Česká národní banka | foto: Profimedia.cz

Letos hrozí inflace nad deset procent, míní ČNB. Regulované ceny rostou

  • 5
Meziroční inflace v lednu stoupne podle pracovního odhadu České národní banky zhruba na devět procent. Zároveň ale nelze úplně vyloučit, že počátkem letošního roku bude inflace po několik měsíců dosahovat i dvouciferných hodnot, tedy více než deseti procent.

K zvýšení inflace podle ČNB přispěje zejména skutečnost, že regulované ceny začnou počínaje lednem silně meziročně růst. 

„Dojde k tomu vlivem zdražení energií souvisejících s bydlením poté, co od ledna došlo k ukončení dočasného prominutí DPH na elektřinu a plyn. To zatím snižovalo celkovou inflaci o zhruba jeden procentní bod,“ zmínil v komentáři k prosincové inflaci ředitel měnové sekce ČNB Petr Král.

Prosincová inflace byla podle něj o jeden procentní bod vyšší, než odhadovala ČNB v listopadové prognóze. Důvodem je stejně jako v říjnu a listopadu výraznější zvýšení jádrové inflace a v rámci ní růst nájemného.

KOMENTÁŘ: Rok 2022 ve znamení spirál inflace i dluhu. Fiala si neodpočine

Meziroční inflace v prosinci podle dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) stoupla na 6,6 procenta. Takový růst spotřebitelských cen zaznamenalo Česko naposledy v září 2008.

Meziroční zdražení pohonných hmot bylo v prosinci proti odhadům ČNB meziročně ještě o něco vyšší. Regulované ceny v prosinci v souhrnu meziročně poklesly, a to vlivem dočasného prominutí DPH na elektřinu a zemní plyn. Pokles byl ale podle Krále menší, než očekávala centrální banka v prognóze. 

„Tato odchylka odrážela již od října pozorovaný mimořádný, byť jen přechodný, cenový vliv nuceného přechodu části domácností k dodavatelům poslední instance v oblasti elektřiny a plynu. S jeho zachycením v cenovém vývoji ze strany ČSÚ podzimní prognóza ČNB nepočítala,“ uvedl Král. Prosincový růst cen potravin pak byl proti odhadům ČNB mírnější.

Jádrová inflace, tedy inflace bez započtení sezonních vlivů, regulovaných cen, daňových úprav a jiných administrativních opatření, bude podle Krále ještě nějakou dobu dosahovat velmi vysokých hodnot. 

Kde vzít na reformy a další investice? Ve hře jsou devizové rezervy ČNB

Bude tak odrážet domácí poptávkové tlaky i silnou dynamiku cen výrobců v tuzemsku a v zahraničí. Podle Krále porostou i ceny potravin v návaznosti na růst cen zemědělských komodit na světových trzích. 

„Inflace tak bude v následujících měsících kulminovat. Posléze se začnou celkové inflační tlaky zmírňovat. K tomu přispěje odeznění růstu dovozních cen, které podpoří i posilující koruna, a na postupný pokles inflace bude tlačit i probíhající výrazné zvyšování úrokových sazeb ze strany České národní banky,“ uvedl Král.

,