Inflace v prosinci vyskočila na 5,4 procenta. Proti listopadu zrychlila svůj růst hlavně kvůli dražšímu jídlu a dopravě.

Inflace v prosinci vyskočila na 5,4 procenta. Proti listopadu zrychlila svůj růst hlavně kvůli dražšímu jídlu a dopravě. | foto: Profimedia.cz

Jídlo zdražilo tak, že inflace poskočila nejvíc za 6 let

  • 151
Ceny zboží a služeb v Česku dále strmě stoupají. Oddechu si nedopřály ani v prosinci, kdy cenová hladina meziročně vzrostla o 5,4 procenta a proti listopadu tak zrychlila o čtyři desetiny procentního bodu. Přispěly k tomu hlavně dražší potraviny a doprava. Zrychlující sprint cen ekonomy překvapil.

"Jde o nejvyšší meziroční růst od srpna 2001," komentoval čerstvá data Český statistický úřad. Inflace za celý loňský rok tak dosáhla v průměru 2,8 procenta, zatímco o rok dříve ceny rostly o 2,5 procenta.

"Dražší potraviny a doprava opět zvedly inflaci nad očekávání," řekla ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

"Prosincový růst nás svou agresivitou překvapil," souhlasí analytik Komerční banky Jan Vejmělek. "Před lednovým cenovým skokem jsme pro prosinec očekávali oddechový čas. Nestalo se tak především zásluhou dalšího výrazného růstu cen potravin," uvedl.

"Růst cen potravin je v České republice vyšší než v okolních krajinách, což je možné dát do souvislosti s očekávaným růstem DPH," tvrdí ekonom České spořitelny Martin Lobotka.

Dvouciferným tempem v posledním loňském měsíci rostly ceny řady statistických položek − pšenice, vejce, sýry, mléko, pohonné hmoty, tabák a alkohol. Dražší potraviny se ale začínají promítat také do dalších kolonek  – znatelný vzestup cen zaznamenalo stravování a ubytování.

Koruna zpevnila, investoři čekají vyšší úroky
Kurz koruny reagoval na aktuální čísla statistiků bezprostředním posílením (proti euru zpevnila zhruba o deset haléřů a dostala se pod 26 korun za euro). "Vyšší inflace povzbudila spekulace na to, že se budou zvyšovat úrokové sazby. Koruna se tak stává pro investory atraktivnější, protože jim víc ponese," vysvětlil iDNES.cz Vejmělek.

Inflace se dostala již téměř 1,5 procentního bodu nad to, co ve své poslední prognóze čekala ČNB. "Na únorovém zasedání centrálních bankéřů očekáváme zvýšení základní sazby o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta," řekl.

"Nové údaje podporují názor, že ČNB s velkou pravděpodobností zvýší sazby už v únoru, a to i při současném silném kurzu měny," souhlasí analytik Patria Finance Tomáš Vlk. "Pravděpodobnost dalšího hiku vzrostla," přidává se Horská.

Ceny se budou hnát dále výš
Zatímco loňská inflace dosáhla v průměru 2,8 procenta, letos se cenová hladina zvedne podle ekonomů mnohem více. Podle Vejmělka dosáhne za celý rok v průměru šesti procent.

"Během prvního čtvrtletí se dostane výrazně nad šest procent kvůli vyšším cenám potravin a nápravě administrativně určovaných cen," řekl.

V druhém kvartále by podle něj měla nad šestiprocentní hranicí dále setrvávat a v závěru roku by měla začít klesat ke čtyřem procentům. "Na počátku roku 2009 by se již měla vrátit pod čtyři procenta," dodal. 

Kupujete kvůli zdražování levnější potraviny?

celkem hlasů: 4678

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 20. ledna 2008. Anketa je uzavřena.

Jen některé
Jen některé 2062

Ne, na ceny se nedívám
Ne, na ceny se nedívám 1602

Ano, chci ušetřit
Ano, chci ušetřit 1014