Jiří Rusnok oficiálně nastupuje šestiletý mandát v České národní bance.

Jiří Rusnok oficiálně nastupuje šestiletý mandát v České národní bance. | foto: Dan Materna, MAFRA

Zeman jmenoval Rusnoka radním ČNB. Posílí křídlo zastánců intervence

  • 15
Do euroskeptické bankovní rady ČNB zasedl první eurooptimista - Jiří Rusnok. Na Pražském hradě jej jmenoval prezident Miloš Zeman. Rusnok, který vedl úřednický kabinet, bude spolurozhodovat o měnové politice dalších šest let. Nahradil Evu Zamrazilovou, které mandát na konci února vyprší.

Prezident již od nástupu do funkce před rokem avizoval, že členem bankovní rady jmenuje právě Rusnoka.

"Chtěl bych svým působením v ČNB přispět k udržení a posílení kredibility centrální banky doma i v zahraničí. Věřím, že při své práci v bankovní radě ČNB budu moci využít dlouholeté zkušenosti ze státní správy i z práce v mezinárodní finanční skupině," uvedl ke svému jmenování Jiří  Rusnok.

Jiří Rusnok (53) svůj mandát začne vykonávat od 1. března. Evě Zamrazilové funkční období zanikne 28. února.

Před nástupem do ČNB vykonával Rusnok funkci předsedy úřednické vlády, šéfa Asociace penzijních fondů nebo ministra financí v Zemanově vládě či ministra průmyslu ve vládě Vladimíra Špidly. Začátkem devadesátých let vedl sociálně-ekonomické oddělení v Českomoravské konfederaci odborových svazů.

Mezi úkoly České národní banky patří dohled nad bankovním trhem, vydávání mincí a bankovek a rozhodování o měnové politice. Banka v době evropské dluhové krize snižovala úrokové sazby až k nule, aby zpřístupnila peníze lidem a firmám a podpořila ekonomiku. V posledních měsících se však skloňuje hlavně v souvislosti s umělým oslabováním české měny. V obavách z deflace (poklesu cenové hladiny) bankéři oznámili odhodlání dlouhodobě držet kurz k euru na 27 korunách. V důsledku toho zdražuje zboží z dovozu.

S Rusnokem posílí zastánci intervence

Měnovou intervenci Rusnok podpořil a dodal, že kolísání kurzu je důvodem pro přijetí eura. "Jsem ČNB vděčný, že zbourala mýtus velké silné koruny," řekl v ironické narážce na intervenci. (více čtěte zde)

Dá se předpokládat, že minimálně v otázce intervencí posílí Rusnok v bankovní radě většinový názor. "Mám plnou důvěru v kroky, které bankovní rada činí. Chápu také bouřlivou reakci laické i odborné veřejnosti," prohlásil Rusnok už v listopadu na tiskové konferenci.

"Nedávno vyjádřená podpora centrální banky v jejím rozhodnutí zahájit intervence k oslabení kurzu koruny naznačuje, že Jiří Rusnok bude mít blíže spíše k současnému guvernérovi a viceguvernérům ČNB, tedy spíše k aktivnějšímu používání měnové politiky ke stabilizaci ekonomiky," tvrdí hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška bude Rusnok do té doby, než nepronikne do problematiky banky, spíše zdrženlivý. "Aspekt konsensuálnosti nicméně zřejmě oslabí v ČNB jestřábí křídlo, jehož představitelkou je odcházející Eva Zamrazilová," dodal.

Guvernér Singer by tak měl mít přinejmenším prozatím snazší pozici prosadit mimo jiné devizové intervence. Dlouhodoběji s nástupem Rusnoka do ČNB začíná pravděpodobně posilování názoru zastánců přijetí eura v dosud euroskeptické bankovní radě.