ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Inspektoři práce se vracejí, budou trestat přešlapy z nouzového stavu

  • 25
Během stavu nouze inspektoři práce zahajovali kontroly jen výjimečně, od 1. června se vrací k normálnímu režimu. Pokud firmy doufaly, že na jejich přešlapy z dob před koronavirem úřad zapomněl, budou možná překvapeny. Přibudou k tomu kontroly na přestupky z dob koronavirové epidemie.

V době nouzového stavu inspekce práce kontrolovala v terénu jen na základě upozornění zvenčí a jen pokud bylo naprosto zřejmé, že firma porušuje předpisy – ať už bezpečnostní nebo pracovně právní. Teď začíná Státní úřad inspekce práce (SÚIP) opět kontrolovat naplno, a to jak na základě stížností, tak podle plánu kontrol, který předtím schválilo ministerstvo práce.

Inspektoři se také vrátí k neuzavřeným případům, které v březnu nuceně přerušili. „Jsou to případy, kdy kontrola byla ukončena, byla navržena pokuta, a protože vypukla pandemie, tak už nebyly firmy obesílány, že jim hrozí pokuty a bude s nimi zahájeno přestupkové řízení, protože bylo jasné, že teď všichni mají jiné starosti,“ říká Richard Kolibač, mluvčí úřadu. 

Podpisem dohody o ukončení práce ztrácíte práva zaměstnance, varuje inspektor

Úřad se rozhodl s obesíláním firem počkat až na dobu po pandemii, aby firmám, bojujícím o ekonomické přežití, neutekly lhůty pro vyjádření a případně odvolání.

V prvních červnových týdnech se budou také zahajovat přestupková řízení s firmami, u kterých kontrola něco našla v období před vyhlášením nouzového stavu. „Budeme se samozřejmě zabývat i podněty na jednání zaměstnavatelů v době pandemie COVID-19, kdy u některých je podezření, že se snažili zachránit své firmy i za cenu porušování zákoníku práce a práv zaměstnanců,“ dodává generální inspektor SÚIP Rudolf Hahn.

Během nouzového stavu se všech osm oblastních inspektorátů práce věnovalo poradenství pro veřejnost. „Úřad zřídil bezplatné informační linky, které denně dohromady průměrně zodpověděly cca tisíc dotazů,“ uvádí Kolibač. Telefonní a e-mailové poradenství pro zaměstnance a zaměstnavatele funguje nadále.

Kromě toho v dubnu a v květnu úřad vyčlenil 215 inspektorů (celkem SÚIP zaměstnává 766 lidí, z toho 561 inspektorů), kteří vypomáhali na Úřadu práce s administrací programu Antivirus, zbytek chodil do kanceláře na směny tak, aby se v kanceláři potkalo co možná nejméně lidí.

Nejčastější pochybení řeší SÚIP ohledně odměňování, pracovní doby a agenturního zaměstnávání. Dále řeší případy porušení bezpečnosti práce - nebezpečné pracovní postupy a organizace práce, neproškolení zaměstnanců, nevhodné podmínky na pracovišti či nebezpečná technická zařízení. Kontroluje také nelegální zaměstnávání Čechů a cizinců.