Nic nemá, ale je milionář. Tak vypadá hyperinflace.

Nic nemá, ale je milionář. Tak vypadá hyperinflace. | foto: Reuters

Inflace v Zimbabwe se blíží 100 000 procentům

  • 318
V regálu si vyberete zboží a u kasy vám naúčtují jinou cenu, než jste si přečetli na cenovce v regálu. Tak může vypadat inflace v jedné ze svých nejhorších podob. Na vlastní kůži ji už delší dobu zažívají obyvatelé jihoafrického Zimbabwe.

Pokud v zemi nedojde okamžitě k zásadnějším změnám, může inflace ke konci roku dosáhnout sta tisíce procent, varoval Mezinárodní měnový fond.

I za situace, kdy mají peníze hodnotu sotva papíru, na který se tisknou, existuje šance, jak se zachránit.

Podle analytika portálu Patria Davida Marka se za takové situace zpravidla na čas zmrazí ceny. Pak je třeba provést měnovou reformu. Ta změní miliardáře, kteří si nemohou dovolit ani dražší džíny, na normální občany, kteří mají v peněžence bankovky s hodnotami, na které jsme zvyklí.

"Obvyklé je i navázání měny na nějakou stabilnější. Zpravidla to bývá dolar nebo euro," dodává Marek. Pak přichází čas na reformy, které by měly přilákat cizí kapitál, prodat krachující podniky, a stabilizovat tak celou ekonomiku.


Inflace a její typy

Mírná inflace
Růst cenové hladiny, který nemá závažnější negativní vlivy na ekonomiku, zpravidla se za ni považuje inflace do deseti procent.

Pádivá inflace 
Ceny rostou dvoucifernými tempy. Patří sem cenové růsty ve výši 50 %, 100 % či 200 %.

Hyperinflace 
Inflace ve výši tisíců, milionů, či dokonce miliard procent ročně. Lidé se snaží zbavit se peněz dříve, než ztratí veškerou hodnotu.
Zdroj: D, Nordahus, A. Samuelson, Ekonomie


Hyperinflace podobných rozměrů vzniká zpravidla v zemích, které se nacházejí v nějaké vážné krizi. Zpravidla se jedná o válečné konflikty, ať už je to občanská válka, nebo válka s jinými státy. Jedním z nejděsivějších zážitků tohoto typu v Evropě byla německá hyperinflace po první světové válce.

Ke zmrazení cen v Zimbabwe došlo už minulý měsíc. Vláda tak reagovala na situaci, kdy během jediného týdne vzrostly o tři sta procent.

Tamní centrální banka oznámila, že se ve středu chystá vydat bankovky vyšší nominální hodnoty, uvedla agentura Reuters. Před rokem prezident Mugabe škrtl ze zimbabwského dolaru tři nuly, k běžným nákupům jsou ale pořád třeba hrsti bankovek.

Podle úterního vyjádření centrální banky by se měly dvousettisícové bankovky dostat do oběhu od 1. srpna. Nyní má nejvyšší bankovka hodnotu sto tisíc. Nová bankovka má na černém trhu hodnotu jednoho dolaru, podle oficiálního kurzu je její hodnota asi 13krát vyšší.

"Inflace takového rozsahu lze ale přičíst jednoznačně nezodpovědnosti nebo neschopnosti vlády," říká Marek.


Zimbabwe v číslech a bodech

Zimbabwská republika získala nezávislost na Británii v roce 1980. Aktivity v čele hnutí za nezávislost přinesly moc Robertu Gabrielu Mugabemu, který se v roce 1987 stal prezidentem země. Ještě v osmdesátých létech se zemi podařilo udržet vysoký hospodářský růst i politickou stabilitu.

V roce 2000 v zemi proběhla chaotická pozemková reforma, při níž byla o půdu připravena řada bělošských farmářů. To následně negativně poznamenalo ekonomiku země, která do značné míry žila z vývozu tabáku. - více zde

V roce 2002 se sčítáním lidí zjistilo, že kvůli neutěšené situaci odešlo na 4 miliony lidí. Mugabe vládne tvrdou rukou a stále více lidí se ocitá v nuzných podmínkách či bez přístřeší.

Hlavní město: Harare
Rozloha: 390580 km2
Počet obyvatel: 12 747 000
Měna: zimbabwský dolar (ZWD)
Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí, Wikipedie


Prezident Mugabe rozhodně nepatří k osvíceným vůdcům. Právě naopak. Před jeho tvrdými metodami už odešly čtyři miliony lidí. V polovině července ho k odstoupení vyzval i Vatikán, který Mugabeho obviňuje, že kvůli němu trpí celá země i její ekonomika.

Katastrofická situace prohlubuje ekonomickou krizi provázanou nedostatkem zásob jídla i paliva i vysokou nezaměstnaností. Bleskový růst cen vedl k tomu, že stovky obchodníků byly zavřeny nebo pokutovány za předražování zboží nebo nezobrazování cen. To mělo za následek výpadek dodávek základních potravin, jako je olej, cukr, mouka nebo maso, píše Reuters.