Lidé ztrácejí důvěru potravinám ze zahraničí. Ilustrační snímek

Lidé ztrácejí důvěru potravinám ze zahraničí. Ilustrační snímek | foto: Reuters

Jídlu z ciziny věří bezmezně jen jeden člověk ze sta

  • 763
Obchody s potravinami ztrácejí u lidí důvěru. Odvracejí se hlavně od zahraničních produktů. Výrobci i prodejci potravin se předhánějí v reklamě, v ­níž své zboží vychvalují jako nejzdravější a nejkvalitnější. Tomu, že je to pravda, však lidé věří stále méně. Lépe řečeno, nevěří tomu téměř nikdo.

Podle průzkumu agentury Focus je takových důvěřivců mezi zákazníky jen šest procent. "A na kvalitu potravin vyrobených v zahraničí spoléhá dokonce jen jeden člověk ze sta," konstatují autoři průzkumu.

Nápisy na jídle matou, a tak je lidé nečtouČtěte ve čtvrtek 14. 6.

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Stále více lidí se navíc domnívá, že potraviny z ciziny jsou nejen nekvalitní, ale dokonce zdravotně závadné - zřejmě i kvůli aféře s průmyslovou solí v polských potravinách.

"Kvalita potravin v českých obchodech skutečně klesla. Přestože se zvýšilo DPH i ceny surovin a energií, snaží se hypermarkety nabízet potraviny stále za nízké ceny. Proto přibývá výrobků s různými náhražkovými surovinami," vysvětluje vedoucí spotřebitelské přílohy Test MF DNES Hana Večerková.

Téměř tři čtvrtiny lidí se proto spoléhají na to, že kvalitní potraviny najdou spíše na farmářských trzích a u místních prodejců. Velkým obchodům a supermarketům bezmezně věří naopak jen každý sedmnáctý člověk.