Senátoři vrátili do Sněmovny vládní návrh zákona, který zvyšuje DPH (ilustrační foto).

Senátoři vrátili do Sněmovny vládní návrh zákona, který zvyšuje DPH (ilustrační foto). | foto: Michal Sváček, MAFRA

Senátoři odmítli zvýšení DPH, o návrhu rozhodnou poslanci a Klaus

  • 1060
Senát odmítl zvýšení DPH na 15 a 21 procent. Vláda teď musí sehnat 101 hlasů poslanců. Důležitou roli může sehrát i to, že proti zvyšování daní je prezident Václav Klaus. Pro zamítnutí návrhu hlasoval s opozicí i senátor vládní ODS Jaroslav Kubera. "Zvyšovat daně v době recese je nesmysl," řekl Kubera.

Proti zákonu bylo 50 ze 72 přítomných senátorů. Zamítnutí vládního návrhu podpořili sociální demokraté, čtyři lidovci a osm senátorů, kteří nejsou členy žádného klubu - dva komunisté, dva zástupci Severočechů.cz, tři senátoři, kteří už opustili klub ČSSD a Petr Pakosta, který se rozešel s ODS (detail hlasování najdete zde). Občanský demokrat Petr Bratský v Senátu byl, ale nehlasoval.

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 před tím zvyšování daní před senátory hájil jako "nutné zlo", bez nějž by vláda nemohla snížit schodek rozpočtu.

Ministr financí Miroslav Kalousek během svého emotivního projevu před jednáním

"Ano, navrhujeme zvýšení daní," připustil Kalousek. Jen třetina návrhů z vládního balíčku je ale podle něj na straně příjmů, více než dvě třetiny částky, kterou chce vláda ušetřit, podle něj vláda šetří na výdajích. "Nikdo to nedělá rád, ale je to menší zlo," tvrdil ministr financí.

Vláda chce, aby daň z přidané hodnoty v příštím roce stoupla na 15 a 21 procent. Navrhuje také, aby lidé s nejvyššími příjmy, nad čtyřnásobkem průměrné mzdy, tedy zhruba nad 100 tisíc měsíčně, odváděli příští tři roky navíc 7 procent "solidární příspěvek". Vláda tomu neříká druhá sazba daně z příjmu, ale fakticky to tak je (více o vládním balíčku najdete zde).

Vlajkovou lodí ODS je daně nezvyšovat, uvedl senátor

Schůze Senátu - Jaroslav Kubera (6. října 2011)

Podle Kubery je snaha zvyšovat daně právě v této době chybná. "Výběr daní je už teď nižší, než vláda plánovala. A já jsem dvacet let členem ODS, jejíž vlajkovou lodí je daně nezvyšovat," zdůraznil teplický primátor. Lidí, kteří v ODS smýšlejí podobně jako on, je podle něj celá řada.

Proti růstu DPH se během rozpravy postavil i člen senátního klubu TOP 09 a Starostů, nestraník Jan Horník. "Zastavíme naprosto růst ekonomiky a ekonomiku nerozproudíme," kritizoval Horník vládu. V konečném hlasování se ale k opozici nepřidal.

Už před projednáváním zákona v Senátu bylo jasné, že horní komora parlamentu vládní návrh odmítne. A že Nečas bude muset ve Sněmovně hledat 101 hlasů, aby prosadil svou. "V této podobě se to nedá přijmout. Zvyšování dolní sazby daně z přidané hodnoty se nejvíce dotkne nízkopříjmových rodin a důchodců," řekl šéf hospodářského výboru Senátu Jan Hajda z ČSSD. Připomněl, že by to znamenalo zdražení potravin a léků.

Zvýšení DPH i dalších daní poškozuje ekonomiku, říká Klaus

Další zvýšení daně z přidané hodnoty nepovažuje za dobrý nápad ani prezident Václav Klaus. "Zvýšení všech daní a DPH zvláště poškozuje naši ekonomiku, brzdí ji. Je to nerozumný tah, já jsem zásadně proti tomu, aby tato vláda zvyšovala daně, a jsem proti tomu i v tomto konkrétním případě," řekl Klaus během tradiční poutě svatého Vavřince na vrchol Sněžky (více o tom najdete zde).

Premiér Petr Nečas hovoří během poslanecké schůze, na které se bude hlasovat o nedůvěře vládě. (18. července 2012)

Zcela jinak to vidí Nečas. "Konsolidační balíček je politický kompromis, je svázán s návrhem státního rozpočtu. Bez jeho schválení není možné sestavit státní rozpočet tak, aby deficit veřejných financí byl pod 3 procenty HDP," uvedl po schůzce se senátory ODS, které přesvědčoval, aby pro vládní návrh zvedli ruku a nepřidávali se k levicové opozici. Přidal k tomu slova, že by nestál v čele jen "údržbářské vlády".

Z Nečasových slov vyplývá, že případné neschválení vládního návrhu ve Sněmovně by podle něj vedlo k pádu vlády. I Kalousek v Senátu řekl, že snižování schodku veřejných financí pod 3 procenta HDP je pro vládu "nepřekročitelným" limitem.

Strašit pádem vlády, když neprojdou vyšší daně, je podle Kubery zbytečné. "To je tradiční strašení pádem vlády, které jsem slyšel už asi dvěstěkrát. Ve vládě jsou i lidé, kteří pád vlády nepřipustí, protože by to pro ně znamenalo konec," řekl Kubera.

Výsledek jednání Senátu byl kvůli převaze levice v horní komoře parlamentu už před jednáním jasný. Důležité ale teď bude, jak se teď zachovají poslanci a zda některého z nich ještě nepřesvědčí Klausův odmítavý postoj. Když se o "balíčku" hlasovalo poprvé, udržela koalice jednotu, ale bývalý šéf poslanců ODS Petr Tluchoř veřejně řekl, že má s návrhem velký problém (více o tom najdete zde).

Ruku pro něj zvedl jen proto, že hlasování bylo pro občanské demokraty závazné a Tluchoř pak iDNES.cz řekl, že očekává přes léto diskusi uvnitř ODS o tom, zda je správné, aby strana kývla na vyšší daně, když nic takového nemá v programu a před volbami o tom voličům neříkala.

,