Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pětina Čechů míní, že je obsah konzerv škodlivý. Jejich náhradou může být sklo

  12:00
Konzervování produktů je nejúčinnější výrobní proces, co se týče trvanlivosti. Nejvhodnějšími obaly výrobci považují sklo a taktéž konzervy. V nich lze zakoupit sterilizovanou zeleninu, ale také luštěniny. Podle průzkumu společnosti Bonduelle má ovšem téměř pětina Čechů pocit, že obsah konzervy může být zdraví škodlivý.

Výroba konzerv se vyvíjí a nahradit je může skleněný obal. | foto: Bonduelle

Češi mají ke sterilované zelenině poměrně neměnný přístup, na okurkách si nejvíce pochutnají ze sklenice, luštěniny zase raději kupují v konzervě. 

Podle průzkumu agentury STEM/MARK z října 2021 konzervy nakupuje až 94 procent Čechů, ovšem najdou se mezi nimi i ti, kteří konzervovanou zeleninu vnímají jako nezdravou nebo dokonce zdraví škodlivou. 

Ve větší míře jsou to především lidé ve věku od 18 do 29 let, kteří si myslí, že konzervovaná zelenina není zdravá (33 procent). Jako hlavní důvod 38 procent respondentů uvedlo strach z konzervantů a jiných látek, jako jsou toxiny nebo potravinová aditiva často označovaná jako „éčka“. Dalších 16 procent Čechů nedůvěřuje výrobnímu postupu konzerv. Za nezdravou považuje konzervovanou zeleninu 24 procent respondentů a 18 procent má obavy, že produkty v konzervách jsou zdraví škodlivé.

Potravinářské podniky striktně dodržují přísné požadavky na tepelné ošetření konzervovaných potravin a potvrzují, že produkty v konzervách žádné nežádoucí látky neobsahují. „Všechny naše obaly jsou pravidelně podrobovány kontrole, aby splňovaly přísné kvalitativní požadavky dané pro tento druh potravin,“ doplňuje z marketingového oddělení společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko Šárka Grecu.

Podle expertky na kvalitu potravin Karolíny Fourové v neporušených konzervách na spotřebitele žádné nebezpečí nečíhá. „Konzervy se sterilizují při teplotách, které zaručují zničení případných bakterií,“ doplňuje.

Sklo jako náhražka

Sterilace zemědělských produktů je obecně sofistikovaná věc, zahrnující mnoho fyzikálních parametrů. A pouze velmi kontrolovaným procesem na jedné straně lze maximálně zachovat původní vlastnosti produktu. 

„Moderní průmyslový sterilizátor je zařízení zhruba o velikosti běžného rodinného domu. Při vědomí těchto skutečností existuje velmi málo obalových alternativ. Ta nejběžnější je samozřejmě sklo. Když pomineme nižší bezpečnost, skleněný obal je energeticky náročnější než plech. Oba tyto druhy obalů lze ovšem klasifikovat jako nekonečně recyklovatelné - na rozdíl od mnoha plastových obalů,“ potvrzuje obchodní ředitel společnosti Bonduelle pro Česko a Slovensko Michal Skála.

V budoucnu se samozřejmě budou stále více objevovat inovativní obaly. Nabízí se zde určitá paralela s krmivy pro zvířata, kde na úkor konzerv obrovsky expandovaly kapsičky. 

„Určitá forma takových obalů se pravděpodobně rozšíří i v naší kategorii. Ve Skandinávii je poměrně rozšířená sterilovaná zelenina v tetrapack balení, ale ve většině ostatních evropských zemí se tato varianta neprosadila,“ popisuje Michal Skála.

Pokud jde o alternativy k používaným technologiím (sterilaci) - rychlé tepelné zpracování, které znáte např. u mléčných výrobků, nebo použití ochranné atmosféry jako například u čerstvých kategorií, nejsou v případě rostlinných produktů s dlouhou životností dostačující. 

Vedle mražení, které je energeticky poměrně náročné, přestavuje sterilace pro spoustu rostlinných výrobků jediný způsob dlouhodobé konzervace. Sterilace je z velké míry založená hlavně na vaření ve vodě a energicky je tento způsob velmi náročný. „Vedle dlouhodobého trendu růstu cen zemědělských surovin se tak budeme muset připravit také na náraz v podobě skokového růstu cen obalů, hlavně konzerv,“ upozorňuje Skála.

Vývoj obalů v potravinářském odvětví, a hlavně v konzervovaných potravinách lze sledovat již několik let. „Většinu sterilovaného portfolia již mnoho let nabízíme ve skle. Stále více se věnujeme také oblasti udržitelnosti, což se samozřejmě týká i obalů. V současné době například začínáme používat fólie s recyklovanou složkou vyrobené z regranulátu, který v Česku zatím nenachází uplatnění k dalšímu využití,“ doplňuje k novým materiálům Šárka Grecu z Orkla Foods Česko a Slovensko.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

České dráhy vydělaly téměř čtyři miliardy korun. Tahounem byla osobní doprava

25. dubna 2024  10:06

Státem vlastněné České dráhy dosáhly v loňském roce hrubého zisku 3,8 miliardy. Na rozdíl od...

Děláte z Benátek zábavní park, stěžují si místní. Město začalo vybírat vstupné

25. dubna 2024  8:51,  aktualizováno  9:33

Italské Benátky od čtvrtka zavedly poplatek ve výši pěti eur (asi 126 korun) pro návštěvníky, kteří...

Ovocnářům hrozí bankroty. Mrazy ceny určitě ovlivní, hlavně jablek, říká jejich šéf

25. dubna 2024  8:44,  aktualizováno  8:56

Pěstitelům ovoce hrozí kvůli mrazům bankroty, říká předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík....

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...