Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PŘEHLEDNĚ: Proč ČNB zatáhla za záchrannou brzdu a rázně zvedla sazby

Centrální banka se pokouší zkrotit inflaci. Její krok zdraží úvěry, ale projeví se nejdříve za rok. Pět zastánců nečekaného zvýšení úrokových sazeb o 0,75 procentního bodu v radě České národní banky proti dvěma. Jen dva ze sedmi členů by ponechali sazby na původní úrovni. MF DNES vysvětluje, co přimělo bankéře k tomuto kroku.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

1. Proč ČNB přistoupila ke zvýšení úrokových sazeb?

Banka chce zkrotit inflaci. Podle zákona se má snažit udržet růst cen kolem dvou procent. Jenže inflace se už delší dobu pohybuje nad třemi procenty, v srpnu vyskočila na 4,1 procenta. Na sklonku roku by dokonce mohla vystřelit nad pět procent a nedá se čekat, že by napřesrok výrazně zpomalila. Ještě není započten prudký vzestup cen plynu a energií, které se projeví nejen na fakturách domácností, ale také ve zdražení v obchodech.

Zcela se tam nepromítly ani drahé pohonné hmoty, které zvyšují ceny za dopravu. Za ně může poptávka po ropě. „Momentálně převyšuje nabídku, kvůli čemuž poklesly celosvětové zásoby. V USA jsou zásoby nejnižší za poslední tři roky,“ říká ekonom Finlord.cz Boris Tomčiak. Celosvětová spotřeba ropy by v následujících letech měla s oživujícím hospodářstvím nadále stoupat.

Jak ČNB měnila úrokové sazby

Část ekonomů centrální banku kritizovala, že měla reagovat už na jaře, kdy se inflace začala zvedat. Guvernér Jiří Rusnok však tehdy prohlašoval, že pokud by ČNB zvýšila sazby příliš brzy, riziko negativních dopadů je vyšší, než pokud by se s tím zpozdila.

„Takto prudké zvýšení sazeb má určitou pachuť, že se bankovní rada s utahováním měnové politiky opozdila a nyní se to snaží narychlo dohnat,“ říká analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Ve čtvrtečním vystoupení toto zaváhání částečně připustil i sám Rusnok.

2. Bude to stačit, aby se zbrzdilo zdražování?

Nebude. Přestože bankéři zvedli úrokovou sazby nečekaně vysoko, potrvá ještě několik měsíců, než se tento rozhodný krok propíše do ekonomiky. Rusnok odhadl, že čtvrteční zásah by měl být viditelný v ekonomice zhruba za rok.

Nemáte nám co dávat pokyny, vytkl Schillerové šéf ČNB Rusnok. Sazby vzrostou

„Bude třeba zachovat růst sazeb i v dalších jednáních, neboť dlouhodobě by úrokové sazby měly mírně převyšovat inflaci, aby docházelo k reálnému zhodnocení úspor. Oživení české ekonomiky tento postup neohrozí, může ho trochu zpomalit, ale je čas ekonomiku dále neudržovat na steroidech nízkých sazeb,“ říká partner PwC Petr Kříž.

Současná míra inflace a její růst mají totiž z velké části své důvody ve faktorech mimo Česko. Zdražuje mezinárodní doprava, dodavatelské řetězce jsou stále narušené. K tomu rostou ceny komodit, což se odráží v cenách. Kritici proto tvrdí, že ČNB svým krokem sotva inflaci zkrotí.

„Potřeba vyšších sazeb z titulu domácích inflačních vlivů je z vývoje spotřebitelských cen také patrná,“ říká hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

„ČNB udělala správný krok a má tak šanci ovlivnit myšlení lidí ohledně očekávané inflace. Dala lidem signál, že to s brzděním inflace myslí vážně. Inflační očekávání, která se začala nebezpečně zvedat kvůli zdražování citlivých položek jako potraviny a energie, se odvážným přístupem mohou obrousit,“ říká ekonom Partners Martin Mašát.

„Aktuální krok ČNB nemůže oživení ekonomiky ohrozit. Měnová politika má stále stimulační roli,“ říká šéf Expobank CZ a bývalý centrální bankéř Lubomír Lízal. Hrozí, že Česko (a Evropa) kvůli velkému zdražení energií může přijít stagflace, kdy ekonomika neroste a zároveň je zasažena inflací a vysokou nezaměstnaností. S takovou situací se potýkal Západ v 70. letech minulého století kvůli ropnému šoku.

3. O kolik kvůli ČNB zdraží půjčky a hypotéky?

Krok ČNB zdraží peníze. „Centrální banka chce uhasit bezprecedentní úvěrovou expanzi a omezit přebytek likvidity na trzích. To, že půjdou nahoru sazby úvěrů, je jisté,“ uvádí Mašát. Mnoho firem dosud přežívalo díky levnému financování. „Podobné to bude u domácností, které měly díky hypotékám napnutý rozpočet,“ dodává Mašát.

Dá se čekat, že úvěry podraží o jeden dva procentní body. „Růst sazeb ČNB se nejrychleji promítne do úroků firemních úvěrů, jelikož ty jsou na sazbu ČNB nejvíce navázány,“ říká Seidler.

Hypoteční mejdan končí, úvěry podraží a klesne zájem o refinancování

ilustrační snímek

Před centrální bankou proto teď leží nelehký úkol. Bude muset „tančit“ mezi řízením inflačních očekávání a negativním dopadem na firemní sektor.

Nedá se vyloučit, že se začnou množit firmy, které nebudou moci splácet. „Najít správný mix sazeb, kdy se růst platů a nezaměstnanost vyrovnají, budou klíčovým prvkem při rozhodování centrálních bankéřů v příštích měsících,“ myslí si Mašát.

„U hypoték se bude jednat o nepřímý efekt, kdy banky k růstu sazeb silně tlačí rostoucí cena zdrojů, a zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB bude pro banky vítaným, dobře komunikovatelným odůvodněním zdražování hypoték,“ domnívá se ředitel makléřské společnosti Golem Finance Libor Vojta Ostatek. Sazby u hypoték stoupají od dvou procent už od dubna a podle analytiků se dá očekávat, že se do konce roku dostanou ke třem procentům.

Na druhou stranu nelze předpokládat, že by banky výrazně zvedaly úroky u vkladů. Rozhodně ne v takovém rozsahu, jako zvedla sazby ČNB. Na vkladech mají zatím peněz spíše nadbytek, proto se nemusí snažit přilákat další.

„Navíc si uvědomují, že navýšením úrokových sazeb pravděpodobně jen stoupnou náklady na vyplácení stávajících střadatelů a akvizice několika málo nových klientů tento dodatečný náklad nepokryje,“ říká analytik Portu Vratislav Zámiš.

Spíše menší banky už ve čtvrtek odpoledne přispěchaly s drobným zvýšením úroků u spořících účtů, jde však spíše o snahu využít marketingově zvýšení sazeb ČNB. Některé banky ještě navíc výhodnější úroky omezují výší úložky.

4. Co udělá krok ČNB s akciemi a kurzem koruny?

Česká měna reagovala na překvapivý krok ČNB skokovým posílením z 25,50 na 25,30 koruny za euro. A výraznější rozdíl v úrokových sazbách mezi eurozónou a Českem by měl pomoci koruně k dalšímu posílení. Guvernér Rusnok čeká, že domácí měna by mohla na přelomu roku prolomit hranici 25 korun za euro.

Na kurzy lokálních akcií bude mít vliv jen velmi zprostředkovaný. „Radost mohou mít konzervativní investoři, protože se skokově zvýší výnosy dluhopisů, a mohou tedy po mnoha letech čekat razantnější růst konzervativních investic,“ prohlašuje Mašát.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Výrobce sektů Freixenet bude ve Španělsku masivně propouštět. Révu deptá sucho

24. dubna 2024  10:43

Španělsko-německá společnost Freixenet, které je známá pro svá šumivá vína, oznámila masivní...

Tesla hlásí pokles tržeb i zisku, urychlí výrobu cenově dostupnějších vozů

24. dubna 2024  9:50

Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 55...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

MerkurXtip dává bonus 200 korun. Sázejte na své oblíbené sporty

24. dubna 2024

Advertorial Sportovní sázení má dlouhou historii a je stále populárnější. Sázková kancelář MerkurXtip přitom...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...