Leopold Surga z České národní banky ukazuje padělek (vlevo) a pravou bankovku. (21. únor 2005)

Leopold Surga z České národní banky ukazuje padělek (vlevo) a pravou bankovku. (21. únor 2005) | foto: Michal Sváček, MF DNES

K výrobě padělků stačí kancelářská technika

  • 3
Téměř deset tisíc kusů padělaných bankovek se podařilo zachytit během loňského roku na českém trhu. Pokud se jedná o množství, není číslo až tak alarmující. V roce 2004 bylo padělků o šest méně. Varovným signálem ale může být, že některé z nich byli schopni rozpoznat až pracovníci České národní banky.

Podle centrální banky to znamená, že agentury, které hotovost zpracovávají a falešné či pozměněné peníze měly zachytit, v těchto případech selhaly. Největší množství nepravých peněz, které zadržely firmy, se navíc objevilo v odvodech tržeb.

"Zvýšilo se pravděpodobné riziko přijetí padělku v hotovostním platebním styku," uvedla Česká národní banka.

Češi by si měli dávat pozor především na pětisetkoruny. Naopak ubylo bankovek v hodnotě 5 000 Kč. U valut se nejčastěji padělaly bankovky v hodnotě 50 euro a 100 dolarů.

A jak si falešnou bankovku vyrobit? Podle banky jsou mezi padělateli oblíbené inkoustové a laserové tiskárny a také kopírky.

Falzifikáty se ale zpravidla příliš nepovedly. ČNB většinu z nich ohodnotila čtyřkou v pětistupňové škále nebezpečnosti. Druhý nejčastější byl stupeň dva. Ty banka hodnotí jako nebezpečné.

Falzifikáty v číslech

Bankovky
Koruny 4 999
Eura 1 010
Dolary 971
Jiné 178
Mince
Koruny 215
Ostatní 64
Pozměněné bankovky a mince (Kč) 1 855
Pozměněné bankovky a mince (jiné) 3
CELKEM 9 295
Zdroj: ČNB

,