ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Ne čtrnáct, ale klidně i třicet procent. Spočítejte si svou vlastní inflaci

  • 237
Inflace v Česku je nejvyšší za třicet let. V dubnu naměřili statistici meziroční zvýšení cen o 14,2 procenta, což republiku řadí mezi inflací nejpostiženější země Evropy. Problém je v tom, že řada domácností má svou „vlastní“ inflaci ještě vyšší.

Oficiální inflaci statistický úřad vypočítává pro celou ekonomiku jako průměr cenových změn jednotlivých položek ve spotřebním koši, kterým následně přidělí určitou váhu.

Váhy, a tím i oficiální míra inflace, však odpovídají spotřebnímu chování typizovaného průměrného konzumenta. Jen ten čelí v současnosti oné čtrnáctiprocentní inflaci. Pro někoho, jehož spotřební koš tvoří hlavně potraviny a výdaje na bydlení, je současná realita bohužel mnohem drsnější.

Redakce iDNES.cz proto připravila kalkulačku, která velmi zjednodušeně přepočítá tempo zdražování jednotlivých položek spotřebního koše každému na míru.

Kalkulačku osobní inflace najdete ZDE

Podobný kalkulátor byl na webu iDNES.cz i v únoru 2007. Také tehdy byla impulzem k jeho sestavení dramaticky zrychlující inflace, jež měla podle prognóz atakovat jedny z nejvyšších hodnot v Evropské unii. S tím rozdílem, že tenkrát text uvozovala z dnešního pohledu až neuvěřitelná věta konstatující, že „inflace zřejmě proti prosincovým 1,7 procentu povyskočí na více než dvě procenta a za celý rok se přiblíží až ke čtyřem procentům“.