Kauza nevýhodných půjček na auta nekončí, inspekce vyšetřuje další firmy. Ilustrační snímek

Kauza nevýhodných půjček na auta nekončí, inspekce vyšetřuje další firmy. Ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Kauza sporných půjček na auta nekončí, inspekce vyšetřuje další firmy

  • 31
Dalším splátkovým společnostem hrozí problémy kvůli tomu, jak počítaly cenu úvěrů pro své klienty. Česká obchodní inspekce zkontrolovala půjčky společností Home Credit a GE Money Auto, které jejich ceny počítaly stejně sporně jako již dříve pokutovaná úvěrová firma Essox.

Inspekce přiznala, že tyto společnosti posuzovala špatně, a s oběma firmami zahájila správní řízení. Jeho výsledkem může být i pokuta až ve výši milionů korun. Jedním z klientů, jimž inspekce tvrdila, že cena půjčky na ojeté auto je v pořádku, je jihomoravský vinař Zdeněk Trčka. Při kontrole smlouvy s GE Money Auto nenašla žádné pochybení. To také loni v červenci napsala jak Trčkovi, tak v protokolu o výsledku kontroly i splátkové společnosti (více o předchozích kontrolách ČOI zde).

Teď však inspekce změnila názor. Zdeněk Trčka dostal nedávno dopis, kde mu úřad oznamuje, že se spletl. „Bylo zjištěno, že věřitel GE Money Auto uvedl do smlouvy výši RPSN 19,8 %. Správná hodnota však měla být 27 %. Na základě této kontroly bude se společností zahájeno správní řízení pro porušení povinnosti spadající do dozorové kompetence ČOI,“ napsal Trčkovi ředitel pražské a středočeské pobočky inspekce Jan Štěpánek. 

Kauza RPSN

Případ týkající se roční procentní sazby nákladů (RPSN) odstartovala dvoumilionová pokuta, kterou splátková firma Essox dostala letos v únoru od ČOI za chybnou cenu půjček na ojetiny. Úvěry vypadaly až o polovinu levnější. Podle ČOI a znalců stejně sporný výpočet používaly GE Money Auto a Home Credit. Za možné pochybení jim hrozí nejen pokuty od inspekce, ale zejména odškodnění spotřebitelů ve výši až šesti miliard korun. ČOI však tyto praktiky odhalila až po třech letech. Úvěráři se tak mohou chtít za dvojí metr při kontrole půjček hojit na státu (vše o kauze se dočtete zde)

Dodal, že inspektorka provádějící první kontrolu Trčkovy smlouvy postupovala nesprávně. „Bylo přijato personální opatření, aby se podobná situace již neopakovala,“ ujistil krajský ředitel ČOI vinaře. Česká obchodní inspekce procházela úvěrové smlouvy uzavřené v autobazarech jménem splátkových společností Home Credit a GE Money Auto několik měsíců.

„Kontrolní úkony u obou subjektů byly v současné době ukončeny, dále bude zahájeno správní řízení,“ informoval mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Podrobnosti prý sdělí, až výsledek těchto řízení nabude právní moci.

Home Credit nechtěl probíhající řízení s inspekcí komentovat. GE Money Auto potvrdila, že dostala protokol z kontroly, ke kterému se vyjádřila. „Trváme na tom, že výpočet RPSN ve smlouvách GE Money Auto je zcela v souladu se zákonem o spotřebitelském úvěru,“ informoval mluvčí firmy Pavel Zúbek.

Pokud se firmy neodvolají, správní řízení může podle Fröhlicha trvat asi měsíc a půl. V opačném případě se řízení může táhnout mnohem déle. Případné rozhodnutí ČOI o pokutě mohou také napadnout u správního soudu.

GE Money Auto podle informací MF DNES ve svém odvolání mimo jiné poukazuje právě na případ Zdeňka Trčky. To, že inspekce používala několik let dvojí metr, by se jí tak mohlo vymstít. Ve své obhajobě se totiž jejím přístupem zaklínají všechny splátkové firmy, které v případu figurují - Essox, Home Credit i GE Money Auto. Sporný způsob výpočtu ceny půjček používaly od roku 2011, ČOI ho však zpochybnila až v roce 2013. Udělal to bývalý ředitel královéhradeckého inspektorátu ČOI Jiří Pěkný. Právě on za výpočet RPSN letos pokutoval Essox dvěma miliony korun (reakci společnosti Essox najdete zde).

Zákon nařizuje vrátit všechny poplatky

O několik měsíců později jej ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný odvolal (více zde). Údajně za způsob vystupování a pracovní komunikace. Pěkný totiž naznačil, že by mohlo v úřadu existovat korupční prostředí. Podle něj je divné, že na chyby v RPSN inspekce nepřišla dřív.

Selhání orgánu však Bezecný popřel. „Ano, v minulosti byly nějaké kontroly, kde ten problém inspektor neodhalil. Ale nikde není popsáno, že by skutečně počítal RPSN a jak. Tvrzení, že jsme teď otočili o sto osmdesát stupňů, není pravda,“ řekl dříve v rozhovoru pro MF DNES (více o odpovědnosti manažerů ČOI zde).

RPSN je přitom klíčový ukazatel spotřebitelského úvěru. Postupu, jak jej kontrolovat, byla věnována značná část metodických pokynů určených pro pracovníky ČOI.

Za chybu v RPSN nehrozí úvěrářům jen pokuta od ČOI. Zákon v takovém případě nařizuje vrátit všechny poplatky, tedy i vysoké poplatky za sjednání půjčky, a téměř celé úroky. Případného nároku na vrácení peněz se spotřebitelé mohou domoci u finančního arbitra nebo u soudu.

Finanční arbitr už dostal desítky takových návrhů, ale v žádném případě ještě nerozhodl. Stále shromažďuje a analyzuje podklady. „Rozhodneme v nejbližších týdnech,“ slíbila mluvčí úřadu Nelly Dederová. Kauza bude mít dohru zřejmě až u soudu. Zmíněné firmy shánějí argumenty pro svůj způsob výpočtu. Jde jim totiž o miliardy.