Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

KOMENTÁŘ: Jak dlouho bude trvat, než bublina na trhu nemovitostí splaskne?

Příliš rychlý růst cen bytů i domů může být předzvěstí blížící se hospodářské krize. A pokud k tomu šplhají domácí úvěry nahoru rychleji než ekonomika, situace se ještě zhoršuje. Rok 2008 by pro nás měl být varováním, píše ve svém komentáři Marek Loužek z Vysoké školy ekonomické.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MD

Pan Loužek jako správný ekonom jistě ví, že podobné prognózy mohou uváděné krize iniciovat. Stačí všude roztrubovat, že se blíží krize a ejhle je tady. Popravdě ale je jasné, že ceny nemovitostí hlavně v Praze jsou mimo realitu a divím se, že je někdo kupuje i na dluh. Musí si spočítat, že růžové dny nebudou pořád a pak zjistí, že má byt za polovinu cenu a banka po něm bude chtít další jištění, které nebude mít, protože bude splácet šílenou hypotéku.

0 0
možnosti
MV

M80i69l34a76n 27V31o51l73e63k

11. 6. 2018 21:24

"Lidé už málem zapomněli, jak zhroucení amerického trhu s nemovitostmi odstartovalo euroamerickou finanční krizi z let 2008–09"

Koupil si někdo z vás v té době byt v New Yorku za babku? Ani autor toho komentáře ne? A proč ne?

0 0
možnosti
Foto

Rozhodně nelze politiku nulových výnosů z vkladů držet do nekonečna. Jednou se musí spoření opět vyplácet. Co je normální, lze usoudit z dlouhodobých průměrů- státní obligace s 4 až 5 % zúročení vedou k hypotékám kolem 7% anuity (úrok 6% plus na začátku 1% splácení). Banky musí také z něčeho žít. Obvykle se po čase, když se dluh sníží, zvýší míra splácení, takže anuity se nemění, celková doba hypotéky bývá typicky na 20 roků.

Bublina je v tom, že taková normalizace poměrů by velkou část dlužníků- stavebníků přetížila. Výsledek budou konkurzy a dražby, tím se ceny nemovitostí opět sníží, ale dluh zůstane.

V mládí zakoupenou nemovitost lze ve stáří ve vhodnou dobu prodat, tím si zajistit pohyblivý kapitál a raději si najmout bezbariérový byt v novostavbě v dobré čtvrti.

Dědicové sice asi ostrouhají, ale kvalita života tím získá.

Kdo si dnes, v době negativních výnosů z kapitálu, chce zajistit stáří, koupí si za své úspory raději investiční zlaté mince. Na ty se neplatí DPH, lehko se opět zpeněží, pokud máte seriozního partnera, rozdíl mezi nákupem a prodejem je 3%, někdy i 2%. Cena zlata kolísá, ale posledního asi půl roku zvolna stoupá. Dlouhodobě se může srovnávat s nemovitostmi, ovšem pozor! To zlato musíte mít ve vlastní pokladně, ne nějaké papíry na banku! Za posledního půl roku vynesly investiční mince víc, než státní obligace a toho vrabce držíte pevně v hrsti! Na toho žádná reforma nemůže.

1 0
možnosti
JS

J47i31ř25í 14S26u68c68h86ý

11. 6. 2018 16:24

Zítra do toho opět asi praští ČNB, předvídá se pokles o hypotéky až o 30%. Blokování výstavby se v horizontu 2-3 let asi také obrátí. Zbytek si domyslete.

0 0
možnosti
TM

Jenže to vlastní bydlení může být dobrá pojistka před chudobou v důchodu. V hypotetickém příkladu může přijít nájemné menšího bytu v okresním městě například na 9-15k měsíčně, pokud jsou náklady na hypotéku a provoz bytu v podobné výši, tak je rozumnější platit hypo, které bude před důchodem už splacené, a pak jen provoz bytu, než dát pak většinu důchodu jen za ten nájem, nebo se odstěhovat do nějaké méně kvalitní lokality.

2 0
možnosti
DR

Ovšem ta údržba nemovitosti také není levná záležitost.

0 0
možnosti
VJ

Včera ČNB ohlásila nové podmínky pro získání hypotéky!

0 0
možnosti
FS

Ještě není nic jasný. Ale pokud to vyhlásí bude to těžká rána především pro OSVČ s paušálem. Pokud OSVČ vydělá 50 tisíc měsíčně a náklady má pár tisíc, papírově bude nově nejspíš dle ČNB mít uznatelný čistý příjem 20t isíc (ři paušálu 60%) tedy bude si moci půjčit max. 20x12x8=1,9M. Rv Podle mě na OSVČ totálně zapomněli nebo je to nějaký odborářský krok k likvidaci podnikatelů. ;-O

0 0
možnosti
AS

když společnost bohatne, střední třída kupuje druhé bydlení, toto platilo již od 19.století, tím se zdraží a pro mnoho lidí zůstane na lepších adresách dostupné jen nájemní bydlení. Vždy se najde levné bydlení, ale mimo žádané lokality, nůžky cen se stále otevírají

1 0
možnosti
PH

Stále marně čekám, kdy skončí bublina na trhu s ojetými automobily. Asi si budu muset koupit nové auto, to vychází v ročních nákladech už skoro o třetinu levněji.

0 0
možnosti
FK

Neznám úplně strukturu trhu rezidenčních nemovitostí v ČR. Kupují si lidé nemovitosti na své hlavní bydlení popř. na hlavní bydlení nájemců nebo spíš pořizují nemovitosti jako druhé a další (rekreační nebo alternativní) sídlo? Kupují si spíš skromné nemovitosti nebo rozmařilé?

Pokud platí varianty č. 1, tak bych se zas tolik velké bubliny nebál, jelikož ti lidé, kteří v těch nemovitostech bydlí, tak někde bydlet musí a zmenšovat už moc není kam.

Pokud by to byly alternativní nemovitosti nebo příliš velkorysé, které si lidé kupovali např. ve Španělsku nebo v USA, tak to opravdu hrozí bublinou, protože až půjde z tlustého do tenkého, tak lidi prodají své alternativní nemovitosti nebo své rozmařilé nemovitosti a přestěhují se do menších. Jenže pokud má někdo jednu nemovitost a ještě skromnou, tak tu si za každou cenu udrží, pokud nechce v zimě zmrznout. Takže je neprodá, ani kdyby měl omezit vše ostatní.

Spíš může mít na pokles cen vliv to, pokud se omezí nezměrná byrokracie spojená s výstavbou a v důsledku toho se zvýší nabídka nemovitostí na trhu.

1 0
možnosti
MP

Naprosto nechápu to neustálé tvrzení, že je nesmysl, aby všichni vlastnili dům nebo byt. Naopak. Na stáří se dá zabezpečit buď spořením, abych měl více peněz, anebo naopak snahou o minimalizaci nákladů po odchodu do penze. Což majitelství domova rozhodně je. Naopak bych řekl, že o vlastnictví nemovitosti by se ve svém produktivním věku měl snažit pokud možno každý. Rozhodně je lepší platit v penzi jen domovní režii, než k tomu ještě tržní nájemné...

7 0
možnosti
  • Nejčtenější

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Reportáž od zářivě modrého bazénu. Místo lidí se v něm „koupe“ jaderné palivo

24. dubna 2024  13:02

Seriál Silnice vede mírně zvlněným terénem. Levou stranu lemuje zeleň, v dáli se zvedají kopce. Na...

Výrobce sektů Freixenet bude ve Španělsku masivně propouštět. Révu deptá sucho

24. dubna 2024  10:43

Španělsko-německá společnost Freixenet, které je známá pro svá šumivá vína, oznámila masivní...

Tesla hlásí pokles tržeb i zisku, urychlí výrobu cenově dostupnějších vozů

24. dubna 2024  9:50

Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 55...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!