VIDEO: Roušky proti koronaviru nepomohou, čeští výrobci i tak nestíhají

  • 15
Wuchanský koronavirus se dál šíří a mezi lidmi nejen v Číně se začínají šířit obavy. Nejinak je tomu i u nás. Češi se vybavují a hromadně skupují ochranné roušky a lékárny hlásí vyprodané zásoby. Čeští výrobci je tak nestíhají produkovat. Proti nákaze novým virem přitom nepomohou.

Běžné roušky bez respirátoru, tedy takové, které jsou v lékárnách k dispozici i pro běžného spotřebitele, totiž zachytávají jen větší částice. Proti virům tak nepomohou. Navíc je jejich původní smysl opačný. Měl by je nosit nemocný, aby například při kýchání nebo kašlání nenakazil lidi ve svém okolí. Nejde přitom jen o koronavirus – běžné roušky zdravému člověku nepomohou ani třeba proti chřipce.

„Fungují jako mechanická bariéra proti šíření kapénkových infekcí,“ uvádí Tomáš Mertlík, generální ředitel společnosti Batist Medical. Běžné roušky navíc vydrží jen několik hodin. Rychle se totiž zadýchají a vnitřní materiál zestárne. Po osmi hodinách se jejich účinnost sníží jen na jedno procento.

Roušky jsou kvůli koronaviru hitem, čeští výrobci hlásí až hysterický zájem

Ochrana jedině komplexní

Aby se člověk před koronavirem účinně ochránil, je potřeba komplexní ochrana. Musí si chránit nejen nos a ústa, ale také oči a kůži. Koronavirus se totiž může přenést i v tom případě, že se člověk dotkne místa, které nakažená osoba potřísnila slinou při kýchnutí. Pak si jen stačí rukou promnout oko a nákaza má cestu do těla v podstatě volnou.

Kromě časté dezinfekce rukou či nošení rukavic a brýlí se tak v případech, kdy by mohlo hrozit nakažení, doporučuje nosit respirátory. Proti koronavirům podle odborníků pomohou ty s třídou filtrace FFP 3. Ani u nich to však není tak snadné. Uživatel jim totiž musí pravidelně měnit filtr, jinak se účinnost ztratí.

Které roušky ochrání proti koronavirům?

Látkové roušky jsou však i přes to hitem a v tuzemsku jich začíná být nedostatek. České firmy tak omezují export a navyšují výrobu. Některé závody tak produkci zvýšily až na dvojnásobek, ani milion roušek měsíčně jim však na pokrytí současné poptávky nestačí.

V Asii bují nejistota

S nejasnými informacemi ohledně používání roušek se v současnosti potýkají především asijské státy. Někteří čínští odborníci před jejich nošením varují, že tím riziko nákazy dokonce zvyšují, v Malajsii pak lidem úřady naopak doporučují mít roušky neustále po ruce.

V Hongkongu se pod palbu kritiky dostala místní předsedkyně městského výboru pro zdravotnictví. Na internetu totiž zveřejnila krátké video s návodem, jak roušku na jedno použití vydezinfikovat párou. Neobvyklá je pak také rada indické vlády, že před virem ochrání směs ze zázvoru a bazalky indické. S nepochopením se setkal i jistý barmský ministr, který na Facebooku doporučil lidem, aby jedli více cibule.

,