Kok: geniální šéf nebo ulejvák?

V Českém Telecomu i mimo něj se o Besselu Kokovi říká, že vedení této firmy vždy věnoval jen desetinu svých schopností. V jeho případě to stačí. "Co jemu zabere pár procent kapacity, ostatní naprosto vyčerpá. V tom je Bessel geniální," míní o něm bývalý kolega z vrcholového vedení Telecomu Michal Čupa.

"Je spíš politik než manažer pro dennodenní práci. Má naprosto jiný styl řízení, než na jaký jsme zvyklí," říká bývalý generální ředitel Telecomu Svatoslav Novák. "Je šachový hráč, kterého zajímá především strategie."

Detaily se většinou nezabývá, přenechává je podřízeným. Bessel Kok se hodně, na manažera jeho postavení až nezvykle, věnuje zálibám - šachům, kultuře a prostředí okolo. "Rád pořádá party, má okolo sebe rád mladé holky, prostě si užívá života," říká o něm jeden z bývalých kolegů.

Bessel Kok miluje šachy. Osm let předsedal světovým šachovým velmistrům, kde mu jako viceprezidenti pomáhali Kasparov s Karpovem. "Dodnes se scházíme buď v Praze, nebo v Moskvě, sedíme a rozebíráme šachové partie," říká Kok.

Na veřejnosti nikdy neztrácí optimistickou tvář. Ani v nejtěžších chvílích. Až teď. Besselu Kokovi rozhodnutí jeho nizozemských chlebodárců odejít z Českého Telecomu vadí. "Za poslední léta jsem nedělal nic jiného, než řídil telekomunikační firmy před privatizací. To jsou funkce více politické než odborné, takže jsem si za tu dobu už vybudoval sloní kůži. Ale rozhodnutí KPN mě osobně mrzí," říká.

Kok chce ještě chvíli v Praze zůstat. Kromě toho, že ještě stále zastupuje třetinového akcionáře Telecomu, ho zde drží jeho česká o více než dvacet pět let mladší přítelkyně a záliby. "Snažíme se nyní například s přáteli zajistit, aby tu v roce 2002 vystavoval francouzský malíř Marcel Duschamps," prozrazuje Kok, co ho teď vedle patálií kolem Telecomu hlavně zajímá.

"Definitivně tu asi nezůstanu, i když z měst, kterými jsem prošel, mě Praha oslovila nejvíce," dodává Kok, který se dnes probírá nabídkami převážně z telekomunikačních společností podobných Českému Telecomu před pěti lety. Například z Indie.

Bessel Kok příliš nevystupuje na veřejnosti. "Pokud si vzpomínám, vidět byl pouze, když už šlo skutečně do tuhého. A to v Telecomu mockrát během strategického partnerství nebylo," vzpomíná šéf Českého telekomunikačního úřadu David Stádník.

"Moje práce možná není moc vidět, co se dá dělat. Kdo však například ví, že jsem v čele představenstva EuroTelu?" říká Kok. Právě to, že není příliš vidět, je jedna z věcí, kterou mu vyčítají nejen jeho oponenti mimo, ale i uvnitř firmy. "Je pravda, že jeho styl práce se diametrálně liší od toho, na jaký jsou zvyklí čeští manažeři. A když přišel, byla z něho spousta lidí vedle," říká Kamil Čermák z Telecomu.

V Telecomu mu lidé vyčítají, že vlastně v práci kvůli svým koníčkům moc není. "Rozhodně není typem člověka, který nutně musí sedět od sedmi od rána do sedmi do večera v práci," vysvětluje bývalý Kokův kolega z provozního výboru Michal Čupa. "Určitě mám jiný styl práce. Ale preferuji být ve správnou chvíli na správném místě, místo sezení v kanceláři," dodává Kok.

Kolegové i protivníci u Koka vyzdvihují a zároveň zatracují myšlení několik tahů napřed. "Je to šachový hráč, který jde za svým cílem a ví přesně kdy a co a případně koho obětovat," tvrdí o něm Novák. Podle kolegů z Telecomu Bessel například bravurně balancuje mezi rozdílnými názory svých podřízených. Lidé často Kokovi vyčítají, že se vyhýbá konfrontacím a manipuluje s nimi do té míry, že nakonec udělají, co potřebuje.

"Využívá k tomu své vysoké inteligence," říká Čupa. "Přes mé výhrady k němu však musím říci, že si ho vážím jako manažera a jako člověka ho mám rád. Pracovat vedle něho byla neuvěřitelná škola," dodává. "TelSource si nemohl vybrat lepšího zástupce. Celou dobu hájil zájmy akcionářů, a to všemi dostupnými prostředky," říká o něm odměřeně náměstkyně ministra dopravy pro telekomunikace Marcela Gürlichová, o níž je známo, že Kok rozhodně nepatří k jejím oblíbencům.

,
Témata: Eurotel, Indie, Moskva, Profily