Kalousek chystá největší změnu daní za 15 let

  • 209
Jeden formulář, jedno podání a jedna platba - tak plánuje ministerstvo financí zjednodušit a zrychlit systém daní. Mělo by se jednat o první skutečnou reformu od roku 1993. Jedním z řešení je podle ministra Miroslava Kalouska například sloučení daně z příjmů a sociálního pojištění.

"Je to ta lepší a jednodušší varianta," říká Kalousek. "Cílem této fáze reformy je snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu, jak se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení," uvedl. Varianta v podstatě znamená zavedení jediné daně, která by obsahovala i sociální pojištění. - čtěte HN: Kalousek navrhuje čtyřicetiprocentní daň

V současné době se na sociální pojištění uplatňují stropy, což zvýhodňuje lidi z vyššími příjmy. O to by odstraněním sociálního pojištění přišli. Kalousek proto navrhuje systém dvou sazeb. Do čtyřnásobku průměrné mzdy by se uplatňovala základní sazba, nad čtyřnásobek sazba nižší. To by mělo zajistit zachování dnešního systému stropu pojistného.

Sobotka nesouhlasí ani se superdaní, ani se superhrubou mzdou
Bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka zjednodušení podporuje, koncept superdaně se mu ale nelíbí. "Co nepodpoříme, je zrušení sociálního pojištění, případně zdravotního pojištění, a nahrazení jakousi superdaní," řekl pro ČTK.

Zopakoval, že sociální demokracie nesouhlasí se současným konceptem superhrubé mzdy, a pokud vyhraje volby, tuto konstrukci změní a obnoví daňovou progresi. To znamená, že s výší výdělku by opět rostla i sazba daně z příjmu. Současný systém stropů sociálního pojištění či případné zavedení snížené sazby pro lidi s nejvyššími výdělky totiž mají opačný dopad.

Návrh na sloučení nepřipadá vhodný ani Hospodářské komoře. "V mezinárodním srovnání nás čtyřicetiprocentní daň z příjmu bude opticky činit naprosto neatraktivním teritoriem pro jakéhokoli zahraničního investora," uvedl v tiskovém prohlášení prezident komory Jaromír Drábek.

O sazbách se zatím nehovoří
Jediná daň ale není jedinou variantou. Kalousek uvažuje i o zachování sociálního pojištění. Platil by ho ale jen zaměstnanec z jediného základu. Jde ale spíše o technickou úpravu, která by neznamenala faktické zvýšení odvodů ze mzdy.

Kalousek předkládá své návrhy k veřejné diskusi, která by měla skončit v červnu. Jejím předmětem však nemají být sazby, ale pouze způsob výběru daní.

. Co přinese reforma

Maximální zjednodušení legislativy
- přehlednost a srozumitelnost zákonů,
- zákony založené na zásadách, principech a obecných pravidlech,
- snižování počtu daní a odvodů.
Maximální zjednodušení správy daní 
- zjednodušení a zrychlení daňového procesu – nový daňový řád,
- jedno výběrní místo – sloučení výběru daní, cel a odvodů pojistného (jeden formulář, jedno podání, jedna platba),
- sjednocení vyměřovacích základů daně z příjmů a pojistného,
- klientský přístup k poplatníkům,
- centralizace a elektronizace procesů při vytváření efektivní organizace výběru daní a odvodů.

Zjednodušení daní ale vítají ekonomové. "Český daňový systém je zaplevelen tolika výjimkami, že firma či živnostník prakticky nemá šanci si poradit s daněmi bez daňového poradce, či spíše několika daňových poradců," řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek.

Komu, co a jak?
Systém daní by měl být podle Kalouska přívětivější i po zodpovězení otázek, co se platí, komu se platí a jak se platí. První otázka například ruší dědickou a darovací daň a nahrazuje je daní z příjmů.

Na otázku, jak se platí, odpovídá nový daňový řád. Mezi nejdůležitější změny patří sjednocení terminologie, vytvoření jednotného procesu pro výběr všech příjmů veřejných rozpočtů i přehlednější uspořádání textu zákona.

Poslední otázku, tedy komu se platí, vyřeší jedno výběrní místo. Veškeré platby od poplatníků do veřejných rozpočtů budou spravovány pouze finančními úřady.

Daňová reforma je součástí druhé etapy změn ve veřejných financích. V její první fázi současná vláda pozměnila daňový systém, například zavedením tzv. superhrubé mzdy, tedy mzdy včetně sociálního a zdravotního pojištění, a jednotné daně z příjmu ve výši 15 procent. Pokud se o výhodách nového systému podaří přesvědčit i ostatní strany, mohla by nová úprava začít platit od roku 2010.

.Návrh ministerstva financí

Podrobný materiál najdete na stránkách www.mfcr.cz