Virus pročistí knižní trh. Předvánoční prodeje určí, kdo přežije zimu

Knižní trh má před sebou klíčovou prodejní sezonu. Díky jarní karanténě si řada lidí koupila knihu vůbec poprvé online. Teď se uvidí, jestli tímto způsobem budou nakupovat i knížky pod stromeček. Novinek by mělo být na trhu dost, protože mnoho z nakladatelů na jaře odložilo jejich vydání. Je však otázka, zda lidé nebudou řešit jiné věci.

Ilustační foto | foto: Profimedia.cz

Jak ukazují data z vyhledávače Google, zájem o knihy během karantény výrazně stoupl. Hledání klíčových slov spojených s knihami bylo v březnu a dubnu zhruba na dvojnásobku proti stejnému období předchozího roku. Učebnice a odborné tituly zaznamenaly meziroční nárůst hledanosti dokonce o 800 procent.

Hromadné stěhování na internet potvrzují také nakladatelé a knihkupci. „Na jaře prodej našich knih přes internetové prodejce vzrostl meziročně zhruba na dvojnásobek, náš e-shop vyrostl dokonce na trojnásobek. To částečně vyrovnalo náš výpadek tržeb zavřených kamenných knihkupectví,“ říká obchodní a marketingový ředitel Albatros Media Josef Žák.

Zvýšení prodejů v e-shopech zhruba na dvojnásobek zaznamenali také ve skupině Euromedia, nepokrylo to však výpadek prodejů v kamenných obchodech. 

„Po znovuotevření knihkupectví od května došlo k regionálnímu rozdělení nákupního chování. Zatímco Praha a okolí spíše zůstala věrná internetovým obchodům, lidé v ostatních oblastech se vrátili k nakupování v běžných knihkupectvích. Celkově je však zájem o knížky menší než před nástupem koronakrize,“ tvrdí ředitel nakladatelství Euromedia Group Antonín Kočí.

Investice do online má smysl

V nakladatelství Grada Publishing stouply online prodeje v dubnu o více než 200 procent. I teď se přes web prodává výrazně víc, byť ne o tolik jako na jaře. V první polovině září to bylo u Grady meziročně o 62 procent víc. „Krize nám potvrdila rostoucí význam digitálního prostředí. Posilujeme náš e-shop a jeho propagaci. Tržní situace je právě nyní efektivitě investic do online propagace nakloněna,“ říká vedoucí elektronických zdrojů Grada Publishing Martin Sviták.

Růst online prodejů šel na jaře napříč obory. „Během první vlny jsme zaznamenali růst prodejů online především u odborné literatury. Zvýšený zájem byl například o tituly o investování. Z prodejů je znát, že lidé chtěli svůj volný čas během karantény využít k sebevzdělání,“ říká Sviták.

„Ukázalo se, že pokud tradiční firmy byly schopny rychle a efektivně na nastalou situaci reagovat, dokázaly úspěšně výpadek tržeb z offline světa kompenzovat, nebo dokonce prodeje navýšit. Zároveň se díky tomu v digitalizaci posunuly kupředu o tolik, co by jim za normálních okolností trvalo měsíce nebo spíše roky,“ říká šéf retailu Googlu pro ČR a Slovensko František Štrupl.

Češi a knihy v době pandemie

Teď se uvidí, zda lidé u nákupů přes internet zůstanou. „Důležitá je synergie obou složek prodeje. Knihy jsou sortiment, který je vizuálně poutavý a zákazníci často vyžadují osobní návštěvu prodejny. Velká část zákazníků zůstala online nákupům věrná, ale zároveň nejsou úplně katastrofální ani čísla kamenných knihkupectví. V posledních dnech jsou čísla velmi rozkolísaná. Záleží na typu prodejny a regionu,“ říká marketingový ředitel Knihy Dobrovský Adam Pýcha.

Podle hráčů na trhu je těžké předpovědět, jak zákazníci budou před Vánocemi nakupovat. „Očekáváme nižší prodeje než loni. Sice na podzim vyjdou některé novinky, které nakladatelé původně chtěli dát na trh už na jaře, ale celkově produkce bude slabší. Ekonomická situace je složitá, lidé mají jiné starosti,“ myslí si Kočí z Euromedia Group.

Knih bude napřesrok méně

Jestliže se s uzavřením prodejen knihkupci na jaře nějak vyrovnali, jakékoliv omezení prodeje ve vánoční sezoně by na řadu z nich mělo podle Žáka fatální dopad. „Ten by se projevil i u nakladatelů. Za jeden prosincový týden se prodá stejně knih jako za celý duben,“ říká Žák.

Zároveň podle něj nakladatelé přibrzdili přípravu nových titulů. „V příštím roce čekáme celkové snížení novinkové knižní produkce. Pokud to snížení bude menší, může to mít určitý pozitivní efekt. Třeba tím, že se zastaví další pokles průměrného prodaného nákladu, který byl zčásti způsoben přetlakem produkce. Pokud ale nakladatelé šlápnou na brzdy zostra a novinková produkce klesne třeba o třetinu, mělo by to negativní dopad na tržby knihkupců, i kdyby ekonomika nebyla v krizi,“ upozorňuje Žák.

„Očekáváme, že v dlouhodobějším horizontu koronavirus knižní trh pročistí. Někteří nakladatelé a knihkupci následky pravděpodobně nepřežijí. Potrvá měsíce, než se všechny dopady reálně projeví,“ doplňuje Sviták.

Během prvního pololetí rostl i zájem o elektronické knihy, byť v Česku se prosazují pomalu a se zpožděním za západní Evropou. Podle Svazu českých knihkupců a nakladatelů činí podíl elektronických knih na trhu asi dvě procenta.

„Myslím, že se u nás jejich podíl může dostat někde k hranici 20 procent, ale to bude ještě řadu let trvat. Například prodeje e-knih romantiky v některých zemích dosahují více než 50 procent prodejů, silný je ale i osobní rozvoj či fantasy. Oborově to odpovídá trendům u nás, jen jsme řádově níž,“ říká Sviták.

„E-knihy tvoří pouze zlomek obratu celého trhu a neočekáváme zásadnější změny. Klasická tištěná kniha má silnou pozici a kouzlo, které zatím elektronické publikace mít nemohou. U elektronických knih je zajímavým fenoménem prodej erotické literatury,“ říká Pýcha z Knihy Dobrovský.

Nejprodávanějšími e-knihami jsou krimi, thrillery, romance a osobní rozvoj. „Tři nejprodávanější e-knihy za uplynulých dvanáct měsíců spadají do žánru krimi: Nůž (Jo Nesbo), Smrtící bílá (Robert Galbraith) a Sestry (Bernard Minier),“ doplňuje Žák.

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

27. března 2024  17:29

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

25. března 2024  11:54

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seznam zakázaných kotlů. Co vám od září hrozí, když v nich budete dál topit

23. března 2024

Premium Češi stále provozují nejméně 150 tisíc starých neekologických kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní...

Loď v Baltimoru měla potíže už dřív, most si o nehodu říkal, soudí odborníci

27. března 2024  11:17

Bezprostředně po úterní nehodě lodi v americkém Baltimoru vedení společnosti, která loď provozuje,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bankrot zažehnán, zatím. Saúdové nalijí do luxusních elektroaut miliardu dolarů

25. března 2024  18:42

Americký výrobce luxusních elektromobilů Lucid získá od divize saúdskoarabského státního...

Průlomový lék na hubnutí dráždí cenou. Kúru za tisíce lze vyrobit za pět dolarů

29. března 2024

Lék Ozempic od společnosti Novo Nordisk je jedním z hitů posledních měsíců. Ukázalo se totiž, že...

Divné kšefty za 1,5 miliardy dolarů. Nejvíc dílů pro ruská letadla dováží Gabon

28. března 2024  19:41

Gabon se stal největším dodavatelem náhradních dílů pro ruská letadla, napsal server The Moscow...

Nezdravé pryč. Komika donutili stáhnout z londýnské dopravy plakát s hotdogem

28. března 2024  18:51

V londýnském metru se nevyplácí utahovat si z hotdogů. Své o tom ví populární britský komik Ed...

Do dobíječek dá stát dalších šest miliard. Už jich je víc, než auta potřebují

28. března 2024

Dalších šest miliard korun plánuje ministerstvo dopravy v příštích letech využít na výstavbu nových...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...