Inspektoři zkontrolovali celkem 1582 stánků na 475 tržištích v Česku. Porušení předpisů zjistili u 225 stánkařů. Uvedl to mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán v tiskové zprávě.
„Nakupování potravin na trzích musí být pro zákazníky bezpečné, proto je základní zásadou jednoznačná dohledatelnost původu prodávaného zboží, ale i pěstitelů nebo chovatelů, jejichž produkty se na trzích prodávají. Zákazník musí mít dostatek pravdivých a úplných informací o zboží, které si vybírá. K tomu také pomáhají kontroly,“ dodal ministr zemědělství Marian Jurečka.
Farmářské trhy obnovují v posledních letech téměř zaniklou tradici pouličního prodeje potravin. Nabízené potraviny pochází přednostně z českých surovin a upřednostňují produkty bez zbytečných dochucovadel, konzervantů či barviv.
Zvýšený zájem Čechů o farmářské produkty je patrný od roku 2010, kdy se nejprve dostaly do povědomí farmářské trhy v Praze, a poté se začaly rozšiřovat do desítek míst po celé zemi. Podle databáze serveru Vitalia.cz se trhy v loňském roce v různých intervalech konaly na 160 místech v Česku. Počet trhů se tak v posledních dvou letech po předchozím strmém růstu stabilizoval.
Podle nedávné studie společnosti Incoma farmářské trhy oslovují specifickou skupinu lidí, kteří kladou vysoký důraz na kvalitu zboží a jsou cenově málo citliví. Zákazníci nakupují především ovoce a zeleninu, čerstvé nebalené uzeniny a sýry. Nechávají zde ovšem jen malou část ze svých celkových výdajů za potraviny, v průměru okolo pěti procent ze svých celkových měsíčních výdajů za potraviny.