V Brně začalo testování takzvané chytré karantény, při níž se využijí data od mobilních operátorů a bank. (30. března 2020) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Aplikaci pro chytrou karanténu eRouška si mohou stáhnout uživatelé iPhonů

  • 14
Aplikace eRouška, která prostřednictvím technologie Bluetooth pomáhá s vyhledáváním lidí potenciálně nakažených koronavirem, je od pondělí dostupná i pro iPhony. Dosud jí mohli využívat jen uživatelé prostřední Android, kterých si jí stáhlo 160 000. Uvedli to tvůrci eRoušky z platformy COVID19CZ.

 eRouška je součástí tzv. chytré karantény, která mimo jiné na základě dat o pohybu mobilních telefonů a platebních karet vytváří tzv. vzpomínkové mapy a pomáhá s bojem proti koronaviru.

Funkčnost je pro oba operační systémy totožná. iOS verze má svá specifika kvůli tomu, že systém uspává aplikace na pozadí. Autoři aplikace i proto zvažují možnost navrhnout případné úpravy.

Aplikaci vymysleli a naprogramovali dobrovolníci, kteří se sešli na platformě COVID19CZ. eRoušku vyvíjeli pod záštitou ministerstva zdravotnictví, které aplikaci oficiálně vydalo. V Google Play se na účtu ministerstva aplikace objevila na Bílou sobotu.

Aplikace eRouška startuje. Řekne hygienikům, s kým se nakažený setkal

Aplikace ukládá sílu signálu, ze které se vypočítává vzdálenost obou zařízení, a dobu, po kterou byla zařízení v kontaktu. Pro epidemiologické šetření jsou významná setkání dvou lidí, kteří spolu za posledních 24 hodin strávili více než 15 minut ve vzdálenosti kratší než dva metry. 

Údaje o těchto rizikových kontaktech pak může nakažený člověk při vzpomínkovém telefonátu hygienikovi předat jedním kliknutím přímo z aplikace. K lidem, které zná a na které si vzpomněl, tak může doplnit kontakty na lidi, které osobně znát nemohl – například spolucestující v hromadné dopravě nebo ty, s kterými stál ve frontě u pokladny. Hygienici pak všem rizikovým kontaktům volají a domlouvají se na dalším postupu.

,