Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PET lahve by se mohly vracet na 11 tisících místech, míní iniciativa

  14:44aktualizováno  17:10
Vracet PET lahve a plechovky by mělo jít ve všech prodejnách potravin s plochou nad 50 metrů čtverečních a na čerpacích stanicích. Celkem se má jednat o téměř 11 tisíc sběrných míst. Uvedla to Iniciativa pro zálohování, která se zasazuje za změnu systému.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Iniciativa usiluje o plošný zálohový systém v Česku, ve středu ohledně něj představila další detaily. Zálohy se mají týkat obalů o objemu od 0,1 do tří litrů.

„Zálohový systém zajistí skutečnou recyklaci PET lahví a plechovek v Česku, a přitom nebude vyžadovat žádné finance z veřejných zdrojů. Díky husté síti téměř 11 tisíc sběrných míst bude zachován komfort pro spotřebitele, kteří budou k vracení nápojových obalů motivováni zálohou ve výši tři až pět korun,“ uvedla Kristýna Havligerová, manažerka vnějších vztahů iniciativy.

Zálohování se má podle iniciativy týkat plastových a kovových obalů od nápojů, minerálních vod, limonád, džusů, ledových káv, čajů, energetických nápojů, piva a dalších alkoholických nápojů s obsahem alkoholu do 15 procent.

PET láhve a plechovky má být možné vrátit na 11 tisících sběrných místech, míní iniciativa. Obchodníci s plochou menší než 50 m2 by se mohli zapojit dobrovolně.

Výše zálohy se může změnit

Výše navrhované zálohy se může ještě změnit, situace při spuštění zálohového systému totiž může být jiná, než je dnes. „Záloha musí být dostatečně motivační a její konkrétní výše bude určena na základě spotřebitelského průzkumu,“ navrhuje Havligerová.

Systém by podle iniciativy nevyžadoval veřejné finance. Svoz, zpracování a zajištění recyklace vysbíraných obalů by měla v rukou správcovská společnost. Nápojáři pak mají mít přednostní právo vykoupit svůj podíl obalového materiálu s podmínkou, že z něj opět vznikne lahev nebo plechovka.

Zálohový systém v praxi

Iniciativa dlouhodobě upozorňuje na to, že Češi jsou dobří třídiči odpadů, avšak je třeba posunout se o rok dál. „Naším cílem je dosáhnout opakované recyklace obalových materiálů, kdy z PET láhve vzniká opět PET láhev a z plechovky opět plechovka,“ uvedla již dříve Havligerová.

Zálohový systém by měl mimo jiné pomoci splnit cíle pro sběr a recyklaci nápojových obalů stanovené Evropskou unií. Do roku 2025 musí být 77 procent všech PET lahví vytříděných a recyklovaných, v případě plechovek jde o 50 procent.

„Pokud má Česká republika splnit své recyklační cíle pro PET lahve a plechovky pro rok 2025, je potřeba začít jednat a již nyní udělat politické rozhodnutí. Nyní sice v Česku dobře třídíme, ale místo skutečné recyklace z lahve do lahve či z plechovky do plechovky končí příliš mnoho kvalitního materiálu na skládkách, ve spalovnách, nebo jako surovina pro výrobu dětských plen a jiných produktů, které již znovu recyklovat nelze,“ upozornila Havligerová.

Zálohy na PET láhve? Je obava, že lidé přestanou třídit zbytek, říká expert

Iniciativa o tématu jedná s ministerstvem životního prostředí (MŽP). Mluvčí resortu Beata Berníková ČTK sdělila, že se resort musí s návrhem teprve seznámit.

„Nové návrhy Iniciativy pro zálohování bude ministerstvo životního prostředí komentovat, až se s nimi seznámí, obdrželi jsme je teprve dnes,“ napsala ČTK za MŽP Beata Berníková. „Poskytneme je také k vyjádření naší pracovní skupině a probereme společně u dalšího kulatého stolu k zálohování, který plánujeme na říjen,“ dodala mluvčí.

Spor o možné zálohování PET lahví se v Česku vede několik let. Balík odpadových zákonů, který začal platit předloni, ponechal zálohování dobrovolné. Stejně tak novela, kterou v srpnu podepsal prezident Miloš Zeman.

Obavy mají obchody i města a obce

Obchodníci ohledně zálohového systému vyjadřují určitou nejistotu. „Je určitě dobře, že se řeší v návaznosti na zvažované zavedení povinného zálohování PET lahví různé technické otázky. Z našeho pohledu však především stále čekáme, že Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím svých analýz jednoznačně odpoví na otázky spojené s případným zavedením systému,“ zmínil Pavel Březina, předseda Asociace českého tradičního obchodu.

„Zejména pak na otázky, zda je opakované používání recyklovaných lahví pro spotřebitele zdravotně bezpečné, zda není efektivnější dále rozpracovat stávající systém „žlutých kontejnerů“ a zda je vůbec možné získávat ze stávajícího systému efektivně a bezpečně surovinu pro tvorbu nových potravinových obalů,“ doplnil Březina.

Asociaci rovněž zajímá, jak budou řešeny otázky nákladů obchodníků na zavedení systému. „Podle našich analýz půjde o miliardové částky a my nevíme, zda nám je systém bude schopen kompenzovat,“ řekl Pavel Březina.

Petice volá po zálohách na PET lahve, ministerstvo se nechce unáhlovat

Jisté obavy již dříve vyjádřil i Svaz měst a obcí. „Není to o tom, jestli chceme nebo nechceme zálohovat,“ uvedl v květnu na veřejném slyšení ve Sněmovně Pavel Drahovzal, místopředseda Svazu měst a obcí a starosta obce Velký Osek.

Upozornil například na to, že pokud láhev automatem na zálohování neprojde, občan vhodí PET láhev do žlutého kontejneru, který však spravuje obec.

„Kdo zajistí tedy stoprocentní efektivitu systému? Bude zálohování opravdu stoprocentně fungovat? Nebudeme mít ve žlutých kontejnerech i nadále PET lahve? Protože za ně nedostaneme od nikoho zaplaceno,“ uvedl Drahovzal.

Města a obce totiž dostávají finanční prostředky od subjektů, které uvádějí obaly na trh, a to prostřednictvím autorizované společnosti EKO-KOM. Pokud PET lahve z kontejnerů zmizí, města a obce o tyto prostředky přijdou.

„Pokud PET lahve ze systému vyndáte, prosím, odpovězte nám na otázku, zda ten systém bude stoprocentně fungovat a jak nám budou refundovány náklady na městech a obcích, které díky tomuto paralelnímu systému vypadnou,“ zmínil v květnu Drahovzal.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

ČNB může ještě snížit sazby. Pak už bude velmi opatrná, uvedl guvernér Michl

23. dubna 2024  11:56

Česká národní banka (ČNB) příští týden možná ještě sníží úrokové sazby. Poté ale bude k dalšímu...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Portál iDNES.cz čte od nepaměti. Petr je dalším výhercem týdenní Megahry

23. dubna 2024  8:28

Jarní Megahra o peněžní prémie na portálu iDNES.cz pokračuje a po pondělím losování má již pátého...

Buď vysaďte nové stromy, nebo zaplaťte až půl miliardy, dozví se developeři

23. dubna 2024

Premium Pokud nebude možné vysadit nové stromy ve městě do kilometru od pokácených, zaplatí developeři...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...