Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková u brněnského...

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková u brněnského krajského soudu, který prověřuje machinace s udělováním licencí pro fotovoltaické elektrárny. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

KOMENTÁŘ: Zločin a trest Aleny Vitáskové zapáchá politickou objednávkou

  • 110
Exemplární postih za chybu v úřední funkci zapáchá politickou objednávkou. Jenže kdo s čím zachází, tím také schází. „Spravedlnost i zdravý rozum dostaly v pondělí u Krajského soudu v Brně pořádnou nakládačku,“ píše v komentáři vedoucí ekonomické rubriky MF DNES Zuzana Kubátová.

Zatím nepravomocně skončil monstrproces s deseti lidmi podezřelými z podvodů se solárními dotacemi. Nejvyšší trest - 8,5 roku ve vězení s ostrahou - si odnesla šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Verdikt je to těžko uvěřitelný.

Vitásková je vinna, kvůli elektrárnám má jít do vězení na osm a půl roku

Soud řešil dvě fáze případu. Ta první se týká konce roku 2010 a je vcelku jasná. Na základě záměrně zfalšovaných podkladů tehdy vydal Energetický regulační úřad (ERÚ) ve 21.45 hodin na Silvestra, v dobu, kdy žádný normální úřad žádná normální rozhodnutí nevydává, licenci dvěma solárním elektrárnám oceláře Zdeňka Zemka. Otevřel jim tak cestu ke dvoumiliardové dotaci. Soud za to potrestal šest přímých aktérů vězením v rozmezí 5 až 7,5 roku.

Až druhá fáze se týká Vitáskové, jež do čela ERÚ přišla osm měsíců po silvestrovských událostech. Tehdy úřad řešil, zda přezkoumá podezřelé Zemkovy licence.

Ona sama řízení nevedla, to řešila její podřízená Michaela Schneidrová. Podle soudce však Vitásková překročila své kompetence a vydala pokyn, aby bylo řízení zastaveno.

Zatímco okolnosti silvestrovských machinací jsou podrobně zdokumentované, podepřené řadou svědectví a posudků, o přímém pokynu Vitáskové k zastavení přezkumného procesu žádný přímý důkaz není a ona takový krok popírá. Soud jí neuvěřil. Vycházel z toho, že si se Schneidrovou o problému vyměnila několik e-mailů, že s ní Zemek o svém problému na ERÚ jednal a dále, že si byla vědoma toho, že se Schneidrová se Zemkem dobře zná.

Nezpochybnitelným faktem je, že Schneidrová před příchodem na ERÚ pracovala ve firmě Vitáskové Klub energetických podnikatelů a jednala jejím jménem se Zemkem o velké zakázce. Jenomže nic víc než známost soud neprokázal: Vitásková po příchodu na ERÚ podnikat přestala. A při procesu nebyly na stole žádné důkazy o protekci ani korupci, jíž by se obě ženy dopustily. Sám žalobce v závěrečné řeči přiznal, že v případě staví nikoliv na tvrdých faktech a svědectvích, ale na „logicky uzavřeném okruhu důkazů“ či „dikci“ jejích e-mailů. Jinými slovy - na spekulaci.

Co je ale nejzávažnější: dodnes není jasno, zda si ERÚ mohl dovolit v roce 2012 sporné licence odebrat. Vyšetřování podvodu nebylo u konce, není vlastně dodnes. Teprve toto pondělí o něm poprvé rozhodl soud.

Verdikt není pravomocný, aktéři silvestrovských událostí se odvolali a vinu popírají.

O odebrání licencí dodnes nerozhodl ani správní soud, který má případ na stole už dva roky. Soudci se však neznali se Zemkem a jejich váhání tak nikdo neřeší.

Kdyby ERÚ rozhodl o odnětí licencí a Zemek později u soudů vyhrál, musel by mu stát platit miliardové odškodné. Odpovědnost by ležela na obou úřednicích.

Soudní verdikt vůči Vitáskové prostě zapáchá politickou objednávkou.

Je v tom ale nakonec jistá logika. Vitáskovou do křesla šéfky ERÚ politická objednávka vynesla: jmenována byla na přání premiéra Petra Nečase a na přímluvu jeho tehdejší šéfky sekretariátu Jany Nagyové. Kdo s čím zachází, tím také schází. Nejmocnější česká úřednice za potvrzení lidové moudrosti platí vysokou cenu.