Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: ESO travel

Klienti Sunny Days odletěli do Egypta bez komplikací

  • 20
Zhruba sto klientů cestovní kanceláře Sunny Days, která od pondělí nebude mít podle dostupných informací pojištění proti úpadku, bylo bez problému přijato k odletu z Prahy na dovolenou do Egypta. Někteří se o svůj zájezd obávali, Sunny Days totiž ohlásila, že se v pondělí změní na cestovní agenturu.

Pracovníci přepážky Sunny Days na ruzyňském letišti začali turisty odbavovat před 22:00, charterový let ČSA do egyptských letovisek Šarm aš-Šajch a Hurghada odlétá po půlnoci.

Kvůli ohlášeným změnám u Sunny Days někteří dovolenkáři očekávali, že do Egypta neodletí. Například paní Jana z Moravy věřila podle svých slov v dnešní odlet "na 15 procent". Paní Daniela se nebála o zaplacené peníze, věděla, že pojištění kanceláře proti úpadku platí do konce ledna. "Byli jsme s manželem připraveni, že kdyby zájezd zrušili, koupíme si na letišti náhradní na poslední chvíli," řekla.

Sunny Days se od pondělí podle svého právníka Michala Krofta změní na agenturu. Nebude mít totiž zřejmě pojištění proti úpadku. V pátek oznámila pojišťovna Generali, že se Sunny Days po posouzení její finanční situace neprodloužila pojistnou smlouvu na letošní rok. Smlouvu nechtějí podle zjištění ČTK uzavřít ani další velké pojišťovny. Agentura by mohla prodávat své zahraniční kapacity konkurenci, pro koncové klienty vlastní zájezdy organizovat nemůže.

Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomia Okamury se při změně z cestovní kanceláře na cestovní agenturu nejedná o krach, klienti tak nemají za dříve koupený zájezd nárok na peníze z pojištění proti úpadku. "Právě proto by měla v tomto případě cestovní kancelář sama neprodleně peníze za zaplacené zájezdy klientům vrátit," uvedl.

Pokud by Sunny Days peníze klientům sama nevyplatila, museli by se jich domáhat soudně na základě platné cestovní smlouvy. Řešením by podle Okamury bylo také to, že závazky CK Sunny Days vůči klientům převezme jiná cestovní kancelář. Počet lidí s koupeným zájezdem Sunny Days už dříve Okamura odhadl na několik set.