Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kalousek si rozmýšlí rychlé zavedení eura. Nesouhlasí s reakcí eurozóny na krizi

  • 67
Špatná zpráva pro všechny, kteří se nemohou dočkat přijetí eura v Česku. Ministr financí Miroslav Kalousek začal přehodnocovat názor na jeho rychlé zavedení. Nelíbí se mu, že země eurozóny porušují společná pravidla hospodaření v souvislosti s jejich reakcí na současnou světovou finanční krizi.

Kritizoval hlavně opatření některých evropských vlád, jež v reakci na krizi začaly garantovat 100 procent bankovních vkladů. To udělalo například Rakousko nebo Německo. - více čtěte zde

"Byl jsem vždy přesvědčen, že brzký termín přijetí eura je tou správnou cestou. V okamžiku, kdy řada významných zemí eurozóny říká, že Pakt stability a růstu pro ně nemusí být zásadní a důležitý, tak velmi zvažuji termín našeho vstupu do eurozóny," řekl v noci na dnešek českým novinářům ve Washingtonu.

Pakt stability a růstu, který stanovuje pravidla hospodaření zemí eurozóny, "je naprosto zásadním pravidlem, jeho dodržování je naprosto zásadní podmínkou pro stabilní společnou evropskou měnu", prohlásil Kalousek.

Obává se, že v okamžiku, kdy si jednotlivé země přestanou dělat starosti s deficitem a mírou svého zadlužování, začnou žít na úkor jiných zemí v rámci eurozóny.

"Totálně se rozdrobí vzájemná důvěra. Neumím dohlédnout ten konec, ale pochopitelně velmi přehodnocuji svůj názor na co nejrychlejší přijetí eura," konstatoval.

Kalousek se sejde s Trichetem
O problému chce o víkendu jednat se šéfem Evropské centrální banky Jeanem-Claudem Trichetem. Oba představitelé se v hlavním městě USA účastní výročních zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

S Trichetem má Kalousek naplánované setkání kvůli českému předsednictví v Evropské unii. "Chci se ptát, jak evropská centrální banka vidí rizika pro stabilitu eura do budoucnosti vzhledem k tomu, že celá řada zemí tvrdí, že je připravena relativizovat Pakt stability a růstu a celá řada zemí s největší pravděpodobností bude kritéria paktu porušovat," řekl ministr.

Kriticky se vyslovil o evropských vládách, které v reakci na krizi začaly garantovat 100 procent bankovních vkladů. To samé chtěla v Česku opoziční sociální demokracie, zatímco Kalouskovo ministerstvo s podporou premiéra Mirka Topolánka chystá v souladu s evropskou dohodou zvýšení dosavadní garance 25 tisíc eur na dvojnásobek, tedy v přepočtu na asi 1,25 milionu korun.

Neomezené garance považuje Kalousek za nesmyslný populismus a nekalou konkurenci, která má lákat k přelévání depozit ze sousedních států. Takové postupy nepatří podle Kalouska k principům EU, tržní ekonomiky a sousedských vztahů mezi demokratickými zeměmi, dodal.

"Pokud dojde k nějaké výjimce, musí být jasně cílená, jasně zdůvodněná a velmi dočasná," dodal český ministr.