Pracovníci továrny si tady mohou nechat naložit na talíř jak české pokrmy, tak i exotické speciality - mořské řasy, nezvykle vyhlížející houby, dlouhé tmavé nudle i polévku z ryb.
"V České republice zatím není žádná japonská restaurace, která by nám vyhovovala. Doufáme, že naše jídla budou nejlepší," říká šéf kolínské automobilky Masatake Enomoto.
Závodní jídelna v TPCA je velká, zčásti prosklená a světlým nábytkem vybavená místnost, kde se najednou naobědvá až 250 lidí.
Hlavní jídelna se otevře později a kapacitu bude mít 530 míst. Není divu - za necelé dva roky budou muset obě jídelny nasytit až tři tisíce strávníků.
Japonci zaučují české kuchaře
Japonská jídla tady zatím připravuje několik usměvavých japonských kuchařů, ti ale zanedlouho odlétnou domů. Zůstane jen jeden, který během dvou měsíců dohlédne na to, aby se čeští kuchaři naučili vařit podle asijských receptur.
Nebyli by to snad ani Japonci, kdyby neměli vše do detailu promyšlené. "Všechny postupy se nahrají na video, aby kuchaři věděli, jak jídlo připravovat," vysvětluje Enomoto.
Pozvaní hosté, kteří japonské jídlo ochutnali, se rozdělili na dvě skupiny. Jedna byla spokojena, druhé v jídle chyběly výraznější chutě.
Francouzské speciality chybějí
Automobilka TPCA je sice společným projektem Japonců a Francouzů, jídla ze země galského kohouta ale zatím v jídelně chybí. Viceprezident továrny, Francouz Jean Pierre Chantossel ovšem doufá, že jídelna občas nabídne i nějakou tu francouzskou specialitu.
"Problém je v tom, že k francouzskému jídlu se má podávat francouzské víno a alkohol je bohužel v TPCA zakázán," vtipkuje Chantossel. A zároveň nabízí řešení: "Budeme prostě pít vodu."
Z ČEHO SE SKLÁDÁ JAPONSKÉ MENU |
1. rýže |
2. polévka "miso" s řasami, tofu, pórkem nebo čínským zelím |
3. nudle "udon", "soba" či "ramen" s masem a zeleninou |
4. hlavní jídlo - ryby, zelenina, drůbež, vepřové nebo hovězí maso |
5. zelený čaj studený či teplý |
Japonský kuchař vydává jídlo při slavnostním otevření nové jídelny továrny TPCA v Kolíně (4. května 2004) |
Zaměstnanci kolínské automobilky obědvají v nové jídelně. (4. května 2004) |