Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Kalousek ustoupil, krajům sebere jen část peněz na provoz vlaků

  • 47
Provoz vlaků na regionálních tratích letos stát neomezí. Ministr financí Miroslav Kalousek ustoupil od plánu sebrat krajům dotace na jimi objednávané vlaky a pošle jim částku, s níž letos počítají. Příští rok chce ale regionům příspěvek snížit z 2,6 miliardy o šest set milionů korun.

"O těch 600 milionů korun každý rok budou muset kraje redukovat některé své populistické sliby svým voličům, jako například vození dětí do školy zadarmo nebo cokoliv jiného," řekl Kalousek v Rádiu Impuls.

Šéfovi Asociace krajů a jihomoravskému hejtmanovi Michalu Haškovi se ale snížení peněz na regionální vlaky nelíbí.

"Budeme dál jednat, krácení je pro regiony nepřijatelné," uvedl Hašek, podle kterého není důvod k destrukci dlouhodobé dohody vlády s kraji. Podle něj už kraje "čarováním Nečasovy vlády se stavebním spořením" přišly o 600 milionů korun na daňových příjmech.

Definitivní podobu dotací na vlaky má projednávat příští týden vláda.

Kalousek chtěl krajům původně vzít celou částku, což by znamenalo velké omezení regionálních vlaků. Stát doplácí krajům na vlaky v některých regionech až polovinu všech peněz, za které si je hejtmanství objednají.

Kraje si na 2,6 miliardy ročně dělají nárok na základě memoranda podepsaného za vlády Jana Fischera, které současně přihrálo většinu železniční dopravy bez soutěže Českým drahám. Podle krajů je platné, podle Kalouska nikoliv. Memorandum slibovalo i navýšení o inflaci, to se ale letos nekonalo.

Ministr financí nedávno na vládě prosadil zaražení plateb krajům kvůli tomu, že musí v kase hledat po zrušení snížené podpory stavebního spoření Ústavním soudem peníze navíc. Návrh k soudu podali sociální demokraté, které ovládají kraje.