Pokladny navrhujeme odložit o rok, řekl premiér Topolánek.

Pokladny navrhujeme odložit o rok, řekl premiér Topolánek. | foto: Dan Materna, MF DNES

Kabinet navrhl odložit registrační pokladny o rok

  • 13
Registrační pokladny si zřejmě budou muset na svou premiéru počkat o rok déle. Vláda schválila návrh, podle kterého se zákon o jejich zavedení odkládá. Zákon, který by povinné pokladny nařídil, ale ještě musí schválit poslanci.

Podnikatelé už dříve odložení přivítali. Návrh prošel podle premiéra Mirka Topolánka jednomyslně a nečeká se, že byl měl mít větší problémy ve Sněmovně.

Novelu totiž podporuje také předseda ČSSD Jiří Paroubek, stejně jako lidovci a zelení.

Povinné registrační pokladny prosadila ČSSD jako nástroj na omezení šedé ekonomiky. Slibovala si od nich lepší výběr daní a zabránění daňovým únikům. Pokladny se příliš nezdály ani lidovcům, nakonec je ale podpořili, výměnou za slib, že ČSSD nebude prosazovat plošná majetková přiznání.

Stát se proto pomocí daňových slev snažil přimět co nejvíce obchodníků k nákupu a evidenci registračních pokladen ještě do konce června, tehdy opoziční ODS však slíbila, že v případě volebního vítězství tuto povinnost zruší. - více zde

Podnikatelé se do nákupu pokladen nehrnuli a registrační pokladny navzdory lákadlu daňových slev do konce června přihlásila úřadům jen zhruba tisícovka obchodníků a restauratérů, píše ČTK. Pořízení pokladny totiž přijde na 20 až 30 tisíc korun.

,