Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Koruna rekordně posílila k euru i dolaru. Ten spadl dokonce pod 22 korun

  • 41
Americká měna ve středu odpoledne prolomila kurzovní hranici 22 korun. Dolar se vůči koruně obchodoval za 21,91 koruny při nákupu. Naposledy byl tak levný na jaře 2018. Česká měna posílila i vůči euru. U něj je nyní nejsilnější od doby před vyhlášením nouzového stavu kvůli koronaviru letos v březnu.

Dolar je v poslední době pod tlakem kvůli obavám, že hospodářství Spojených států se bude z koronavirové krize zotavovat pomaleji než jiné vyspělé ekonomiky.

Mezi investory panuje pocit, že prostředky k oživení ekonomiky ve Spojených státech výrazně zaostávají za evropskou pomocí, píše The New York Times. Evropská unie schválila masivní fond obnovy na konci července, naproti tomu američtí kongresmani o záchranném balíčku teprve rokují a doufají, že se na něm dohodnou do konce týdne. Euro je nyní na hodnotě 1,19 dolarů.

Slabý dolar zároveň přinutil investory, aby se zaměřili na zlato, jež je nyní na svém historickém maximu. „Vzhledem k tomu, že nízké sazby a slabší americký dolar pravděpodobně přetrvají, jsme přesvědčení, že ceny zlata ještě porostou,“ říká Warren Patterson, stratég bankovního domu ING.

„Trvající pokles výnosů amerických dluhopisů zvyšuje ceny zlata a oslabuje americký dolar,“ komentuje měnový analytik japonské bankovní společnosti MUFG Lee Hardman.

Kurz dolaru

„Zvažované další stimuly ze strany Fedu a vládních výdajů v USA a také možné přitvrzení ve vztazích k Číně oslabují dolar vůči ostatním měnám, včetně eura a koruny. Prolomení hranice 22 korun za USD ale přispívá i zájem spekulantů o českou korunu. Ti přicházejí s přesvědčením, že bude dlouhodobě posilovat. Přispívá tomu i relativně vysoká úroková míra v porovnání s ekonomikami USA a eurozóny,“ uvedl Lukáš Baloga, hlavní analytik ProfitLevel. Politika ČNB, která kvůli vysoké inflaci nepůjde do dalšího snižování sazeb, tomu podle něj napomáhá.

Tuzemská měna ve středu zbytněla i vůči euru. Oproti předchozímu závěru koruna zpevnila k euru o osm haléřů na 26,09 korun za euro, což je nejsilnější pozice od doby před vyhlášením nouzového stavu kvůli koronaviru letos v březnu.