Obsazeno, hlásí koleje. Studentům hrozí, že nebudou mít střechu nad hlavou

  • 342
S blížícím se začátkem akademického roku stovkám studentů opět hrozí, že nebudou mít kde bydlet. Ubytovací místa na kolejích jsou obsazená a pronájem bytu si mnozí z nich nemohou dovolit. V největších městech musí navíc o nájemní byty soupeřit s lidmi, kteří na vlastní bydlení nedosáhnou.
Studentské koleje Hvězda na pražském Břevnově

„S ohledem na růst cen pronájmů zájem o koleje roste,“ uvádí mluvčí brněnské Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Koleje druhé největší české univerzity jsou zcela plné, přičemž zhruba na 250 žadatelů se nedostalo. A ještě větší převis poptávky eviduje Vysoké učení technické v Brně, které nevyhovělo 700 žádostem.

Na hranu možností se už dostávají i koleje Palackého univerzity v Olomouci, které zatím nedokázaly ubytovat 300 studentů. „Za poslední čtyři roky jde o největší nátlak,“ říká ředitel tamní Správy kolejí a menz Josef Suchánek.

Nejvíc však koleje praskají ve švech v hlavním městě, kde studuje přes 100 tisíc vysokoškoláků. Všechny velké pražské univerzity hlásí plnou obsazenost ubytoven.

Například Česká zemědělská univerzita musela odmítnout 1 200 lidí. Beznadějně vyčerpané jsou i kapacity Univerzity Karlovy. „Lůžka se na našich kolejích rezervují přes online systém, který se uzavře při naplnění kapacity. Z dotazů a dalších požadavků na ubytování dokážeme odhadnout, že ubytování nedostalo přibližně 10 procent žadatelů,“ vysvětluje vedoucí útvaru ubytovacích služeb UK Miroslava Hurdová.

Přeplněné koleje a dlouhé čekací listiny. Studentům se komplikuje ubytování

Jedním z nich byl student matematicko-fyzikální fakulty Róbert Jurčo. „Na konci června jsem zjistil, že už je pozdě,“ říká. Nyní proto hledá pokoj v podnájmu, zatím však neúspěšně. „Všechny pokoje jsou buď drahé, obsazené nebo v dojezdové vzdálenosti delší než dvě hodiny,“ popisuje Jurčo.

Hledání bydlení začíná brzy

Řada studentů ve snaze předejít podobným problémům začíná letos hledat ubytování rekordně brzy. Portál Bezrealitky.cz registruje zvýšený počet studentských reakcí na nabídky pronájmů od 4. srpna. Loni se tato vlna zájmu zvedla 10. srpna a ve srovnání se situací před pěti lety se termín posunul o celý měsíc dříve.

Najít vhodný byt je však pro studenta stále obtížnější. Jedním z problémů jsou stoupající nájmy, které kopírují růst cen nemovitostí z posledních let. V Brně, Ostravě a Plzni podražil za posledních pět let nájem průměrného třípokojového bytu o zhruba 5 000 Kč, vyplývá z dat společnosti CeMap. V Praze pak nájemné u dispozice 3+kk atakuje hranici 30 tisíc korun měsíčně, přičemž ještě v roce 2014 to bylo něco málo přes 20 tisíc Kč.

A i když studenti objeví byt, jenž by byl v rámci jejich finančních možností, zdaleka ještě nemusejí mít vyhráno. Řada majitelů je totiž z principu odmítá. „Většinou jsou to lidé, kteří již v minulosti byt studentům pronajali a neměli s nimi dobré zkušenosti,“ uvádí ředitel realitní kanceláře Maxima Reality Vladimír Zuzák.

„Majitelé mívají v některých případech obavy z nevázaného studentského života, nepořádku, mejdanů apod. Jejich výhradou bývá i nestabilita spolubydlících. Pokud někdo odejde, může vzniknout problém s doplácením části nájmu,“ dodává makléř Bohumír Fiala z pražské pobočky Next Reality.

Souboj o nájemné byty

V neprospěch studentů hraje zejména v metropoli i obecně nízký počet bytů k dlouhodobému pronájmu. „Část volných kapacit je využívána na krátkodobé pronájmy typu Airbnb. Kvůli rostoucím cenám nemovitostí a omezeným možnostem, jak získat hypotéku, se také zvyšuje zájem o nájemní bydlení obecně,“ vysvětluje Kristýna Řezáčová z realitní kanceláře Re/Max Anděl.

Studentské koleje jdou na dračku. Výstavba láká developery

A vyšší počet zájemců o pronájem studentům příliš nepomáhá. „Mnoho majitelů se při rozhodování, zda vzít studenty, nebo někoho jiného, rozhodne pronajmout byt raději pracujícímu páru nebo mladé rodině,“ dodává Řezáčová.

Lze navíc očekávat, že situace se studentským ubytováním se v příštích letech příliš nezlepší. Na vysoké školy totiž začnou nastupovat silné populační ročníky. Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že zatímco v letech 1996 až 2002 se každoroční počet narozených pohyboval kolem 90 tisíc, v roce 2008 už to bylo zhruba 120 tisíc dětí.

Do budování nových kapacit se koleje zatím příliš nehrnou. Například proto, že čekají na dotaci ministerstva školství, které v březnu slíbilo příspěvky v celkové výši 1,5 miliardy.

Jak jsou na tom s ubytovací kapacitou největší české univerzity?

Univerzita Karlova v Praze

Univerzita Karlova
Cena ubytování na univerzitních kolejích
1lůžkový pokoj114 - 298 Kč/den
2lůžkový pokoj91 - 150 Kč/den
3lůžkový pokoj74 - 110 Kč/den
4lůžkový pokoj61 - 98 Kč/den
Poznámka: ceny pro akademický rok 2018/2019, platné pro délku ubytování od 8 do 300 dnů

Koleje pražské Univerzity Karlovy jsou momentálně zcela obsazené. „Zájem o ubytování stoupá v posledních třech letech,“ popisuje vedoucí útvaru ubytovacích služeb UK Miroslava Hurdová.

Celoročně podle ní probíhají nejrůznější rekonstrukce a revitalizace ubytovacích prostor. „V současné době z velkých rekonstrukcí probíhá rekonstrukce stoupačky a obnova vybavení pokojů na koleji Otava, Kajetánka a Komenského, celková rekonstrukce bloku A1 na koleji Hvězda, zateplení budovy koleje Na Větrníku a mnoho menších akcí,“ vyjmenovává Hurdová.

Cena ubytování se každoročně navyšuje v průměru o výši inflace.

Masarykova univerzita v Brně

Masarykova univerzita
Cena ubytování na univerzitních kolejích
1lůžkový pokoj101 - 119 Kč/den
2lůžkový pokoj92 - 139 Kč/den
3lůžkový pokoj81 - 105 Kč/den
4lůžkový pokoj65 - 75 Kč/den
5lůžkový pokoj60 Kč/den
Poznámka: ceny pro akademický rok 2019/2020, platné od 1. září 2019

Také druhá největší univerzita v Brně má v současnosti veškerá místa na kolejích obsazená. „Stále je přibližně 250 neuspokojených žadatelů o koleje. Během školního roku se ale nabídka s poptávkou vyrovná, protože někteří studenti si najdou ubytování v soukromí,“ říká mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

V příštím roce univerzita plánuje kompletní rekonstrukci přibližně 135 studentských pokojů v bloku A2 na kolejích Vinařská. „Dojde k výměnám umakartových bytových jader, obnově nábytku nebo zvýšení bezpečnosti ubytovaných studentů,“ uvádí Fojtová.

Od prvního září podraží pokoje na kolejích brněnské Masarykovy univerzity v průměru o pět korun na den. 

Univerzita Palackého v Olomouci

Univerzita Palackého v Olomouci
Cena ubytování na univerzitních kolejích
1lůžkový pokoj95 - 118 Kč/den
2lůžkový pokoj89 - 95 Kč/den
3lůžkový pokoj81 - 89 Kč/den
4lůžkový pokoj70 Kč/den
Poznámka: ceny pro akademický rok 2018/2019

Zatímco loni začínaly koleje Univerzity Palackého v Olomouci s převisem poptávky do 20 studentů, letos jich je přes 300. „Máme maximálně vyčerpané kapacity,“ říká ředitel tamní Správy kolejí a menz Josef Suchánek. 

„Během jednoho až dvou měsíců neuspokojené žadatele zřejmě ubytovat zvládneme, ale zájem je výjimečně silný,“ dodává. Správa kolejí pod jeho vedením tak postupně dělá kroky k navyšování ubytovací kapacity.

„Největší zájem je o jednolůžkové pokoje, což v navyšování zohledňujeme. Zároveň se však ukázalo docela prozíravým, že jsme se v posledních letech nepouštěli do úprav vícelůžkových pokojů na jednolůžkové, protože by se nám to teď vymstilo,“ uvádí Suchánek.

Česká zemědělská univerzita v Praze

Česká zemědělská univerzita v Praze
Cena ubytování na univerzitních kolejích
1lůžkový pokoj185 Kč/den
2lůžkový pokoj93 - 104 Kč/den
3lůžkový pokoj96 Kč/den
4lůžkový pokoj78 Kč/den
Poznámka: ceník aktualizovaný v září letošního roku

Česká zemědělské univerzita v Praze nedokázala před začátkem akademického roku vyhovět 1200 žádostem o ubytování, uvádí ředitelka tamních kolejí a menz Jana Rácová.

„Za poslední tři roky došlo k výraznému nárůstu zájmu o ubytování na koleji,“ říká. Hlavním důvodem jsou podle ní rostoucí nájmy v hlavním městě.

Vysoké učení technické v Brně

Vysoké učení technické v Brně
Cena ubytování na univerzitních kolejích
1lůžkový pokoj102 - 158 Kč/den
2lůžkový pokoj 96 - 139 Kč/den
3lůžkový pokoj92 - 112 Kč/den
Poznámka: ceny pro akademický rok 2018/2019

Také koleje brněnského VUT praskají ve švech. „V tuto chvíli je obsazenost kolejí 100 %, dokonce evidujeme převis poptávky, a to o 700 žádostí,“ popisuje mluvčí školy Radana Koudelová. 

Podle ní je stávající ubytovací kapacita dostatečná a vysoká škola její navýšení neplánuje. „Dlouhodobě disponujeme největší ubytovací kapacitou v Brně. Máme víc jak 6 tisíc lůžek,“ říká Koudelová.

V příštím roce by mělo na kolejích dojít k velké rekonstrukci. „VUT totiž požádalo o dotace na rekonstrukci hygienického zázemí u pokojů v objektu A03 v areálu Pod Palackého vrchem. Jde o poslední objekt v tomto areálu, který má ještě stará koupelnová jádra,“ dodává Koudelová.

Vysoká škola ekonomická v Praze

Vysoká škola ekonomická
Cena ubytování na univerzitních kolejích
1lůžkový pokoj161 - 316 Kč/den
2lůžkový pokoj98 - 213  Kč/den
3lůžkový pokoj65 - 106 Kč/den
Poznámka: ceny platné od 2. září 2019, kromě Švecovy koleje v Jindřichově Hradci

Rostoucí zájem studentů pozorují v posledních letech i provozovatelé kolejí pražské Vysoké školy ekonomické. „Kapacity minimálně na začátku akademického roku máme téměř zcela zaplněny. Zbývají jednotky lůžek, na která nám stále chodí žádosti,“ říká Michal Šmíd ze Správy účelových zařízení VŠE.

V uplynulém roce podle něj koleje nenavyšovaly ubytovací kapacity. Letos ale mírně zvedly ceny. „Po dvou letech jsme ji zvýšili o cca 8 procent,“ uvádí Šmíd. 

Největší zájem je i zde o jednolůžkové pokoje. „Už v loňském roce jsme se snažili přizpůsobit poptávce, ale vzhledem k omezeným kapacitám musíme být v tomto opatrní,“ dodává Šmíd.

Západočeská univerzita v Plzni

Západočeská univerzita v Plzni
Cena ubytování na univerzitních kolejích
1lůžkový pokoj2710 - 3500 Kč/měsíc
2lůžkový pokoj2320 - 3700 Kč/měsíc
3lůžkový pokoj2380 - 2650 Kč/měsíc
4lůžkový pokoj2240 Kč/měsíc
Poznámka: ceny platí od 1.února 2019

Všech 2630 lůžek na kolejích Západočeské univerzity v Plzni je v tuto chvíli obsazených. „Poptávka v těchto dnech mírně převyšuje nabídku. Víme ale, že koncem srpna a v září studenti svá rozhodnutí ohledně ubytování ještě hodně mění,“ říká mluvčí univerzity Šárka Stará. Škola proto očekává, že nakonec ubytuje všechny zájemce.

V příštích letech projdou její koleje řadou rekonstrukcí. „Letos se na koleji Bolevecká 30 provádí oprava kanalizačních rozvodů, opravuje se střecha a instalují se pohybová čidla a osvětlení. Příští rok by měla proběhnout kompletní rekonstrukce koleje Máchova 20 a připravuje se také rekonstrukce koleje Baarova 36,“ uvádí Stará.

Na začátku letošního roku koleje zvedly cenu ubytování u všech pokojů o 200 korun za měsíc.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cena ubytování na univerzitních kolejích
1lůžkový pokoj130 - 150 Kč/den
2lůžkový pokoj85 - 110 Kč/den
3lůžkový pokoj80 Kč/den
Poznámka: ceny platné od 1. července 2019 pro ubytování delší než 30 dní

Veškerá ubytovací kapacita Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích je v tuto chvíli zarezervována pro příští akademický rok, uvádí mluvčí školy Štěpán Kuděj. Letos je podle něj zájem vyšší než v předchozích letech.

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Univerzita J. E. Purkyně
Cena ubytování na univerzitních kolejích
1lůžkový pokoj127 Kč/den
2lůžkový pokoj93 - 99 Kč/den
3lůžkový pokoj93 Kč/den
Poznámka: ceny dlouhodobého (delší než jeden měsíc) ubytování pro studenty

Ústecké univerzitě jako jedné z mála velkých vysokých škol ještě volné ubytovací kapacity zbývají. „K dnešnímu dni evidujeme ze strany studentů naší univerzity cca 600 žádostí o ubytování na vysokoškolských kolejích UJEP a vyhověli jsme prozatím všem žadatelům,“ říká mluvčí školy Jana Kasaničová.

Přesný počet míst, která jsou momentálně volná, podle ní závisí na počtu jednolůžkových pokojů, který ještě není konečný.  „ Studenti se k ubytování hlásí až do konce října a ředitel kolejí a menz Tomáš Kraus odhaduje, že do té doby budou na kolejích schopni přijmout a kladně vyřídit ještě dalších cca 200 studentských žádostí,“ uvádí Kasaničová.

Zbylá volná místa pak škola nabízí i dalším zájemcům o ubytování, například přes portál Booking.com.