Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Karel Komárek - král ropy, nebo soudních síní?

  1:00
Tuzemský miliardář Karel Komárek, jemuž se často přezdívá ropný král, by měl možná dostat jinou přezdívku. Podle dění v poslední době, které zatím nemá v tuzemském byznysu srovnání, by mu víc slušela přezdívka král soudů, žalob a arbitráží.
Na spory si zřejmě budeme muset zvyknout, říká Karel Komárek, který podal už desítku žalob.

Na spory si zřejmě budeme muset zvyknout, říká Karel Komárek, který podal už desítku žalob. | foto: Lukáš ProcházkaMF DNES

Komárkova KKCG, do jejíhož majetku v hodnotě 50 miliard korun patří například Moravské naftové doly, licence na těžbu ropy a plynu v zemích Blízkého východu, železárny ŽDB, Bonatrans či Cestovní kancelář Fischer, se dostala do sporu snad s každým svým významnějším obchodním partnerem či spoluinvestorem.

A ve třech případech se do firem skupiny pustili v posledních týdnech i policejní vyšetřovatelé.

Celková suma, o kterou se Komárek soudí, dosahuje téměř 15 miliard korun a počet vedených či připravovaných žalob, z nichž dvě byly zveřejněny během posledních několika dní, se blíží desítce.

Nepřítel, kam se podíváš
Podle názoru Komárkových příznivců čelí úspěšná skupina KKCG útokům lidí, kteří se chtějí přiživit na jejím majetku, podle odpůrců zase stoupla Komárkovi sláva do hlavy a snaží se vše řešit silou.

"Čím více máte aktiv, tím více máte přátel, obchodních partnerů, ale i nepřátel či konkurentů," vysvětluje dění sám Karel Komárek pro MF DNES. Důvodem, proč se rozjelo tolik sporů najednou, je podle něj fakt, že jen málo obchodních partnerů "preferuje spory před jednáním".

"Při našem rozsahu podnikání to zcela bez konfliktů nepůjde a bude si třeba i na tuto novou situaci zvyknout," říká Komárek.

Nejvíce, zhruba 10 miliard korun, požaduje Komárek u arbitráží po finančníkovi a bývalém příteli Davidu Beranovi, který o něm veřejně prohlašuje, že se ho pokusil podvést.

Další 3,5 miliardy korun chce Komárek po investorovi Petru Novotném, s nímž má stejně jako s Beranem spor kvůli koupi podílu ve Vítkovicích Holding.

Zhruba o miliardu korun usiluje v arbitráži s německým kolosem E.ON. S ním a ještě s plynárenským gigantem SPP, se rozkmotřil kvůli fungování společné těžební firmy Moravské naftové doly a společnosti SPP Bohemia.

V minulých dnech pak podal správní žalobu Komárkův Atlantik finanční trhy, čtvrtý největší obchodník s cennými papíry v zemi, na Českou národní banku dozorující kapitálový trh. V ní se domáhá zrušení čtyřmilionové pokuty, kterou mu udělila za poškození dvou bývalých klientů.

Právní kroky, tedy zřejmě opět žalobu, nyní chystá Komárek i na největšího vlastníka strojírenského kolosu Vítkovice Jana Světlíka. Sérii konkurzních žalob podal už dříve na bývalého spolumajitele CK Fischer Václava Fischera, s nímž si nyní nemohou přijít na jméno.

Spekulace kolem Unipetrolu
Řadu sporů uzavírají spekulace, že měl Komárek nepřímé vazby na firmu Goldenfrazil, která letos podala dvě žaloby na petrochemický kolos Unipetrol. Na adresu Goldenfrazilu člen vedení Unipetrolu nedávno neoficiálně řekl, že jeho chování považuje za zneužívání pozice minoritních akcionářů vůči většinovým k dosažení neoprávněných výhod.

K nejlítějším a částečně i nejčerstvějším patří spor Komárkovy KKCG ohledně strojíren Vítkovice. Jejich největší vlastník, Jan Světlík, v reakci na Komárkovu žalobu oznámil, že chce na Komárkův Atlantik podat podnět k šetření ČNB a zvažuje další právní kroky.

Kolos Vítkovice chtěl Komárek získat už dříve, a to od zbylých dvou majitelů, už zmíněných Davida Berana a Petra Novotného. Podnikatelé se však rozhádali, komu co vlastně patří, z projektu sešlo a nyní řeší arbitráž, kdo má komu co zaplatit.

Zatím částečně vyhrál Beran. Komárek už mu musel vyplatit přes 1,2 miliardy korun. Je to však jen minimum z původně požadovaných 10 miliard korun, a Beran chce proto ve sporu pokračovat dál.

Už se kvůli tomu obrátil i na holandskou policii, kde má jedna ze sporných firem sídlo. Nyní by měly přijít na řadu arbitráže vyvolané Komárkem, který chce po Beranovi také 10 miliard.

Vítkovice, které loni dosáhly nejlepšího výsledku za posledních 20 let, čistého zisku 1,1 miliardy korun, jsou lákavé sousto a boj o ně probíhá dál. Nyní se stal nepřítelem největší vlastník Jan Světlík.

Komárek minulý týden oznámil, že jeho KKCG Industry získal ve Vítkovicích 10,2 procenta akcií a na poslední valné hromadě firmy se chtěl zúčastnit úpisu akcií za cenu 18krát vyšší, než jakou navrhoval management. Ten je "v moci" Jana Světlíka a snahu KKCG Industry zablokoval.

Komárek ho nyní viní z poškození minoritních vlastníků a z komplotu, že měl akcie levně připraveny pro jinou firmu, údajně Atlantu Safe bývalého svazáckého šéfa Martina Ulčáka.

Světlík však Komárka obviňuje, že se k podílu ve Vítkovicích dostal podivným způsobem přes svého obchodníka Atlantik. Ten měl na Světlíkův popud vykupovat akcie Vítkovic pro mateřskou firmu Vítkovice Holding.

Celkem však Atlantik za čtyři roky na trhu skoupil jen 2 procenta akcií, a naopak Komárek ve Vítkovicích ve stejné době získal hned 10 procent. Světlík proto Komárka obviňuje z toho, že zneužil informace k získání podílu ve Vítkovicích pro sebe.

Čestný, nebo vypočítavý
Lidé, kteří Komárka znají dlouho a pracují s ním, jsou ve sporech na jeho straně.

"Nikdo z nás není masochista a nikoho to samozřejmě netěší. Je to shoda náhod, že je toho teď tolik," říká Miloslav Vyhnal, jeden z Komárkových manažerů a dlouholetý známý.

O správném postupu Komárka je přesvědčen i Jiří Kubec z ABN Amro bank, která miliardáře financuje 10 let. "Je to nejsolidnější člověk v českém byznysu. Nestalo se nám, že by někdy nedostál svým závazkům," řekl.

"Znám pozadí sporů a ztotožňuji se s tím, proč KKCG dává žaloby," dodal Kubec. Na druhou stranu se řada lidí cítí Komárkem obelstěna.

"Když jsme od něj kupovali část podniku, nechali jsme se napálit. Do sporu jsme ale nešli, jeho ŽDB je totiž jeden z našich největších zákazníků," říká pod podmínkou anonymity jeden z velkých domácích podnikatelů.

Na Komárkovu vypočítavost upozorňuje i další manažer, který se účastnil jednoho obchodního jednání.

"Komárek přišel s návrhem absolutně vychýleným v jeho prospěch s tím, že v jednání se můžeme posunout někam doprostřed. Takhle se ale nejedná a také to nikam nevedlo," popisuje.


Rozhovor s Karlem Komárkem

Nemáte obavy, že Vaše současné spory KKCG - Beran, Vítkovice (Světlík), Novotný, Fischer, E.ON, SPP, Atlantik mohou mít nepříznivý dopad na fungování KKCG?

Osobně mě to netěší, ale žádné obavy v tomto směru nemám.  Naší hlavní prioritou je samozřejmě dlouhodobý rozvoj a budování našich aktivit, nikoliv soudy a arbitráže. Ale v případě, že nejsme schopni nalézt obchodní řešení, o nějž vždy primárně usilujeme, musíme chránit a bránit zájmy naší skupiny a společností zcela transparentními a právně relevantními kroky, mezi něž patří i soudy a arbitráže. Myslím, že jde nejen o naše práva, ale také povinnost plynoucí z uzavřených smluv i ze zákonů, které vždy plně respektujeme. Navic ve sporech, kterých není mnoho, jde o částky, které nemohou ohrozit chod našich firem a spíše mohou naši pozici do budoucna ještě zlepšit. Situace je ve skutečnosti jiná, než jak někdy na první pohled vypadá z některých novinářských titulků a článků.
Jak si vysvětlujete množství sporů - souvisí to třeba nějak se začátkem expanze skupiny, kdy mnoho věcí proběhlo rychle a nyní jsou spory nebo jaký Vy osobně vidíte důvod? Nebo opačně - berete spory jako útoky protistrany?  
Samozřejmě, že platí, čím více máte aktiv, tím více máte přátel, obchodních partnerů, ale i nepřátel či konkurentů . A to bohužel prostě k podnikání někdy patří. Pokud nejsme schopni nalézt obchodní řešení, nemůžete pouze pasivně přihlížet k tomu, jak druhá strana postupuje v rozporu s platnými uzavřenými dohodami. To, že se skoncentrovaly do posledního období je spíše důsledkem toho, že se nám v minulosti dařilo spolupracovat s partnery tak, že jsme vznikající rozpory dokázali vyřešit jednáním. Poměrně málo našich partnerů však zřejmě preferuje spory před jednáním, což nás vede k tomu, že své nové obchodní partnery budeme velmi pečlivě zvažovat. Současně je také zřejmé, že při tomto rozsahu podnikání to zcela bez konfliktů nepůjde a bude si třeba i na tuto novou situaci víceméně zvyknout. 
Věříme, že naprostá většina sporů bude v nejbližší době úspěsně vyřešena!
Nezaznamenal jste v poslední době vzhledem ke sporům s obchodními partnery potíže s financováním skupiny? 
Ne, absolutně nezaznamenal, je tomu naopak.  Skupina KKCG nikdy neměla jakékoli problémy s financováním. V současné době je spíše překapitalizována. Momentálně disponujeme výraznými volnými finančními prostředky, pro které hledáme vhodné a efektivní investice. Navíc naši bankéři, se kterými spolupracujeme po mnoho let, naštěstí ví, že skupina KKCG vždy jednala naprosto korektně. Vědí, jaké jsou naše výsledky a zásady podnikání. Znají nás, a to poměrně detailně. Znají náš potenciál a kapacity, a také naše konkurenty. Téměř neustále revidujeme nabidky bankovnich domu o spolupraci se skupinou KKCG.
 Jak vidíte budoucnost vaší mediální divize - budete pokračovat v prodeji?
Naše mediální část je pouze portfoliovou investicí holdingu KKCG Investments a nepatří mezi strategické oblasti byznysu. V současné době jednáme o prodeji TOP TV. O dalších prodejích nyní neuvažujeme. 
Uvažujete o prodeji CK Fischer? Můžete říci důvody proč ano či ne? 
Hned na začátku, když jsme panu Václavu Fischerovi pomáhali z nesnází, jsme jasně deklarovali, že Cestovní kancelář FISCHER chceme i nadále rozvíjet, a to platí. Jak je vidět, daří se nám to. CK FISCHER je dnes jednou z nejrychleji rostoucích, ale zároveň i nejziskovějších cestovních kanceláří v zemi. Věříme, že CK FISCHER bude neustále růst, a to nejen v České republice. Brzy klientům představíme zcela nové služby a rozšíříme stávající nabídku. Určitě mohou čekat spoustu atraktivních novinek.
Víte o trestním stíhání bývalého vedení Atlantiku (pan Vyhnal a Šaroch)? 
 Ne, skupina KKCG nemá jakékoli informace, které by Vaše tvrzení potvrzovaly. Pokud by opravdu existovalo vámi zminovane trestní oznámení, je zaražející, že je o tom informována Mladá fronta Dnes a nikoli my a osoby, kterých by se to mělo údajně týkat. Dva konkrétní klienti spolecnosti ATLANTIK FT, za kterými nyní stoji jedna finanční skupina, pouze v rámci pokusu o vydírání a získání zcela neoprávněných finančních prostředků, na jednáních mimo jiné zminili možnost podání trestního oznámení, pokud se „nedohodneme“. Může to být součást nátlaku, kterému nehodláme podlehnout!
Byl jste pro, aby své posty opustili? 
Skupina KKCG prošla v uplynulém roce významnou změnou v modelu řízení, kapitálové struktury a rozdělením činností. Došlo také k výraznému pohybu managementu uvnitř skupiny a příchodu mnoha nových managerů zvenčí. Důvodem ukončení jejich působení ve spolecnosti ATLANTIK FT byla dlouhodobě plánovaná změna a oba pánové vykonávají jiné důležité funkce v rámci skupiny KKCG. Změna modelu řízení celé skupiny KKCG byla dlouhodobě připravována a nijak nesouvisí s momentálními spory.
Pan Miloslav Vyhnal je i nadále členem představenstva společnosti ATLANTIK FT. Nedávno od ČNB získal souhlas na další funkční období.
Pracuje pan Šaroch stále ve skupině?  
Ano.
Považujete za etické, že měl vlastní anonymní firmu na obchody s akciemi, které kupovala třeba i od klientů Atlantiku? 
Vím o tom, že má pan Šaroch podnikatelské aktivity i mimo skupinu KKCG. Pokud jsem dobře informován, pan Šaroch byl pasivním vlastníkem společnosti Speedywhiz a podle britských zákonů neměl jakoukoliv možnost podílet se na jejím řízení. Veškeré rozhodování náleží ředitelům a ty jsou za ně plně zodpovědni. Řeč práva je v tomto případě jednoznačná a já osobně za ní pevně stojím. 
Souhlasíte s názorem, že Atlantik chtěl Unipetrol před dvěma lety ovládnout? 
ATLANTIK FT není, a nikdy nebyl, účelový vehikl pro ovládnutí jakýchkoliv společností. Je to nezávislý a jeden z největších obchodníků na českém kapitálovém trhu.  Jako takový se snaží chránit zájmy svých klientů, v tomto případě všech minoritních akcionářů. Ostatně současná cena akcií Unipetrolu cca 290 Kč za akcii nám dává jednoznačně zpětně za pravdu, že naše snaha o stanovení přiměřené ceny pro minoritní akcionáře byla správná. Snaha zaplatit zlomek této ceny ve výši cca 100 Kč nebyla ani etická a ani v souladu s právem. Společnost ATLANTIK FT je ale bohužel za toto své jednání neustále napadána a poškozována. Místo aby byla určitými orgány spíše podporována, čemuž nerozumím. Jiné úmysly nám prosím nepodsouvejte.
KKCG má 6 procent Unipetrolu - můžete sdělit, jaká je v této společnosti Vaše strategie? 
Je to pro nás zajímavá a perspektivní portfoliová investice do velmi zajímavého oboru a perspektivního podniku.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Větší než největší. Rekordní 3D tiskárna umí vytvořit víc domů najednou

23. dubna 2024  19:26

Univerzita v americkém Maine představila novou výkonnou 3D tiskárnu, která je schopna vytvářet...

Průmyslová produkce Polska klesla. Je to jen krátkodobý trend, tvrdí experti

23. dubna 2024

Produkce polského průmyslu v březnu zaznamenala největší propad od dubna loňského roku. V...

Pražská burza vystoupala nejvýš od roku 2008

23. dubna 2024  17:11

Pražská burza vystoupala nejvýš za posledních téměř šestnáct let. Index PX posílil během úterního...

Nesnězeno zachránilo přes dva miliony balíčků jídla, funguje v několika zemích

23. dubna 2024  15:58

Platforma pro záchranu jídla Nesnězeno spolupracuje s více než třemi tisíci partnery, mezi něž...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...