Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kalousek chce pracující důchodce připravit o roční slevu 25 tisíc korun

  • 1144
Pracující penzisté možná od ledna 2013 přijdou o jednu ze svých výhod: odpočítat si necelých 25 tisíc korun ročně z daní. Slevu na dani plánuje od příštího roku zrušit ministr financí Miroslav Kalousek. V rozpočtu by tím měl ušetřit 2,5 miliardy Kč.

Kalousek během dne předloží svůj plán na poradě ekonomických ministrů, napsaly Hospodářské noviny. Opatření je součástí plánu, jak v příštím roce ušetřit 42 miliard korun.

Ministerstvo vychází z toho, že si k důchodu přivydělává zhruba 150 tisíc lidí, celkem by tak přišli penzisté o 2,5 miliardy. "Zároveň se toto opatření bude týkat i osob s plně invalidním důchodem," píše se v materiálu ministerstva. To by znamenalo desítky lidí navíc. Sleva začala platit od roku 2008, letos je 24 840 Kč, loni byla 23 640 Kč).

Kalouskův nový krok ale může být pro mnohé demotivující a někteří experti nad ním kroutí hlavou. "U nás je po šedesátém roce velmi strmý pád do neaktivity, a to není normální. A tento návrh je spíš krok zpátky, sníží se motivace pracovat. Raději by se mělo přemýšlet nad tím, jak důchodcům ulevit," myslí si expert ekonomického institutu CERGE-EI Daniel Münich.

ODS a Věci veřejné podle HN nejsou proti přijetí plánu, i když se jím zatím detailně tyto strany nezabývaly. Kromě toho by na důchodce mohly dopadnout i další úspory. Ty se týkají valorizace penzí. Původní návrhy počítaly se zmrazením penzí na tři roky, další vývoj spíše napovídá, že důchody porostou, ale rozhodně méně než v minulosti.