ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ceny rostou nejrychleji za 13 let, inflace se blíží šesti procentům

  • 52
Spotřebitelské ceny vzrostly v říjnu proti září o rovné jedno procento. Na tomto vývoji se podílely vyšší ceny zboží i služeb z téměř všech oddílů spotřebního koše. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu o 5,8 %, což bylo nejvíce od října 2008.

Proti září nejvýrazněji stouply náklady na bydlení, o 5,8 procenta podražily pohonné hmoty. Průměrná cena benzinu Natural 95 (35,51 Kč/l) a průměrná cena motorové nafty (34,24 Kč/l) jsou podle ČSÚ nejvyšší od konce roku 2014.

Klesají naopak ceny potravin, na meziměsíčním poklesu se podílely zejména nižší ceny ovoce, masa a zeleniny. O jedenáct procent se proti září propadly ceny brambor.

Zdroj: ČSÚ

„Spotřebitelské ceny vzrostly v říjnu oproti září o jedno procento. Ceny rostly téměř ve všech oddílech spotřebního koše. Výjimkou byly pouze nižší ceny potravin, kdy například průměrná cena brambor, 10,61 Kč/kg, byla nejnižší od února 2015,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu o 5,8 procenta. V oddíle bydlení, kromě nákladů vlastnického bydlení, zrychlil růst cen výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu na i cen tuhých paliv. Proti loňsku zdražuje elektřina, plyn, vodné i stočné.

„Pokračující výrazný meziroční růst spotřebitelských cen v sobě odráží zejména mix několika faktorů na straně nabídky, jako jsou vysoké ceny energií, výpadky v dodavatelských řetězcích či nedostatek některých vstupů. Současně v Česku evidujeme nízkou nezaměstnanost a rostoucí průměrné mzdy, což jsou základní předpoklady pro zvýšenou spotřebu domácností,“ komentuje partner poradenské skupiny Moore Czech Republic Petr Kymlička.