ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Plošné testování ve firmách by mohlo začít už v únoru, dohoda je na cestě

  • 753
Pravidelné testování zaměstnanců na koronavirus ve firmách by mohlo začít ještě v únoru. Antigenní testy v podnicích by proplácely zdravotní pojišťovny. Dohodli se na tom zaměstnavatelé se zástupci ministerstev, řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. Podle něj bude začátek testování v podnicích záviset na tom, kdy ministerstvo zdravotnictví dokončí nastavení podmínek vyšetření.

Lidé mohou nyní chodit na antigenní testy do testovacích míst zdarma každé tři dny. Česko patří k zemím, kde se koronavirová nákaza šíří nejvíc. Země je už podruhé v nouzovém stavu, který začal 5. října. O týden později po krajských volbách vláda nařídila opatření proti šíření nákazy.

Hledáte práci? Navštivte internetový pracovní portál jobDNES.cz

Uzavřely se pak školy, restaurace, většina obchodů, služeb či sportovních a kulturních zařízení. Kabinet rozvolnil omezení začátkem prosince a znovu zpřísnil po Vánocích. Nyní zvažuje další zpřísnění. Firmy jsou po celou dobu v provozu. Podle některých expertů se tak nákaza může šířit hlavně v rodinách a na pracovištích.

Některé firmy své pracovníky testují, ale náklady nesou samy. Zaměstnavatelé už loni v létě žádali státu o podporu pro testování v podnicích. Jednali o tom s ministry zdravotnictví. O podpoře debatovala i Národní ekonomická rada vlády a začátkem listopadu tripartita.

Čeká se na rozhodnutí

Premiér Andrej Babiš pak na jedné z tiskových konferencí řekl, že by se stát na úhradě antigenních testů mohl podílet. Premiérův poradce Roman Prymula jako někdejší ministr zdravotnictví uvedl, že by podnik mohl hradit test a zdravotní pojišťovna odběr. Rozhodnutí dosud nepadlo.

Podle Rafaje nyní dohoda je. „Jsem optimista. Pokud padne příští týden rozhodnutí, masivní testování ve firmách by mohlo začít ještě v únoru,“ uvedl viceprezident svazu Svazu průmyslu a dopravy.

Nejdřív na test, potom do práce. České firmy plošně testují své zaměstnance

Testování v podnicích by po dohodě prováděli závodní či dohodnutí praktičtí doktoři. Test i provedení by jim uhradily zdravotní pojišťovny. Podle Rafaje není zatím jasné, kolik přesně by měly platit.

Podle expertů je ke zvládnutí epidemie nutné posílit testování a trasování, než skončí očkování. Odborníci zmiňují, že by bylo potřeba denně dělat 200 tisíc či čtvrt milionu testů. Zatím se provádí asi 60 tisíc antigenních a PCR vyšetření celkem.

Ochotu lidí k testování a hlášení kontaktů má podpořit navýšení náhrady mzdy v karanténě. Ministerstvo práce navrhlo tři verze - příspěvek 250 korun na den, bonus 500 korun na den a dočasné navýšení nemocenské ze 60 na 90 procent redukovaného průměrného výdělku.

Tripartita se v pondělí na variantě neshodla. Ministryně práce Jana Maláčová pak řekla, že se dohoda najde do konce týdne a vláda by měla návrh dostat v pondělí.

,