Investoři vylepšují mzdy v regionech

  • 46
Řekněte, v jakém městě pracujete, a my řekneme, kolik vám platí. Z celorepublikového srovnání mezd a vybraných profesí vyplývá, že více než na znalostech často výše mzdy závisí na místě práce. Účetní v Praze dostává v průměru 25 tisíc korun hrubého měsíčně. Na Vysočině má o 10 tisíc méně.

MZDOVÁ MAPA ČESKA ZDE

Vyplývá to z dat společnosti Trexima, která pravidelně srovnává mzdy v soukromých firmách.

Hlavní město platí téměř vždy nejlépe. "V Brně nebo Ostravě jsou mzdy na obdobné pozici proti Praze nižší o pětinu až čtvrtinu," říká Milan Novák, ředitel personální agentury Grafton. Průměrný plat v Praze, kde sídlí velké společnosti, je přes 21 tisíc korun, zatímco v ostatních krajích je většinou o šest tisíc nižší.

Přitom podle Nováka mají firmy v Praze i dalších městech na uchazeče o práci většinou stejné nároky. Rozdíl je tedy jen v životních nákladech a případně v nárocích zaměstnanců.

Personalisté podotýkají, že tam, kde je vyšší nezaměstnanost, se lidem hůře vyjednává o platu. Výjimkou jsou experti v oboru a lidé, po kterých je velká poptávka. Může jít o obchodní zástupce, ale i o svářeče, účetní nebo hlídače.

ZA 30 LET PLATY
STOUPLY  7KRÁT
ČTĚTE ZDE

 

I když rozdíly mezi Prahou a ostatními regiony stále zůstávají, stane se, že někdo Prahu dožene, ale i překoná. "Zajímavé je, že letos už se objevilo několik mzdově srovnatelných, zejména manažerských pozic i mimo hlavní město," poukazuje Novák.

Říká, že investoři, kteří přišli do regionálních průmyslových zón, si uvědomují, že dobré manažery musí přetáhnout odjinud, případně i z velkých měst, a tak je zaplatí lépe, než je pro region obvyklé.

Praha nevítězí vždy
Není však pravidlem, aby hlavní město platilo vždy a ve všech oborech lépe. V některých profesích je kraje ve srovnání průměru předčí. Například kuchaři a pokojské mají vyšší průměrnou mzdu tam, kde je po nich větší poptávka – v západních Čechách. Průměrná mzda kuchaře na Karlovarsku je o dva tisíce vyšší než v Praze a pokojská si vydělá o několik set korun více.

Platy lidí v cestovním ruchu ovlivňují peněženky turistů, kteří jezdí nejčastěji do Prahy, Karlových Varů nebo jižních Čech.

"Dobře placení jsou přední kuchaři u velkých hotelových řetězců, tam, kde si mohou majitelé dovolit vyšší ceny a pak i lepší gastronomii a služby. Naopak pomocní kuchaři bývají všude placeni podprůměrně," vysvětluje Vlastislav Šos, člen sdružení podnikatelů v pohostinství Horeka a ředitel pražského hotelu Olympik.

Kromě cizích turistů však mají vliv na mzdy i investoři. Nad Prahou v imaginárním souboji platů vítězí elektrikáři ve Středočeském kraji s 22 tisíci korun měsíčně. V regionu sídlí mimo jiné dva automobiloví giganti, mladoboleslavská Škoda Auto a kolínská TPCA. Ta teprve minulý týden rozjela výrobu, a tak se na platové statistice podepíše až letos.

Také například šičky nemusí pro lepší výdělek jezdit do středních Čech. Na Liberecku, kde má textilní průmysl kořeny, si vydělají tři tisíce nad republikový průměr v profesi. Ve zmíněném kraji jich většina pracuje u mezinárodní společnosti Johnson Controls, kde šijí potahy do aut a autosedačky.

"Spousta žen u nás získala práci poté, co skončila Textilana a další firmy. Platíme jim zhruba o 20 procent více, než je republikový průměr v oboru. K platu se započítávají bonusy za výkon nebo třeba nízkou nemocnost," říká Miloš Němeček, mluvčí společnosti Johnson Controls, která má na Liberecku 3,5 tisíce zaměstnanců. Na opačném konci platového žebříčku podle profesí se opakují kraje Vysočina, Olomoucký a Pardubický.

Podle odhadů analytiků loni vzrostla průměrná mzda o tisíc korun nad 18 tisíc. Dvě třetiny lidí však berou méně. Přesná čísla budou známa ve čtvrtek.