ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Pašovaných drog i padělků ubylo. Prevence funguje, hlásí celníci z Ruzyně

  • 2
Celníci z pražského Letiště Václava Havla loni řešili zhruba o dvě pětiny méně případů nelegální přepravy zboží než v roce 2021. Výrazně ubylo převozů drog nebo falšovaného zboží, vyplývá to z úterní tiskové zprávy celníků. „Je to dáno i tím, že účinkuje naše preventivní působení,“ komentovala úbytek deliktů mluvčí celníků Šárka Miškovská.

Dohromady loni celníci na ruzyňském letišti zaznamenali celkem 1 329 případů porušení právních předpisů souvisejících s nelegálním dovozem a vývozem zboží. Ve srovnání s údaji za rok 2021 to bylo o 42 procent případů méně. Přitom třeba počet odbavených cestujících na Letišti Václava Havla loni stoupl více než dvojnásobně na 10,7 milionu.

„Kontrolujeme i poštovní zásilky společně s Českou poštou a dalšími subjekty,“ dodala Miškovská. Navíc podle ní funguje spolupráce na kontrolách mezi zeměmi Evropské unie

Nejvýrazněji ubylo případů dovozu nebo vývozu drog, a to o 40 procent na 305. „Nejčastěji šlo o marihuanu, kokain, hašiš, metamfetamin a prekurzory amfetaminů v celkovém množství 325 kilogramů,“ uvedli celníci.

V jednom z těchto případů byl odhalen osmapadesátiletý cizinec cestující do Prahy z venezuelského Caracasu přes Istanbul, který spolykal skoro kilogram tekutého kokainu v kapslích. Ještě větší množství látky, asi tři kilogramy, zase loni pašovala třiapadesátiletá cizinka v zavazadle.

Padělané luxusní kousky

Značně pokleslo i množství případů zadržených padělků zboží. Loni jich bylo 762, meziročně o 29 procent méně. Pachatelé převáželi například padělky elektroniky od firem Apple nebo Samsung, náramkových hodinek značky Rolex, šperků a módních doplňků luxusních značek jako Louis Vuitton, Dior nebo Versace i bot Adidas nebo Nike.

„Propuštěním padělků do volného oběhu by majitelům ochranných známek byla způsobena škoda ve výši 101 milionů korun,“ sdělili celníci. V jednom případě loni dokonce ruzyňští celníci zabránili dovozu padělaných šperků, které by v originále stály 45 milionů korun.

Naopak v ilegálním obchodu se zvířaty a s anaboliky loni počet případů značně vzrostl. Tyto delikty ale tvořily méně než pětinu celkového množství nelegálních převozů na ruzyňském letišti.

Padělá se nejen značkový textil a kosmetika, ale také prášek na praní

V nelegálním obchodu s nejpřísněji chráněnými živočichy uvedenými na mezinárodním seznamu CITES celníci loni odhalili 94 případů dovozu a vývozu. Nejčastěji šlo o produkty tradiční asijské medicíny, lastury, mušle nebo korály.

„Tam je to ještě pořád o nevědomosti cestujících, že to nemohou převážet,“ řekla mluvčí celníků. Na nárůstu případů měl podle ní podíl loňský zvýšený počet cestujících po uvolnění protipandemických opatření.

Podobná ńevědomost mohla hrát roli i v případě nárůstu případů nelegálního převozu anabolik, tedy prostředků podporujících růst svalů. „Některé látky jsou mimo Českou republiku volně prodejné, třeba v USA, ale ne v Evropské unii,“ uzavřela mluvčí celníků Šárka Miškovská.

,