ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Češi už letos prodělali na investičních fondech v průměru 10 procent

  • 18
Průměrný český investor do fondů v letošním prvním čtvrtletí prodělal 9,92 procenta. V porovnání s hlavními akciovými indexy, které se koncem března pohybovaly kolem minus 20 procent, byla jeho ztráta nižší. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750 společnosti Swiss Life Select a agentury Thomson Reuters.

Index sleduje výkonnost 750 investičních fondů působících na českém kapitálovém trhu. Ztráty investorů se od začátku roku prohlubovaly. Leden skončil v záporu 0,3 procenta, únor minus 3,4 procenta a v březnu musel průměrný český investor odepsat 6,5 procenta. 

V rámci rozložení portfolia indexu měly na celkovém výsledku pozitivnější zásluhu především konzervativní fondy s průměrným výnosem minus 1,69 procenta. Vedle toho rizikovější část portfolia za dané období přinesla výrazně záporný výnos 18,71 procenta.

Většina akciových fondů vykazovala do přibližně poloviny února růst. Největší cenový propad do té doby zaznamenaly především čínské akcie, když tamní ekonomika jako první musela řešit nákazu koronaviru. Od druhé půle února spolu s šířením nákazy na další kontinenty byly negativně zasaženy i akciové trhy ostatních regionů.

Americká ropa ztratila veškerou hodnotu, prodávající musí ještě zaplatit

Druhým významným negativním faktorem byla cena ropy, která prudce poklesla v souvislosti s cenovou válkou mezi Saúdskou Arábií a Ruskem. Obrat na akciových trzích nastal až po zásazích vlád a centrálních bank, které rychle přišly s finančními stimuly.

Dluhopisy rozvinutých zemí jdou na dračku

„Na počátku roku investoři řešili naprosto odlišné problémy. Finanční trhy tou dobou měly za sebou uklidnění obchodní války, a naopak čelily geopolitickým sporům v Perském zálivu. V únoru se však do popředí dostalo téma šíření nákazy. Investoři hromadně opouštěli rizikovější aktiva a regiony, většina akciových indexů se propadla do ztrát,“ uvedl analytik Fincentrum Swiss Life Select Richard Bechník.

„Trochu lépe si vedly akcie těch sektorů, jejichž provoz byl méně zasažen, jako například nezbytná spotřeba. Žádanými začaly být především státní dluhopisy rozvinutých zemí,“ dodal Bechník.

Výkonnost konzervativních fondů ovlivňoval jak cenový vývoj dluhopisů, tak změny sazeb u nástrojů peněžního trhu. Bezpečné státní dluhopisy rozvinutých ekonomik velice často zhodnocovaly. Peněžním vkladům a repo operacím kvůli snižování sazeb výkonnost klesala.

Země jako Rumunsko nebo Ukrajina mohou kvůli viru upadnout zpět do bídy

Výkonnost akciových fondů byla ovlivněna jejich sektorovým zaměřením, regionem a měnou. Z dané situace nejlépe vyšly sektory jako nezbytná spotřeba, zdravotnické služby, technologie nebo veřejné služby. Šlo o oblasti, které fungovaly i navzdory ekonomickým omezením. Naopak velkými poklesy prošly energie (zvláště ropa), základní materiály (například průmyslové kovy), některá průmyslová odvětví a finance.

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl v roce 2019 podle dat Asociace pro kapitálový trh o 84 miliard Kč na 557 miliard korun. Průměrný český investor vydělal loni 8,9 procenta. Akciové fondy v průměru vynesly téměř 19 procent, dluhopisové fondy tři procenta, nemovitostní 5,2 procenta, peněžní 1,6 procenta, smíšené 7,5 procenta a fondy fondů 14,8 procenta.

,