Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová jmenovala novým generálním...

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová jmenovala novým generálním ředitelem Úřadu práce dosavadního kancléře úřadu Viktora Najmona. (6. listopadu 2020) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Úřad práce má nového šéfa, po Sadílkové přichází dosavadní kancléř Najmon

  • 3
Novým generálním ředitelem Úřadu práce je Viktor Najmon. Dosavadního kancléře úřadu jmenovala do funkce ministryně práce Jana Maláčová. Místo bylo po odchodu Kateřiny Sadílkové od ledna neobsazené. Nový šéf instituce se má zaměřit na modernizaci, snížení byrokracie, digitalizaci, bude také řešit dopady epidemie.

Maláčová se zmínila o přípravě úřadu na očekávané zvýšení počtu nezaměstnaných a administraci dávek. Najmon uvedl, že chce pracovat i na tom, aby se zlepšila on-line komunikace s klienty.

Najděte si stabilní práci na pracovním portálu jobDNES.cz

„Hlavními cíly jsou proklientský úřad, modernizace úřadu, být on-line dostupný pro klienty tak, abychom byli úřadem 21. století,“ shrnul své ambice v čele úřadu Najmon. Vycházet chce z toho, co klientům už nyní nabízí elektronický portál Úřadu práce.

Úřad práce patří k největším institucím v zemi, Najmon bude vést zhruba 11 800 zaměstnanců. Do výběrového řízení se přihlásilo šest uchazečů, z nichž jeden nesplnil podmínky soutěže.

Státní tajemnice ministerstva Ingrid Štegmannová řekla, že v užším kole vybírala s ministryní nejvhodnějšího kandidáta z trojice doporučených kandidátů. Najmon uspěl i díky dlouholetým zkušenostem z Úřadu práce i ministerstva.

„Má zkušenosti, v této pozici je již od února. I předtím působil od roku 2015 na vedoucích pozicích Úřadu práce tak i chvíli u nás na ministerstvu. Odborná agenda je z tohoto důvodu silnou stránkou nového generálního ředitele,“ uvedla tajemnice.

Místo generálního ředitele bylo neobsazené od odchodu Kateřiny Sadílkové z čela instituce, tedy od ledna. Výběrové řízení se konalo třikrát. Najmon úřad vedl z postu šéfa kanceláře generálního ředitele. Za instituci v minulých měsících vystupoval politický náměstek Maláčové Robin Povšík 

První výběrové řízení skončilo v únoru neúspěchem. O místo se tehdy ucházel exministr průmyslu z ČSSD Jiří Havlíček a ředitel svitavského úřadu práce Jan Tesař. Maláčová před vyhlášením vítěze uvedla, že by ředitelem měl být zkušený manažer se znalostí hospodářství a že Havlíček obě tyto podmínky splňuje. Premiér Andrej Babiš reagoval, že ČSSD hledá trafiky pro své lidi. Havlíček pak z výběru odstoupil.

Resort konkurz zrušil a koncem dubna ho vyhlásil znovu. Ministryně pak odmítla sdělit, kolik lidí se přihlásilo. Do třetího výběru se mohli zájemci a zájemkyně hlásit do 21. září. V posledních osmi letech aspoň čtyři roky museli působit na vedoucím postu v úřadech, mezinárodních organizacích, institucích EU, zastupitelstvech či ve vedení firem. Podmínkou byla vysoká škola, zkouška z angličtiny, němčiny nebo francouzštiny.

,