Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Investor Broda láká Číňany na české lázně. Pomáhá mu Petr Nečas

  14:23
Investor Michael Broda chce do tuzemských lázní přinést tradiční medicínu z Asie. Jeho fond zaměstnává i expremiéra Petra Nečase, který mu otevírá dveře v Číně. S čínskými partnery ze společnosti Tong Ren Teng plánují dokončit nákup některého z českých lázeňských domů během následujících dvanácti měsíců.

Michael Broda | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Devětatřicetiletého podnikatele Michaela Brodu obestírá schizofrenní pověst. Na jedné straně jde o talentovaného muže z vážené rodiny emigrantů v Německu, která měla vazby na bývalého spolkového kancléře Helmuta Schmidta. Ještě mu nebylo ani třicet, a už stál v čele firem spravujících aktiva za miliardy korun. Na druhé straně je to také muž, který vedl proti českému státu neúspěšnou arbitráž za 3,5 miliardy korun a zapletl se s podnikatelem Ivo Rittigem v kauze kolem společnosti Neograph - ta tiskla jízdenky pro pražský dopravní podnik.

Delta Capital

Společnost BB Finance Group založil Michael Broda se svým bratrem po pádu dřevařského gigantu CE Wood.

Později si firmu rozdělili a Broda svou část přejmenoval na Delta Capital. Skupina dnes působí v odvětvích bezpečnostních dokumentů a cenin, zdravotnictví a informačních technologiích.

Spadá pod ni také nadační fond Start it up pro začínající inovativní firmy. Pro společnost Delta Capital pracuje i expremiér Petr Nečas.

V poslední době však bývá Broda označován především jako ten, který zaměstnal bývalého premiéra Petra Nečase po jeho neslavném odchodu z politiky. A s expremiérem souvisí také Brodův nejnovější byznys. Brodova skupina Delta Capital se chystá expandovat ve zdravotnictví a hledá v Česku lázně, které by bylo možné propojit s často skloňovanou tradiční čínskou medicínou. „Díváme se třeba do západních Čech, důležité bude hlavně to, co se tam léčí. Čínská medicína má některé silné stránky a ideální bude tedy najít synergie mezi čínskou medicínou a lázněmi,“ popisuje Broda svůj podnikatelský záměr. S čínskými partnery ze společnosti Tong Ren Teng plánuje dokončit akvizici některého z lázeňských domů během následujících dvanácti měsíců.

„Čínští partneři koupí nemovitost a my budeme provozovat samotné zařízení,“ vysvětluje. Vedle toho připravuje vybudování center čínské medicíny formou poboček. Během následujícího roku mají vzniknout čtyři takové. Broda se chce zaměřit na klienty z Evropy, nejde mu tedy o to, vozit do tuzemských lázní turisty z Číny.

Nečase najal původně na Brusel

A právě na jednáních s čínskou stranou se ve velké míře podílí Petr Nečas, se kterým se Broda podle svých slov seznámil až po jeho premiérském období. Původně přitom počítal s expremiérovu pomocí v centru úplně jiné velmoci. V rámci Delta Capital buduje fond na rozjezd startupových firem a předpokládal, že by Nečas mohl vybudovat vztahy s Evropským investičním fondem v Bruselu.

Nečas se však začal orientovat na asijskou velmoc, titul bývalého premiéra má u tamních partnerů velkou váhu a otvírá leckteré dveře. „S Číňany máme rozjednané celkem tři aktivity, on je pro ně důležitým partnerem,“ říká o Nečasovi Broda.

Etablovat čínskou medicínu v českých lázních není jediným projektem Delta Capital ve zdravotnictví. Jde o lukrativní sektor, do kterého se v poslední době dere řada nejsilnějších hráčů tuzemského byznysu, jako je miliardář Tomáš Chrenek a jeho společnost Agel, investiční skupina Penta či fond Hartenberg ministra financí Andreje Babiše.

Broda si uvědomuje, že s takto silnými konkurenty se nemůže v „boji o nemocnice“ měřit, a vsadil na doposud opomíjené odvětví. Delta Capital koupila část nemocnice v Třebíči, kterou přestavuje na Alzheimer Centrum. Investice za sto milionů korun bude dokončena v příštím roce a má být prvním z řady podobných center, která však už chce financovat ve spolupráci s dalšími investory. „Pokud to půjde dobře, tak bychom chtěli otvírat jedno centrum ročně,“ říká Broda.

Zdravotnický byznys chce propojit s dalšími segmenty skupiny, především moderními technologiemi. Na stejné propojení sází také v nejdůležitějším odvětví Delta Capital, tedy výrobě bezpečnostních dokumentů a cenin. Broda nadšeně vypráví o chytrém papíru, tištěném RFID čipu nebo kolcích, jejichž pohyb jde zpětně vysledovat. Je patrné, že s papírnami má velké plány.

Minulost v papírnách a lesích

Právě tento obor však zároveň nejvíce pošramotil jeho pověst. Před pěti lety byl vyzván svým známým, aby pomohl vyřešit krizi papíren Neograph ve Štětí.

O firmu tehdy bojovaly znepřátelené skupiny akcionářů s rodinou Sittových na jedné a podnikatelem Janem Janků na druhé straně. Janků bývá spojován s Rittigem, v jehož kapse údajně skončila část peněz z jízdenek podle smluv, které byly dohodnuty ještě před Brodovým příchodem. Na policejních odposleších Rittiga a Janků pak zaznělo i Brodovo jméno.

Ten tvrdí, že to při příchodu do firmy považoval za krátkodobou záležitost a netušil, co se za ní skrývá a v jakou kauzu spory eskalují. „Přesto se Neograph nakonec stal mojí srdcovou záležitostí,“ říká o firmě, kterou později ovládl a přejmenoval na SPM - Security Paper Mill.

Druhou kauzou, která se za Brodou táhne, je arbitráž, kterou vedl proti českému státu kvůli zkrachovalé lesnicko-dřevařské společnosti CE Wood. Tu vlastnila jeho rodina, a i když Broda z firmy už dříve odešel, z úpadku firmy obvinil Lesy České republiky a skutečnost, že vycouvaly z uzavřených kontraktů. Arbitráž pro něj před čtyřmi lety skončila neúspěchem, Broda se však nezbavil pověsti toho, kdo jde proti českému státu.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

MerkurXtip dává bonus 200 korun. Sázejte na své oblíbené sporty

24. dubna 2024

Advertorial Sportovní sázení má dlouhou historii a je stále populárnější. Sázková kancelář MerkurXtip přitom...

Přísné a drahé. Na přílišnou regulaci už upozorňují i špičky české železnice

24. dubna 2024

Premium Nářky nad složitostí železnice, kterou prodražují přísné normy, nejsou v tuzemsku novinkou. Ozývají...

Žádný personál ani jiný zákazník. V Česku roste síť bezobslužných obchodů

24. dubna 2024

Minute Shop je nový koncept automatizovaných prodejen s nonstop provozem, kam zákazník vstoupí...

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...