Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návrh, že by vláda přispívala na hypotéky, rozděluje odbornou veřejnost

Rostoucí splátky hypoték způsobené zvyšováním úrokových sazeb komplikují situaci rodinám, které se musely kvůli pořízení vlastního bydlení zadlužit. Pokud jim skončí fixace, čekají je každý měsíc výdaje vyšší o několik tisíc korun. Vláda proto zvažuje, že by nějakým způsobem zahrnula splátky hypoték do uznatelných nákladů pro přiznání příspěvku na bydlení.

hypotéky | foto: BIDLI

Rostoucí splátky hypoték způsobené zvyšováním úrokových sazeb komplikují situaci rodinám, které se musely kvůli pořízení vlastního bydlení zadlužit. Pokud jim skončí fixace, čekají je každý měsíc výdaje vyšší o několik tisíc korun. Vláda proto zvažuje, že by nějakým způsobem zahrnula splátky hypoték do uznatelných nákladů pro přiznání příspěvku na bydlení.

„Hypotéka se teď nepočítá, protože je to, řekněme, i forma dlouhodobé investice. Na úrovni vlády ale vedeme debaty, jak zohlednit tu výjimečnou situaci, která tady je, a nějakým mechanismem zohlednit i hypotéky. V tento okamžik to ale není uzavřené,“ řekl v pořadu Rozstřel ministr práce Marian Jurečka.

U příspěvku na bydlení zvažujeme zohlednit i hypotéky, připustil Jurečka

Úvahy potvrdil i ministr financí Zbyněk Stanjura, naznačil však, že k případnému cíli je ještě dlouhá cesta. „Máme na stole návrh, musíme však jednat s Českou národní bankou. Situace je složitá, máme k tomu k dispozici nástroje, ale musíme mít souhlas regulátora. V zájmu všech samozřejmě je, aby lidé své závazky spláceli, i kdyby o něco pomaleji,“ uvedl.

Zdražení hypoték způsobil růst úrokových sazeb, jimiž se ČNB snaží zkrotit vysokou inflaci. Zatímco ještě loni v srpnu byla základní úroková sazba 0,75 procenta, v současnosti je to sedm procent.

Růst sazeb následně zdražuje úvěry firmám i domácnostem a zvyšuje splátky všech půjček včetně hypoték. Ty mají splátky sice zpravidla na pět let zafixované, ale na konci tohoto období čeká nyní zadlužené domácnosti skok.

Podle Davida Eima z Gepard Finance skončila letos fixace už zhruba u šedesáti tisíc hypoték. „A nějakých dalších třicet tisíc to letos ještě čeká. U průměrné výše úvěru se splátka zvedne asi o čtyři tisíce korun,“ vypočítává.

Samotné zahrnutí nákladů na hypotéky do příspěvku na bydlení by však situaci neřešilo. Lidé s hypotékou mají zpravidla vysoké příjmy a narazili by na tzv. normativy, které stanovují strop pro přiznání státní pomoci. Zvýšení normativů však už avizoval premiér Petr Fiala.

Sazby hypoték začínají stagnovat. Co bude následovat?

Že by se řada domácností do normativů nevešla, připouští i Michal Skořepa z České spořitelny. „Spousta domácností s hypotékou žije v bytech nebo domech, které jsou z pohledu normativů příliš velké nebo v příliš dobré lokalitě na to, aby u nich dávala pomoc s bydlením smysl.“ Existují ale domácnosti, jejichž náklady na bydlení jsou mírně nad aktuálním normativem a jež by si pomoc v této chvíli zasloužily.

„Z diskusí, které vedu se zainteresovanými lidmi, nevím o tom, že by se domácnosti dostávaly do potíží se splácením. To potvrzují i data centrální banky, z nichž vyplývá, že objem i podíl nevýkonných úvěrů zatím stále klesá. Myslím si ale, že je ještě brzy. Zřejmě to přijde, každý měsíc přibývají lidé, kterým se sazba zvýší, k tomu připočtěte vysoké ceny energií,“ upozorňuje David Eim na riziko rostoucích výdajů a také ubývajících úspor.

Podle Skořepy ale počet dlužníků, kteří mají potíže se splácením, roste už nyní. „Nepřímo se to projevuje v prudkém poklesu objemu nově poskytovaných a refinancovaných hypoték,“ vysvětluje a dodává, že mezi prvními známkami problémů se splácením daného úvěru a jeho oficiálním zařazením mezi problémové úvěry je prodleva několik měsíců.

Experti nejsou zajedno

Scénář, v němž by lidé ve velkém nezvládali splácet, by pro ekonomiku nic dobrého neznamenal. Podle Eima by proto stát nějakým způsobem lidem pomoci měl, má to ovšem svá ale. „Aby stát dotoval celou splácenou částku, si určitě nedovedu představit, u úroků už by to dávalo větší smysl. Je to totiž náklad, který člověk musel vydat na pořízení bydlení stejně jako nájemné,“ vysvětluje Eim.

Podle Skořepy hypotéka není důvod pro „nerovné zacházení“. „Na jedné straně nepokládám za správné, že jsou hypoteční dlužníci dlouhodobě podporováni možností odečíst si zaplacené úroky od daňového základu, ale na druhé straně nevidím důvod odepírat těmto dlužníkům státní pomoc se zvládáním cen energií, pokud je tato pomoc poskytována lidem bez hypotéky,“ objasnil.

Dodal, že lidé s hypotékou v podstatě platí nájemné také. „Jen ho platí sami sobě. Pomoc by proto měla teoreticky vycházet z výše nájemného, které by platili v obdobném bytě nebo domě, pokud by v něm byli nájemníky,“ míní Skořepa s tím, že v praxi je ale odhad tohoto takzvaného imputovaného nájemného obtížný. „Proto asi dává smysl jej nahradit splátkou hypotéky, i když se výše této splátky může od imputovaného nájemného v mnoha případech zřetelně lišit,“ doplnil.

Co má a nemá stát dělat

Jiný názor má ekonom a ředitel výzkumu CETA Aleš Rod. „Nechápu, proč by se stát měl starat o to, jestli si domácnost dobře zkalkulovala všechna rizika, respektive jestli banka dobře oskórovala své klienty.“

Růst sazeb podle něj není tornádo nebo záplavy a všichni měli informaci o tom, jak se sazby pohybovaly v minulosti. Nikdo také neslíbil, že podobné úrovně nemohou dosáhnout v budoucnu. „Díky regulaci LTV a růstu cen nemovitostí v uplynulých letech je hodnota nemovitosti navíc vyšší než úvěr,“ vysvětluje Rod s tím, že lidé s hypotékou zkrátka nejsou v hmotné nouzi. Mají totiž majetek, který mohou zpeněžit.

Pomáhat lidem s hypotékou pokládá Rod za něco, co už je nad úrovní toho, co by stát měl dělat a na co má vůbec prostředky.

Autoři: ,

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Kdo hledá práci, má to těžší než dřív. Na jedno místo se hlásí stále víc lidí

26. dubna 2024

Premium Ještě docela nedávno si uchazeči o práci napříč obory mohli vybírat a náboráři se o ně skoro prali....

Jižní Korea sází hlavně na jádro, nic jiného jí nezbývá

26. dubna 2024

Seriál Energetický sektor Jižní Koreje zůstává závislý na dovozu fosilních paliv. Postupně je však hodlá...

Zahraniční pracovníky nejvíc láká Austrálie, z měst vede Londýn, říká průzkum

25. dubna 2024

Nejoblíbenější zemí pro zahraniční pracovníky je Austrálie, za ní se umístily Spojené státy a...

Více než polovina britských dětí pod třináct let pila alkohol, zjistila studie

25. dubna 2024  16:19

Více než třetina britských chlapců a dívek v letech mezi 11 a 13 lety má zkušenosti s konzumací...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...