Blíží se další zdražování rezidenčních nemovitostí

Blíží se další zdražování rezidenčních nemovitostí | foto: iDNES.cz

Nemáte na byt? Kupte si alespoň podíl za pár tisíc, láká nová burza

  • 40
Abyste mohli investovat do nemovitostí, nepotřebujete miliony. O tom se drobné investory snaží přesvědčit nový projekt na českém nemovitostním trhu společnosti Rentiero. Nabízí možnost investovat do tohoto lukrativního odvětví i jen pár tisíc korun. Podle ekonomů má však projekt celou řadu úskalí.

Rentiero vyhledává a nakupuje investiční byty. Pronajímá je a spoluinvestorům umožňuje koupit si podíl na nemovitosti (bez změny vlastníka v katastru nemovitostí), ze kterého jim plynou pravidelné zisky z pronájmu a výnos z dlouhodobého růstu nemovitosti. Roční zhodnocení se u každé nemovitosti liší, nejčastěji se ale pohybuje mezi 3 až 5 procenty. 

Byty v Praze podražily za rok o pětinu. Za metr čtvereční se platí 85 tisíc

Druhou složku výnosu tvoří dlouhodobý růst cen nemovitosti, který v Praze za posledních 5 let rostl až ke skoro 14 procentům za rok. „Při ideální konstelaci může investor ze svých peněz dostat výnos až 18,9 procenta ročně,“ tvrdí společnost. 

Výdělky z nájmu se rozpočítávají každý měsíc a okamžitě se vyplácejí na účty investorů.

Může dojít i k poklesu hodnoty nemovitosti. Společnost ale spoléhá na statistiky, které ukazují na dlouhodobý růstový trend. „Pokud by se stalo, že nemovitost nebude pronajatá, investor nedostane žádný nájem, ale ani nic nehradí. Všechny poplatky platí společnost, která je tak motivována pronajmout nemovitost co nejkvalitnějšímu nájemníkovi, a tím držet obsazenost na maximální hranici,“ vysvětlil spoluzakladatel a ředitel společnosti Rentiero Jaromír Muchka.

Byt v Praze nad zlato. Investovat zde do nemovitosti je výhodnější než burza

Společnost zatím vlastní pět bytů v Praze a všechny jsou pronajaté. V budoucnu chce ale své portfolio rozšiřovat o jednotky bytů měsíčně, nejen v Praze. Investor se vůbec nestará o nájemníky, o výběr nájemného či o údržbu nemovitosti. „Po bezplatném vytvoření účtu se za něj o vše postaráme my,“ vysvětluje Muchka. 

Pro malé i velké investory

Součástí služby je i tzv. nemovitostní burza na sekundárním trhu, která funguje podobně jako akciová burza. „Spuštěním nemovitostní burzy chceme malým i velkým investorům ukázat, že nákup a prodej podílových listů nemovitostí může být stejně jednoduchý, jako je nákup akcií na klasické burze. Naší prioritou je kvalitní výběr nemovitostí, které investorům vydělávají na pronájmu a dlouhodobě roste jejich hodnota. Díky opravdu minimální vstupní investici je náš trh a nemovitostní burza vhodná pro každého, kdo se jen trochu o nemovitosti zajímá,“ dodává ještě Muchka.

Do projektu, který byl spuštěn v srpnu roku 2017, již investovaly nižší stovky investorů. Ti podle slov zakladatele už dohromady proinvestovali nižší jednotky milionů.

Ekonom: Rentiero čeká celá řada úskalí

Předražené nemovitosti. Třetina majitelů požaduje přemrštěné částky

Podle hlavního ekonoma společnosti BH Securities Štěpána Křečka je Rentiero projekt sdílené ekonomiky, který chce využít velkého boomu na trhu nemovitostí. „Projekty sdílené ekonomiky jsou populární, přesto je poctivé říci, že na Rentiero čeká celá řada úskalí,“ míní Křeček. 

„Nemovitostní trh je neefektivní a již mnoho let rychle roste. U neefektivních trhů však platí, že rychlý růst střídá velký pád, což může být i případ českého trhu s realitami. Současné nastavení projektu však s tímto scénářem nepočítá,“ komentuje projekt ekonom a dodává, že o jeho úspěchu rozhodne to, zda se podaří vyhledávat vhodné nemovitosti, které investorům přinesou rozumné zhodnocení, což bude obtížné.