Život naruby. Pandemie zavařila samoživitelce i firmě stavící veletrhy

Nezodpovědný dlužník a lačný věřitel. Dvě nálepky, které do jisté míry formují pohled české společnosti na dluhovou problematiku. Dluhy však často vstupují do života lidí, které by to, že se ocitnou v roli dlužníka či věřitele, nikdy nenapadlo. A vzhledem k současné situaci české ekonomiky bude takových případů nejspíš přibývat.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V Poslanecké sněmovně už delší dobu leží novela insolvenčního zákona, která budí kontroverze a vášnivé debaty odborníků i zákonodárců. Rozprava však míjí lidi, kterých se případná změna bude ve skutečnosti týkat. Proto redakce iDNES.cz přináší příběhy čtyř lidí, kteří se s oddlužením v nedávné době, ať už z jedné či z druhé strany, setkali.

Začínáme příběhem dvou dlužnic, které až do loňska potíže se splácením nikdy neměly. Na ně v úterý naváže příběh dvou věřitelů, kteří naopak doufají, že se dočkají alespoň části svých peněz.

Příběh první Byznys, který náhle zmizel

„Do budoucna už neplánuji nic s ohledem na svůj věk,“ krčí rameny Drahomíra Kopečná, majitelka firmy CZ Deko System, která ještě před rokem vyráběla a montovala výstavní stánky pro české i zahraniční firmy v Evropě. “Všichni naši velcí klienti říkají, že výstavy a veletrhy budou ještě dva roky zavřené. Za dva roky už mi bude osmašedesát. Sice mi práce chybí, nejsem zvyklá vysedávat doma, ale nedá se nic dělat,“dodává.

Stánky od CZ Deko System mohli míjet návštěvníci ostravského mítinku atletů Zlatá tretra. Pro tenisové soutěže Davis Cup a Fed Cup společnost stavěla hlavně tribuny. Na loňský rok měla Kopečná nasmlouvané zakázky v Stuttgartu, Madridu nebo Frankfurtu nad Mohanem

Ještě v únoru její zaměstnanci vyrazili do Berlína. Kopečná s nimi nejela kvůli operaci kyčle, avšak situaci za hranicemi sledovala. První telefonát se zaměstnanci v Berlíně ji uklidnil, organizátoři je pustili na výstaviště, stolaři a elektrikáři se mohli dát do práce. Ještě ten samý den večer však Kopečné volali zpátky se špatnými zprávami. Výstava se ruší, balíme a jedeme domů, vyslechla si majitelka firmy.

„Měla jsem tam několik dodávek i osobních aut, v hotelu zarezervováno dvanáct pokojů. Hotel nám peníze nevrátil, ani za vyrobené stánky jsme nic nedostali,“ popisuje Kopečná. Zrušil se i veletrh ve Frankfurtu nad Mohanem, kam měla firma odjet hned po akci v Berlíně. „Jenom na těch dvou výstavách jsem za hotely a cestu utratila 90 tisíc,“ říká Kopečná. „A to nepočítám výrobu a zaměstnance,“ dodává.

Předčasný konec

Výdaje za materiál na konstrukci stánků, za osvětlení a elektroniku už se rovněž nevrátily a ve vzduchu visela předtucha, že situace jen tak nepomine. Účetní firmy měla podnik přihlásit do jednoho z prvních programů COVID, avšak ten byl po pár minutách vyčerpaný. „Když jsem potom žádala v bance o půjčku, tak mi bylo řečeno, že pro ně nejsme momentálně perspektivní,“ uvádí Kopečná.

Počet nových exekucí znovu klesl. Meziročně o čtvrtinu, uvádí exekutoři

Z minulých let měla majitelka firmy dvě malé půjčky, které si brala ve chvíli, kdy se někteří klienti neměli k placení proběhlých zakázek a kdy zároveň potřebovala peníze na zakázky nové. Nikdy si však nepůjčila víc než půl milionu korun.

Pandemie na začátku března dorazila do Česka, výstavy a veletrhy se odmlčely úplně. Z finančního polštáře každý měsíc ubývalo, Kopečná se proto rozhodla prodat nákladní auta, a to tak, že výrazně pod cenou. „Tři dodávky jsem prodala za 350 tisíc,“ uvádí majitelka.

Vyplatila zaměstnance, rozvázala s nimi pracovní poměr a v září roku 2020 oslovila advokátní kancelář Abivia – Mgr. Martin Ludvík s tím, že by ráda vstoupila do oddlužení. Splátky dvou zmíněných půjček přestala Kopečná platit v listopadu a nyní dluh činí zhruba 650 tisíc korun. Čeká se na rozhodnutí insolvenčního soudu, zdali bude moct firma vstoupit do úpadku. S ohledem na to, že se i její bývalí zaměstnanci rozutekli k jiným činnostem se paní Kopečná k podnikání už nejspíš nikdy nevrátí.

Příběh druhý Samoživitelka v potížích

„Práci poptávám neustále, odpovídám na inzerované nabídky, ale nikdo se neozývá. Fabriky jsou přecpané a ve většině případů chtějí jen chlapy. Já zase potřebuji jen ranní směny, abych mohla být odpoledne se synem,“ říká Romana Šamajová, svobodná matka sedmiletého dítěte z Havířova.

Epidemie drtí samoživitele. Třetina nemá na kvalitní jídlo, hromadí dluhy

Do chvíle, než v České republice začal řádit koronavirus, pracovala jako servírka. Toto povolání sice nepředstavuje zlatý důl, pro Šamajovou ale bylo výhodné. „Jako servírka jsem kdykoli mohla zavolat šéfové s tím, že jsem v ten den nesehnala hlídání, a ona i kolegyně mi vyšly vstříc. Syna jsem si navíc do práce občas mohla vzít. On si tam psal úkoly a já ho měla pod dohledem. Kromě zkráceného úvazku tvořily velkou část mých příjmů dýška,“ vyjmenovává výhody svého povolání.

Kvůli koronaviru sice výpověď nedostala, avšak v rámci programu Antivirus dostává jen zhruba pět tisíc korun měsíčně – příliš málo na to, aby pravidelně platila nájem a dluhy, které si nese s sebou z dřívějška. V tomto ohledu celý problém začal před třemi lety, když se rozvedla a odstěhovala od bývalého manžela. Se čtyřletým synem se ocitla v prázdném nevybaveném bytě a hlavou jí proběhla myšlenka, jak dál.

Vzpomínka na Kanárské ostrovy

„Vzala jsem si půjčku, protože jsem neměla jiné východisko, nebo jsem si to alespoň myslela. Chtěla jsem kvůli malému zařídit byt, koupit základní věci. Potom si člověk vezme druhou půjčku a myslí si, že tím zalepí tu první a už to jede. Úplně zbytečně jsem se do toho zamotala s ohledem na to, že jsem si nikdy předtím žádné půjčky nebrala,“ přiznává Šamajová.

V současné době její dluhy činí 400 tisíc korun. Do začátku pandemie se jí díky flexibilní práci v restauraci dařilo vše splácet, s úderem covidu se však situace začala zhoršovat. Proto se rozhodla vstoupit do oddlužení. Nyní čeká na rozhodnutí soudu a stále hledá práci.

Situace se však komplikuje tím, jak se opět zavřely školy i pro prvňáky a druháky, tedy i pro jejího sedmiletého syna. Počítač Šamajová nemá a přes mobilní telefon se jí do online výuky nepodařilo dostat.

Těžký boj samoživitelek: zápasí s časem a existenčními obavami

„Dohodli jsme se s paní učitelkou, že mi úkoly bude posílat, má to tak více rodičů. Na online výuce prý bylo jen sedm dětí z jejich třídy. Chodili jsme si proto pro sešity, naštěstí máme super učitelku,“ popisuje Šamajová s tím, že to tak bude dělat i teď vzhledem k tomu, že se výuka i těch nejmenších školáků opět přesouvá do online prostoru.

„Bývalý manžel mi dává alimenty, a když něco malý potřebuje, tak mu to koupí. V tomto ohledu je úžasný. Zároveň ale pracuje na šachtě jako horník v čtyřsměnném provozu, takže s hlídáním moc pomáhat nemůže,“ uvádí Šamajová. V myšlenkách se často vrací do doby před devíti lety, kdy bydlela a pracovala na Kanárských ostrovech.

„Nechápu, jak to tady v Česku může svobodná matka zvládat, protože já to nezvládám. Na Kanárských ostrovech jsem jako pokojská měla plat 1 500 eur a za nájem nádherného bytu jsem dávala nějakých 500 eur. Bylo tam zkrátka stokrát líp než tady,“ dodává. A jak vidí budoucnost? „Pořád se modlím, že se restaurace zase otevřou a budu mít klid.“

Dlužníci a věřitelé

Článek je součástí dvoudílné série věnované problémům dlužníků i věřitelů. Na úvodní díl úterý naváže text s příběhy věřitelů, kteří se nemohou dostat ke svým penězům.

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Přestaňte snít o konci ropy a plynu, prohlásil šéf saúdského těžebního obra

18. března 2024  20:29

Transformace energetického průmyslu selhává a svět by měl přestat snít o postupném odchodu od ropy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...