Česká pošta představuje při příležitosti 50. výročí komiksu Čtyřlístek nové...

Česká pošta představuje při příležitosti 50. výročí komiksu Čtyřlístek nové poštovní známky. | foto: Česká pošta

Komiks Čtyřlístek dostane k padesátinám od České pošty nové poštovní známky

  • 3
Fifince, Myšpulínovi, Bobíkovi a Pinďovi bude padesát let. K výročí kresleného komiksu od výtvarníka Jaroslava Němečka připravila Česká pošta v pořadí již šestý sešit s poštovními známkami. Během minulých let pošta prodala přibližně 40 milionů poštovních známek s motivem hlavních hrdinů komiksu.

Mají své muzeum, dva celovečerní filmy nebo právě poštovní známky. Výroční sešit, který nese název Velké dobrodružství Čtyřlístku, představuje dva nové druhy známek, na kterých jsou zvířecí postavičky hlavních hrdinů. Česká pošta o tom informovala v tiskové zprávě.

Na vnitřní levé straně výplatního samolepicího známkového sešitku je mezi nadpisem a známkami vedle doprovodného textu umístěn hologram, který slouží jako ochranný prvek. Známky jsou vytištěny technikou plnobarevného ofsetu v Poštovní tiskárně cenin Praha. Nominále je zastoupeno písmenem „A“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní. Spolu se známkami vycházejí také dvě různé obálky prvního dne vydání (FDC).

Jako první byl v roce 2010 vydán samolepicí známkový sešitek s výplatními známkami z edice původního českého komiksu Čtyřlístek. Jeho tématem byla jedna z hlavních postav - Fifinka. Známku navrhl ilustrátor Jaroslav Němeček, který je současně i tvůrcem kultovního komiksového seriálu Čtyřlístek. Letos oslavil pětasedmdesáté narozeniny.

Komiks se zvířecími hrdiny je jedním z nejznámějších a nejdéle česky vycházejících komiksů. Poprvé si jej děti mohly prohlédnut ve stejnojmenném časopisu v roce 1969. 

Většinu scénářů v prvních desetiletích psala Ljuba Štíplová (1930–2009), v současnosti je tvoří několik autorů, kteří se v psaní jednotlivých epizod střídají. Komiks se později rozšířil i do jiných časopisů i samostatných komiksových knih. 

Komiks má čtyři hlavní hrdiny, žijící ve společném domku ve fiktivní obci Třeskoprsky, která se nachází u rybníka Blaťáku pod hradem Bezzubem. Předlohou pro Třeskoprsky byly severočeské Doksy, v jejichž blízkosti má Němeček chalupu. Rybník Blaťák pak symbolizuje Máchovo jezero, hrad Bezzub zase blízký Bezděz.