Instalace solární elektrárny s bateriovým systémem v Horních Měcholupech v Praze

Instalace solární elektrárny s bateriovým systémem v Horních Měcholupech v Praze | foto: ČEZ

ČEZ dostane od Unie přes miliardu. Investuje ji do zelené energetiky

  • 14
Fond Inven Capital ze skupiny ČEZ dostane od Evropské investiční banky (EIB) 50 milionů eur (asi 1,28 miliardy korun) na investice v sektoru čisté energie a inteligentních technologií. Sám ČEZ přidá stejnou částku, celkové finanční prostředky na společné investice tak dosáhnou 100 milionů eur.

„Iniciativa umožní Invenu zvýšit objem investic a posílí jeho kapitálovou základnu a růst evropských inovativních podniků v sektoru čisté energie a chytrých technologií,“ říká viceprezident EIB Vazil Hudák.

Ne všichni akcionáři ale tento počin ČEZ vítají. „Je to zoufalství dnešní doby, kdy je peněz víc, než je zdrávo. V Evropě jsou takových peněz miliardy a je naivní si myslet, že se čeká na peníze od ČEZ. Jen paběrkuje tam, kde už je přebráno. A musí přeplácet,“ říká energetický analytik J&T a menšinový akcionář ČEZ Michal Šnobr.

Smysl by podle Šnobra mělo, pokud by ČEZ investoval do nadějných firem v Česku. Inven se ale dosud zaměřil hlavně na Německo, neboť v Česku se podobných projektů nedostává.

Česko se veze na vlně Energiewende

„My se díváme na celou Evropskou unii včetně Česka. V Německu však probíhá dramatická proměna energetiky, Energiewende, což přináší startupům v oblasti obnovitelných zdrojů mnoho příležitostí,“ říká šéf fondu Inven Petr Míkovec.

Inven vznikl před čtyřmi lety kvůli tomu, že polostátní energetická firma chtěla proniknout do nové oblasti energetických inovací. V létě 2015 vstoupil do firmy Sonnen, která vyrábí bateriová úložiště, a následovaly další investice.

Letos koupil významný minoritní podíl v německé společnosti Cloud & Heat Technologies, která přináší řešení využívající teplo z datových serverů k vytápění a ohřevu vody pro komerční prostory. Vstoupil i do francouzské společnosti Vulog, která poskytuje technologie pro sdílení ekologických aut ve městech.

Míkovec říká, že ročně projdou kolem pěti stovek různých investičních příležitostí. „Je toho docela hodně, ale jsme vybíraví. Dnes se díváme zejména na elektromobilitu, na firmy, které se zabývají využitím elektrických autobusů v městské dopravě. Velké téma je i využití technologií pro energetickou efektivitu a flexibilitu,“ uvádí Míkovec.

Inven obvykle nekupuje celou firmu, nechce získat stoprocentní podíl. „Je důležité, aby v ní zůstal motivovaný zakladatel, který nese své know-how. My jen doplníme kapitál a pomůžeme firmě v jejích aktivitách. Kdybychom to koupili celé, nefungovalo by to,“ dodává Míkovec.

Jde sice o rizikovější investice, fond nicméně neinvestuje do zcela nových firem. Obvykle už mají něco za sebou a chystají se k dalšímu růstu. Například když chtějí rozšířit nabídku produktů a služeb, zvednout produktivitu či výrobní kapacitu nebo expandovat na zahraniční trhy.

To už se Invenu povedlo třeba u firmy Sonnen, jejíž hodnota se více než zdvojnásobila. Kapitál od ČEZ už firmě pomohl k expanzi mimo starý kontinent. A podle Míkovce je Sonnen už nyní v hledáčku velkých investičních bank. Vždy se totiž počítá s tím, že fond po určité době svůj podíl prodá.

Další investice by Inven mohl ohlásit už brzy. „Teď máme dvě věci, na kterých velmi intenzivně pracujeme,“ říká Míkovec.