Ministr financí Eduard Janota a premiér Jan Fischer.

Ministr financí Eduard Janota a premiér Jan Fischer. | foto: Michal Doležal, ČTK

Janota prověří odbornost politiků, kteří sedí ve státních firmách

  • 46
Ministr financí Eduard Janota chce prověřit, kteří politici či lidé s nimi spojení sedí ve firmách ovládaných státem. A hodlá také zjistit, zda manažeři státních firem nedostávají příliš vysoké odměny.

Informace chce Janota získat z hloubkového auditu, napsaly Lidové noviny.

Kontrola by měla mít dvě části. Ta první by se měla týkat toho, zda nejsou v některých státem ovládaných firmách příliš vysoké platy a bonusy manažerů.

"Chceme, aby byly zhruba srovnatelné s tím, co berou šéfové podobných podniků v Německu. Přihlédne se k velikosti a důležitosti firmy i k úrovni platů v obou zemích," řekl Janota Lidovým novinám.

"Pokud se zjistí, že třeba 500 tisíc měsíčně, které má šéf Českých drah Petr Žaluda, odpovídá příjmům ředitele německé železnice, tak ať je bere dál. Pokud budou ale někde odměny přehnaně vysoké, budeme se snažit ještě na valných hromadách v květnu prosadit změny," dodal. - čtěte Šéf Českých drah Žaluda bere měsíčně půl milionu

V druhé části se mají auditoři zaměřit na prověření toho, kdo vůbec státní majetek hlídá. "Měli by ho hlídat lidé, kteří k tomu mají schopnosti. Nesmí tam být jen proto, že jsou vlivní politici nebo jejich přátelé. Měli by tam sedět zkušení právníci, auditoři, experti na finanční kontrolu," tvrdí Janota.

Audit by se měl týkat firem ČEZ, České aerolinie, Letiště Praha, Lesy České republiky, MERO, ČEPRO, České dráhy a ČEPS. Janota ho zadal firmě Industrial Advisors, která patří bývalému šéfovi Škody Auto Vratislavu Kulhánkovi. Ten by měl za vypracování zprávy dostat podle informací deníku asi jeden milion korun.

Janota slibuje, že pokud auditoři najdou nějaké chyby, tak do květnových voleb ještě připraví změny, které by je měly odstranit.