Kandidát na nového šéfa Sazky Jan Prádler jezdí rád na harleyi. | foto: Dan Materna, MAFRA

Kandidát na šéfa Sazky: Hušák byl jak pitbul, jenž potřeboval „zkopat“

  • 115
Valná hromada Sazky bude zítra volit nové vedení firmy. Současného předsedu představenstva Aleše Hušáka patrně odvolá a na jeho místo zvolí novou tvář. Hlavní akcionář ČSTV by v čele rád viděl dlouholetého finančního šéfa Sazky Jana Prádlera. Ten se s bývalým vládcem loterijní firmy, o němž mluví jako pitbulovi, jehož by bylo bývalo třeba držet zkrátka, rozešel ve zlém.

"Akcionářům jsem říkal - když máte pitbula a nebudete se o něj starat, tak vám sežere půlku rodiny. Ale když ho jednou za týden 'zkopete', budete s ním chodit na cvičák, tak vám to neudělá a budete mít super psa," charakterizoval Hušáka v rozhovoru pro MF DNES Prádler.

Ten řídil finance v Sazce od roku 1995 až do loňského října, kdy spory s Hušákem o potřebách Sazky vyvrcholily jeho odchodem.

Nabídku ČSTV na možné obsazení postu předsedy představenstva Sazky zvažoval podle svých slov vážně, protože mu bylo jasné, že se mu bude svízelně obhajovat fakt, že neměl s krachem loterijní firmy nic společného.

"Jako najatý manažer jsem vlastníkům i věřitelům předkládal pravdivé a nezkreslené informace. Víc jsem dělat nemohl, i kdybych se stavěl na hlavu. Sazka byla firma jednoho muže, Aleše Hušáka. Jedině on opravdu rozhodoval. Úplně ignoroval realitu. Skousával jsem to hodně dlouho, jednoho dne už to ale dál nešlo. Tak jsem skončil," vysvětloval Prádler.

Horké chvíle: neplatit dluhy a žádat o nová auta

V Sazce si prožil podle svého vyprávění nemálo trapných chvil. Tak například v situaci, kdy Sazka rok neplatila bance splátky úvěru na problémovou O2 arenu, jí musel poslat dopis, v němž žádal o souhlas s pořízením nových Audi Q7, jedno asi za 2,5 milionu. Sazka nová auta potřebovala prý proto, že měla "už" čtyři roky stará volva. "V bance na mě koukali jak na blázna a poslali mě k čertu. A takových věcí byla celá řada," vypovídá někdejší finanční ředitel.

Prádler však s postem předsedy představenstva počítat jednoduše nemůže. Proti jeho zvolení se staví největší věřitelé PPF a KKCG. Vadí jim jednak jeho dlouholetá spolupráce s Hušákem a také blízké vztahy s konkurenční finanční skupinou Penta Investments a Hušákovým kamarádem Martinem Ulčákem. Prádler situaci chápe.

Jan Prádler (52)

Narodil se v Praze, kde vystudoval finance a úvěr na VŠE. Před revolucí byl v SSM, pracoval v RaJ, po revoluci pak jako nezávislý ekonomický poradce. Od roku 1995 až do října loňského roku byl finančním ředitelem Sazky. Před odchodem z loterijní firmy měl spory s Alešem Hušákem. Společně s kamarádem Martinem Ulčákem mají hudební skupinu Ascon. Prádler spoluvlastní také menší krkonošský lyžařský areál. Jezdí na harleyi, má dvě děti.

"Je to stejné, jako když slávistům řeknete, že fotbalista roku bude Tomáš Řepka. Slávisté ho zatracují, sparťané vynášejí do nebe, Blesk píše překroucené dezinformace o jeho příjmech, ale kdyby to šlo, všichni by ho chtěli mít v mužstvu. Ale já nemám co ztratit, moje firma to není, věřitelem také nejsem. Moc si od toho ani neslibuji. Dnes dělat generálního ředitele Sazky už není o ježdění v bentley a pití drahého vína," říká lakonicky.

V byznysu podle něj takové vazby nevadí a co se týče vydělávání peněz ze Sazky, v tom si Prádler věří. "Když vyjdu z toho, že jsem v Sazce pracoval pro devět akcionářů, s každým z nich jsem měl různý vztah, a přesto mi to nevadilo ve výkonu práce, tak věřím, že by to nemusel být problém ani teď. Pokud půjde o to, zachránit co nejvíce peněz, případně nějaké vydělat, pak věřím, že mi někdo naslouchat bude," řekl sebevědomě.

Podle něj by Sazce nejvíce pomohlo to, kdyby všichni aktéři kolem jejího byznysu zapomněli na staré pře a podnikali společně. "Mohlo by jít o jakýsi superholding všech zainteresovaných stran, tedy včetně PPF, KKCG, E-Investu i Penty. Podle mě je to jediný způsob, jak na Sazce ještě v dlouhém časovém horizontu vydělat," nastínil svou představu Prádler.

Kandidátem věřitelů je tenisový šéf Kaderka

KKCG a PPF však chystají stáj pro jiného koně. Tím by se měl podle jejich představ stát prezident Českého tenisového svazu (ČTS) Ivo Kaderka. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Kaderka má zároveň podporu řady sportovních svazů. Jejich důvěru si získal v lednu, kdy je inicioval k tomu, aby otevřeně vystoupily proti způsobu, jakým ČSTV vystupovala coby hlavní akcionář Sazky.

ČSTV proti vůli ostatních sportovců držela Hušáka u kormidla do poslední chvíle a zlikvidovala tím řadu nabídek, které padaly na záchranu Sazky. Návrhy nabízely sportovcům pravidelné roční odvody ve výši stamilionů korun a také zachování podílu ve firmě. Výměnou chtěly mimo jiné odvolání Hušáka z čela Sazky.

Kaderka se nechal slyšet, že pokud by byl podporován představiteli hlavních sportovních svazů, tak by po poradě s rodinou vrcholný post v představenstvu vzal. Místo šéfa ČTS by si však rád ponechal, řekl novinám.

,