Radní schválili v Jihlavě maximální možné navýšení regulovaného nájmu.

Radní schválili v Jihlavě maximální možné navýšení regulovaného nájmu. | foto: Profimedia.cz

Jihlava zvedne nájmy až o 36 procent

  • 66
Potvrzeno. Jihlavským obyvatelům městských bytů podraží od ledna nájmy o desítky procent, tedy řádově o stokoruny. Minulý týden o tom rozhodli radní za ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Stranu zelených. Zdražení se týká lidí, kteří žijí v zhruba čtrnácti stech bytech.

"Rada schválila maximální možné navýšení jak u standardních bytů, tak u bytů v domech s pečovatelskou službou (DPS)," uvedl mluvčí radnice Radek Tulis. Největší cenový skok čeká obyvatele bytů s pečovateli: 30 až 36 procent.

Ve standardních bytech zaplatí nájemníci o 19 až 22 procent více než letos. Obydlí se sníženou kvalitou bude dražší o 27 až jednatřicet procent. "I když dochází k většímu navýšení u DPS, tak pořád tam jsou byty zvýhodněny o 400 až 500 korun měsíčně," sdělil Jiří Benáček, vedoucí městského odboru správy realit.

Magistrát vlastní přes tři stovky bytů v DPS. V nich už se zvedaly nájmy od letošního ledna. A někteří obyvatelé proti tomu ostře protestovali.

"Jsem jeden z mnoha velmi nemocných a starých lidí, kterých je v domech se službami většina. Naprosto neumím pochopit, že město s tak velkými příjmy, jako je Jihlava, neumí hospodařit tak, aby se obešlo bez peněz starých, nemocných a mnohdy i nešťastných lidí," uvedl loni Jan Schneider, jeden z obyvatelů DPS. Proti zdražování také vystupovali opoziční komunisté.

V DPS se letos začalo platit zhruba o 750 korun měsíčně více za padesátimetrový byt. Magistrát loni vybral na nájemném v DPS 4,3 milionu a na opravy dal 6,4 milionu.

Letos předpokládá inkasovat od nájemníků 6,8 milionu a na rekonstrukce půjde 11 milionů. "Spousta akcí je ještě rozdělaných," doplnil Jiří Benáček.

V DPS se v minulých letech platby téměř nezvyšovaly. "Město svým způsobem nájemníky v těchto bytech dotuje. Dříve se rozvíraly nůžky mezi nájmem ve standardních bytech a DPS. Pokud by tento trend pokračoval, byla by určitá skupina nájemníků znevýhodňována. Město se snaží ceny narovnat," řekl mluvčí Tulis.

Podle zákona skončí regulace nájmů v roce 2012

Cílové nájemné bude pro města nad padesát tisíc obyvatel 73,4 korun za metr čtvereční u standardních bytů a 66 korun za metr u bytů se sníženou kvalitou. Pak by měly vybrané peníze pokrýt vlastníkům náklady spojené s fungováním domů. V současnosti se v Jihlavě platí 43,3 Kč za metr ve standardních bytech a 32 Kč v bytech se sníženou kvalitou.

Magistrát letos zaznamenal nárůst dlužníků, kteří nezaplatili jeden až tři nájmy. "Odráží se v tom zřejmě hospodářská krize. Někteří nemají peníze, aby zaplatili," sdělil vedoucí městského odboru správy realit Benáček. V Jihlavě je 340 neplatičů.

Radnice v krajském městě už velkou část svých bytů prodala. V roce 1997 jich vlastnila podstatně víc, kolem sedmi tisíc. Zájem o jihlavské byty v DPS převyšuje nabídku. Letos v dubnu bylo 64 žadatelů na 21 volných prostor. Většina zájemců chtěla byt pouze v nových domech v ulici Za Prachárnou 1 a 43, v takzvaném kulaťáku. V některých starších domech má radnice dlouhodobě neobsazené byty.

Jednou z podmínek, kterou musí v Jihlavě zájemci o byt v DPS splnit, je zaplacení sta tisíc korun. Radní ale mohou řešit případné odpuštění této sumy. Při posuzování návrhu hodnotí celkovou sociální situaci žadatelů. Magistrát nechystá stavbu dalších DPS.

Měsíční nájem

v bytech o velikosti 50 m2

standardní byty
dosud 2 169 Kč
příští rok 2 586 Kč
byty se sníženou kvalitou
dosud 1 608 Kč
příští rok 2 044 Kč
byty v DPS
dosud 1 667 Kč
příští rok 2 169 Kč