Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

KALKULAČKA: Spočítejte si, jak čerpat navýšený rodičovský příspěvek

  • 18
Tisíce rodičů s malými dětmi počítají, jak vytěžit co nejvíc z navýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc korun. Kdo chce na peníze dosáhnout, nesmí současných 220 tisíc dočerpat během letošního roku. Jak si příspěvek rozvrhnout, poradí i speciální kalkulačka.

Kolik peněz rodiče z navýšení získají, záleží na výši vyměřovacího základu (odvíjí se od výše mzdy) a na tom, kolik měsíců mohou rodičovský příspěvek ještě pobírat.

Pokud dítě dosáhne čtyř let věku někdy zkraje roku 2020, nebo se mu záhy narodí  mladší sourozenec, nemusí rodiče stihnout vyčerpat celých 80 tisíc, o které se příspěvek navyšuje.

KALKULAČKA: Výpočet rodičovského příspěvku od roku 2020

Obecně platí, že čím vyšší příjem, tím rychleji může rodina peníze čerpat. Částka je nicméně zastropovaná, příští rok to bude maximálně 41 460 korun měsíčně.

V hraničních případech se také vyplatí zvážit, zda nepřehodit čerpání rodičovské na druhého rodiče. Pokud má vyšší příjem, bude moci čerpat měsíčně více peněz.

A ještě jedna poznámka. Rychlost čerpání rodičovského příspěvku je možné měnit jednou za čtvrt roku.

Rodiče, kteří nastoupí letos na mateřskou a rodičovský příspěvek začnou pobírat až v příštím roce, budou mít automaticky nárok na 300 tisíc korun a podobné kalkulace si dělat nemusejí. Rodiče dvojčat a vícerčat dosáhnou na 450 tisíc korun.