(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Viktor Chlad, MAFRA

Konec igelitek zdarma. Česko chce zavést přísnější pravidla než Brusel

  • 474
Na konci roku už zřejmě zákazníci v obchodech nedostanou žádnou igelitovou tašku. Počítá s tím novela zákona o obalech, kterou zveřejnilo ministerstvo životního prostředí. Česko chce nad rámec evropské normy zakázat i rozdávání silnějších igelitek.

Stát musí novelu podle evropské směrnice uvést v platnost do konce listopadu. Slibuje si od ní především snížení spotřeby plastových tašek. Obchodům, které k tomuto kroku už přistoupily, se to daří. Svaz obchodu a cestovního ruchu uvádí, že po zpoplatnění spotřeba igelitek klesla o třetinu.

Opatření se v praxi dotkne hlavně nepotravinářských obchodů, které dosud tašky zdarma dávají. „Už teď jsou naše tašky z recyklovatelného materiálu. Je to téma, kterému se budeme určitě věnovat, ale počkáme na konkrétní podobu zákona,“ řekla za řetězec H&M Kateřina Papežová.

Největší krok ke snížení spotřeby plastových tašek udělaly samy obchodní řetězce, které bez regulace kvůli úsporám začaly tašky zpoplatňovat. Z potravinářských řetězců už nenabízí tašky nikdo. Jako poslední skončil s rozdáváním igelitek Globus (více čtěte zde).

„Myslím, že zpoplatnění mělo smysl, jsme na dobré cestě, objem tašek celkově klesá,“ říká Zdeněk Juračka, šéf Asociace českého tradičního obchodu. Dokáže si prý představit i zákaz bezplatných mikrotenových pytlíků na pečivo či ovoce a zeleninu. O jejich zpoplatnění však stát neuvažuje. Malé sáčky totiž plní i hygienickou funkci pro případ volně položených potravin.

Stát se bojí vyšší spotřeby silnějších igelitek

Ministerstvo životního prostředí si udělalo dotazníkové šetření mezi 30 většími obchodníky, ze kterého vyplynulo, že 17 milionů tašek rozdali za rok zdarma, 80 milionů s poplatkem. Každý Čech podle statistik spotřebuje průměrně kolem 300 tašek a sáčků za rok.

Podle evropské směrnice má Česko snížit do roku 2019 spotřebu tašek na 90 ročně na člověka a do roku 2025 na 40 kusů. Stát chce proto zavést přísnější pravidla než samotná evropská norma.

„Existuje reálné riziko, že povinným zpoplatněním pouze lehkých plastových nákupních tašek se na úkor tenkých tašek zvýší spotřeba těch silnějších,“ vysvětlila Roubíčková. Směrnice totiž řeší pouze tašky tloušťky 50 mikronů, dál ale nechává bezplatně dávat tlustší tašky například z obchodů s botami či oděvy. Česko chce regulovat i tyto.