Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyškolit plnohodnotného zaměstnance trvá i rok, říká mluvčí Letiště Praha

  9:00
Pražskému letišti chybí desítky zaměstnanců, mezi nimi i pracovníci bezpečnostní kontroly. I proto se může čas od samotného odbavení kufrů až po nástup do letadla protáhnout. Nováčci musí projít potřebným školením a pro samostatné vykonávání pozice získat praxi.

Tisková mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková (17. 9. 2021) | foto: Letiště Praha

Není to navíc zaměstnání pro každého. „Práce na letišti byla a vždy bude náročná, specifická svou směnností, přímým kontaktem s cestujícími i osobní zodpovědností za svá rozhodnutí, a to ne každému vyhovuje,“ uvádí pro iDNES.cz tisková mluvčí pražského letiště Klára Divíšková.

Hledáte práci v dopravě anebo v logistice? Vyberte si ze široké nabídky míst na portálu jobDNES.cz.

Pražskému letišti chybí desítky zaměstnanců, o jaké konkrétní pozice jde?
Tak, jak se po dvou letech útlumu provoz letiště zase rychle zvedá na úroveň před pandemií, jedná se především o provozní personál nezbytný pro samotné odbavení a související péči o cestující, a to prakticky všech kategorií.

Od bezpečnostní kontroly přes ostrahu letiště, provozní asistenty, pracovníky salónků, řidiče speciální techniky, kuchaře, uklízečky a mnohé další profese, bez kterých by letiště nemohlo fungovat.

Jak dlouho trvá, než se noví zaměstnanci zaškolí a co vše musí absolvovat? Můžete být případně konkrétní u pozice pracovník bezpečnostní kontroly?
Výběrová řízení jsou u nás dvoukolová. V prvním kole představujeme uchazečům pracovní podmínky, vysvětlujeme náplň práce a prověřujeme jejich možnosti a motivaci.

Ve druhém pak probíhá nutná psychodiagnostika a testování pracovních předpokladů, například barvocit pro práci u rentgenů. Obě kola lze stihnout v jednom týdnu, protože termínů vypisujeme dost, tak aby nikdo nemusel dlouho čekat.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Pokud se domluvíme na nástupu, žádá si uchazeč o nutné ověření spolehlivosti na Úřadu civilního letectví a současně řeší vstupní lékařskou prohlídku a podpis dokumentů. Celý proces od pohovoru po nástup lze stihnout za měsíc.

Co následuje pak?
Po nástupu pak konkrétně u pracovníků bezpečnosti pár dní základní obecná školení a následně dva týdny speciálního bezpečnostního kurzu, který kromě samotné bezpečnostní činnosti zahrnuje i další návazné činnosti jako jsou například podmínky přepravy nebezpečného zboží.

Kurz je přitom poměrně intenzivní, kromě teorie zahrnuje i praxi, zaškolení v obsluze detekčních zařízení, počítačovou simulaci vyhodnocování rentgenových snímků a aktuálně se připravuje i pilotní modul zahrnující do výuky i nácviky některých činností pomocí virtuální reality.

Po kurzu následuje standardizovaná zkouška a řízená praxe pod dozorem trvající zhruba dva až tři týdny. A teprve poté, když se takto reálně prokáže odpovídající kompetence pro výkon činnosti, je možné začít pracovat samostatně, byť s nejnižší úrovni oprávnění.

Teprve později je možné postupně cestou specifických „postupových“ zkoušek přecházet do vyšší úrovně pracovních zařazení a doplňkových specializací.

Reklamací zpožděných letů prudce přibývá, lidé řeší i ztráty zavazadel

Absolvují všichni nováčci jedno stejné školení?
Obecně každý, kdo chce samostatně pracovat na letišti, musí projít takzvaným bezpečnostním povědomím obsahujícím minimální základy bezpečného chování na letišti – to je stejné pro všechny. Jedná se zde však jen o úplný začátek a pro každou profesi pak přichází sada více či méně rozsáhlého specifického výcviku na míru vykonávané činnosti.

U bezpečnostních pracovníků minimální rozsah a jednotlivé povinné moduly stanovuje takzvaný Národní program bezpečnostního výcviku s tím, že výcvik pak provádí k tomu určení lektoři s příslušným povolením od Úřadu pro civilní letectví.

Tyto moduly jsou definovány podle jednotlivých vykonávaných činností a kombinovány tak, aby pokrývaly potřeby jednotlivých stanovišť na letišti (modul kontroly zapsaných zavazadel pro pracovníky bezpečnostní kontroly, modul kontrol vozidel pro pracovníky ostrahy letiště, modul kontrol leteckého nákladu a pošty pro tým zabývající se touto činností apod.).

Někdy se stává i to, že přes úspěšné splnění podmínek výcviku se až v reálném provozu nakonec projeví, že uchazeči práce nevyhovuje a musíme se rozloučit.

Klára Divíškovátisková mluvčí Letiště Praha

Kolik procent z přihlášených uchazečů nesplňuje podmínky pro práci, neprojde testy nebo jednotlivými koly, neprojde celým školením a proč?
Tato hodnota hodně kolísá podle kvality přihlášených uchazečů. Zásadním pro úspěšnost celého procesu je fáze před samotným náborem – pohovory, lékařská prohlídka, psychotest i test prostorové představivosti je nastaven tak, aby nastupující měli odpovídající předpoklady pro to kurzem projít.

I tak je ale kurz poměrně náročný a stejně tak je náročná i fáze zaškolení. A někdy se stává i to, že přes úspěšné splnění podmínek výcviku se až v reálném provozu nakonec projeví, že uchazeči práce nevyhovuje a musíme se rozloučit (ať již na straně zaměstnavatele či zaměstnance).

Práce na letišti byla a vždy bude náročná, specifická svou směnností, přímým kontaktem s cestujícími i osobní zodpovědností za svá rozhodnutí, a to ne každému vyhovuje.

Můžete uvést více detailů k pozici pracovník bezpečnostní kontroly? Jaká stanoviště na letišti může obsluhovat?
Bezpečnostní kontrola je organizační jednotka Letiště Praha odpovědná za detekční kontroly většiny věcí jdoucích do vyhrazených bezpečnostních prostor terminálu a do letadla (cestujících, zaměstnanců, kabinových a zapsaných zavazadel, letištních dodávek atd.).

Stejně tak zajišťuje i kontrolu oprávněnosti vstupu a četné další bezpečnostní činnosti v terminálech. Základním typem stanovišť, která cestující znají, jsou proto stanoviště kontrol palubních vstupenek a detekčních kontrol cestujících a jejich kabinových zavazadel (včetně speciálních stanovišť určených pro VIP salónky, respektive lety soukromého / všeobecného letectví).

Cestující veřejnosti jsou pak skryta plně automatizovaná vícestupňová stanoviště pro kontrolu zapsaných zavazadel, stanoviště s „velkými“ nákladovými rentgeny pro kontrolu nákladu a mnohé další. Bezpečnostní pracovníci přitom obsluhují rozmanitou moderní detekční techniku zahrnující konvenční, vice-pohledové a 3D rentgeny, detektory výbušnin, detektory pro kontrolu vnášených tekutin, průchozí detektory kovů i bezpečnostní skenery.

Zpožděný nebo zrušený let? Zjistěte, na co máte nárok a jak to řešit

Po jak dlouhé době může takový zaměstnanec kontrolovat příruční zavazadla, která projíždí rentgenem nebo se postavit k bezpečnostnímu rámu?
Toto je trochu složitější, než se na první pohled zdá. Stejně jako je rozmanitá detekční technika a činnosti bezpečnostní kontroly, stejně tak je i více stupňů odbornosti a specializací vyžadujících různou dobu pro získání odpovídající kompetence pro její samostatný výkon. Obecně lze uvažovat zhruba měsíc aktivit před nástupem.

Po nástupu je základní výcvik a nezbytný zácvik pod dozorem zaměřený pouze na ruční prohlídku osob cca měsíc, na práci zahrnující i obsluhu rentgenových zařízení je to okolo šesti týdnů. To je však jen základní úroveň znalosti, kdy musí být pořád v okolí minimálně někdo zkušenější, schopný pomoci.

Pro samostatnou práci v seniorní pozici a zejména pro rychlé a spolehlivé vyhodnocování rentgenových snímků je potřebná i provozní praxe, a to alespoň půl roku. A pro specifické náročnější doplňkové specializace jako je vyhodnocování rizikových zavazadel, detekční kontroly nákladu či instruktory odborné přípravy je pak potřebná ještě delší praxe tak dva až tři roky.

Po jak dlouhé době získá pracovník bezpečnostní kontroly plné kompetence?
Zde je třeba vidět nejen samotné teoretické znalosti a zkoušky, ale i unikátní schopnost rychle a bezchybně vyhodnocovat rentgenové snímky zavazadel, která přes všechny moderní výukové metody a simulační programy stále vyžaduje především dostatečnou provozní praxi.

Pokud se bavíme o běžném řadovém zaměstnanci a jeho rozsahu činností, tak průměrná doba, v jaké se jeho výkon dostane na optimální úroveň, je někde okolo 12 měsíců. Je to však silně individuální a stejně jako to některým trvá déle, tak někteří jsou již po šesti měsících plně etablováni a mohou s předstihem pokračovat postupovou zkouškou a rozšířit si tím pole vykonávaných činností.

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Angličtina na železnici povinná nebude. Hromadný odpor přiměl Brusel ustoupit

9. dubna 2024

Strojvedoucí se s dispečerem nebo výpravčím nebude muset v nejbližších letech povinně bavit v...

Za květiny ročně utratí každý Čech zhruba 1 500 Kč, jaro pěstitelům přálo

16. dubna 2024

Svatby, pohřby, rodinné oslavy a Den matek s Valentýnem jsou většinou hlavní důvody, proč Češi...

Barcelona zneviditelnila jednu z autobusových linek. Využívalo ji moc turistů

16. dubna 2024  16:56

Úřady katalánského města odstranily z mapových aplikací jednu z místních autobusových linek....

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Flexibilní novela zákoníku práce zjednoduší podnikání, věří Jurečka

16. dubna 2024  14:15

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil v úterý tzv. flexibilní novelu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...