Irák opět nakládá ropu

Irák začal na jednom ze dvou terminálů v přístavu Mina al-Bakr v Perském zálivu znovu plnit tanker Jade (provozuje ho indická Indian Oil Corporation) ropou. Končí dvanáctidenní pauza, která byla reakcí Iráku na postup při uzavírání kontraktů na oběr ropy v rámci programu mezinárodního společenství Ropa za potraviny. Irák nesouhlasil s postupem odběratelů. Ti měli posílat peníze za černé zlato přímo na účet kontrolovaný iráckým režimem. Krom toho měli také platit o 40 centů za barel více, než byla běžná cena.

"Jade v těchto chvílích určitě nakládá a kotvit se chystá i Nikolaos," řekl na telefonický dotaz agentury Reuters jeden z představitelů Iráku. "Indian Oil žádný příplatek neplatí," dodal zdroj z Bagdádu.

Není ale jasné, zda od svého požadavku na zvláštní příplatek za každý barel Irák upustil, nebo zda je Indian Oil pouhou výjimkou. Představitel irácké vlády tuto informaci nepotvrdil ani nevyvrátil, protože o "této věci nesmí hovořit".

Žádné sankce OSN neporušujeme, tvrdí Indové. Porušením by byla přitom například platba za ropu jinam, než na vyhrazené účty v New Yorku, ze kterých sankční výbor OSN schvaluje nákupy zboží pro humanitární účely.

Irák se snaží kromě získání části prostředků z prodeje ropy také zrušit desetileté hospodářské embargo, uvalené jako odveta za invazi do Kuvajtu v roce 1990.