Karel Gott na pamětní eurobankovce, která se začne prodávat v den jeho...

Karel Gott na pamětní eurobankovce, která se začne prodávat v den jeho osmdesátin 14. července 2019 v Praze. | foto: ČTK

Gottovu pamětní eurobankovku nabízejí za tisíce, ještě se přitom neprodává

  • 24
Zatím není k mání, její cena už ale míří vzhůru. Na jednom z českých aukčních portálů se pamětní eurobankovka s portrétem Karla Gotta nabízí za pět tisíc korun, na zahraničním aukčním webu za částku převyšující šest tisíc. V oficiálním prodeji ovšem bude až 14. července a za pouhých 50 korun.

Suvenýrová eurobankovka s portrétem Karla Gotta se začne prodávat přesně v den zpěvákových 80. narozenin od devíti hodin ráno v prodejně Supraphon Musicpoint na Jungmannově náměstí v Praze. Bankovka bude mít nominální hodnotu nula eur a vyjde v limitovaném a číslovaném množství pět tisíc kusů.

„Vzhledem k tomu, že o bankovku s motivem Karla Gotta je už nyní obrovský zájem v zahraničí, především v Německu, Rakousku a samozřejmě i na Slovensku, nikdo z jeho skalních fanoušků si nechce nechat ujít toto limitované vydání a cena určitě poroste ještě výše, jak je už nyní patrné z aukčních portálů,“ konstatoval Vladislav Klajban, výkonný ředitel společnosti Nunofia, jež pamětní eurobankovky vyrábí.

V rámci České republiky bylo zatím realizováno několik emisí suvenýrových eurobankovek, konkrétně s motivy Pražského hradu a ZOO Liberec. Bankovky se vždy vyprodaly v průběhu několika hodin. 

Podle autora odborného katalogu českých a slovenských bankovek Radima Václavíka z numismatického aukčního domu Macho & Chlapovič jsou suvenýrové eurobankovky v Česku zatím v počátcích. „Ale třeba na Slovensku jde o obrovský fenomén s širokou sběratelskou základnou,“ uvádí Václavík. U některých zahraničních kousků vzrostla cena z původních dvou eur i na více než sto eur za kus.

Prodej pamětních eurobankovek s Gottem se v prodejně Supraphonu uskuteční prostřednictvím dvou speciálních výdejních automatů. Organizátoři předpokládají, že si bankovku přijedou do Prahy koupit lidé z různých koutů České republiky, ale i ze zahraničí.

Výroba bankovek probíhá ve francouzské tiskárně cenin, která tiskne i skutečné oběžné eurobankovky. Ostatně i koncept suvenýrových eurobankovek pochází z Francie. Před čtyřmi lety jej tam vytvořil Richard Faille a jeho hlavní filozofií je podpora turismu a propagace jedinečných kulturních památek a významných osobností Evropy.

Bankovky jsou ze stoprocentního bavlněného papíru, který se používá při výrobě skutečných eurobankovek. Obsahují rovněž některé ochranné prvky jako hologram či mikrotisk. Díky speciálnímu sériovému číslu je každý kus unikátem.